10 Август 2022сряда05:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

Регион Мизия

Инж. Емануил Манолов: Градът ни е жив, предприятията работят

Ако искаме амбициозни млади хора с добра квалификация, трябва да създадем среда, в която те да учат, но и да усещат подкрепа за реализиране на своите идеи, казва кметът на община Павликени

/ брой: 44

автор:Петрана Сомлева

visibility 4168

ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ е роден на 20 декември 1969 г. в Павликени. Завършва основно образование в родния си град, а след това строителен техникум във Велико Търново. Възпитаник е на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Дълги години работи в строителна фирма "Росица" в Павликени. Няма населено място в общината, в което да не е изпълнявал строителни дейности. Бил е член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. От 2011 г. досега, вече втори мандат, е кмет на община Павликени, избран с листата на БСП. Семеен, с един син.

"Страната не се управлява ефективно и компетентно, не се разпределят справедливо ресурсите"

- Г-н Манолов, какво от поетите ангажименти в предизборната кампания успяхте да реализирате по време на втория ви мандат? Какво остава да изпълните и с какво най-много се гордеете?

- Радостен съм, че градът ни е жив, че предприятията работят, че като цяло естественият прираст е положителен. Много млади хора след завършване на висшето си образование се връщат тук. Увеличава се и броят на децата. От 2016 г. открихме нова група в детската ясла, имаме молби за още една. Освен Павликени, в общината има още един град - Бяла черква, градът на Бачо Киро, на Цанко Церковски, възрожденски град.

Успяхме да спечелим проект от Националния доверителен екофонд и да направим основен ремонт на сградата на многопрофилната ни болница за активно лечение за 1,2 млн. лв. със съфинансиране 15% от страна на общината, с цялостно саниране, подмяна на дограма, на отоплителната инсталация. Болните вече се лекуват в много по-уютни стаи. Успоредно с това ръководството на болницата успя със собствени средства и с помощта на своите шофьори да извърши бояджийските ремонти на сградата. Със задоволство мога да кажа, че условията в нашата болница по нищо не отстъпват на една областна многопрофилна болница.

През втория мандат загубихме много време за програмите с европейско финансиране. Правителството се забави с договарянето и чак сега, в началото на последната година от мандата, сключените договори са факт и тепърва започваме да работим по тях. Започваме рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа за 6,9 млн. лв. След две седмици ще открием и рехабилитацията на уличната мрежа в общинския център за 1,8 млн. лв. В момента тече процедура за избор на строител за рехабилитацията на водоснабдителната мрежа в две от населените места - в Бяла черква и в с. Караисен.

Успяхме да задържим училищата в населените места, закрихме само едно - в с. Караисен. Нито една детска градина не спря работа. Увеличи се броят на спортните клубове. В края на миналия мандат завършихме покрития плувен басейн, регистрирахме клуб по водни спортове - там вече тренират около 60 деца. Регистрирахме и клуб по тенис на маса. Подкрепихме офроуд клуба със собствен автомобил. Той участва вече 3 години поред на състезания, домакини сме на кръг от националния шампионат по офроуд 4Х4. Преди дни открихме ремонтираната настилка на спортната зала. Там имахме голям проект за цялостно реновиране, но по програмата за селските райони намалиха лимита за спортна инфраструктура - от 1 млн. на 50 хил. евро. Нямаше как да се разбива проектът на етапи, затова със собствени средства от местните приходи успяхме за 160 хил. лв. да подменим настилката и да я разчертаем за 4 вида спорт.

- На европейските фондове ли разчита основно общината?

- На европейските фондове, целевата държавна субсидия за капиталови ремонти и каквото можем да отделим от собствените средства. Гледаме всяка година да правим по-малки по мащаб ремонти във всяко населено място - пенсионерски клубове, здравни служби, сгради на кметства, автоспирки, площадни пространства.

Стартира и местната инициативна група Павликени-Полски Тръмбеш, предстои първият прием. Разчитаме и на мярка 72 за реновирането на зелени площи - паркове и градинки, в няколко от населените места. Отделно от 2012 г. сме въвели наша, вътрешна програма "Местни инициативи" - даваме възможност до шест кметства да кандидатстват със собствени проекти до 5 хил. лв. Кметствата нямат право да кандидатстват две последователни години, за да имат възможност всички да се включат. От 2012 г. въведохме програма "Граждански инициативи". По нея на граждани, които заявят, че искат сами да подновят тротоара пред имота си, общината (след съответните разчети) предоставя безплатно вибропресовани бетонни павета и пясък. По тази инициатива всяка година се изразходват 20 хил. лв. Направени са вече 2-3 хил. кв. м тротоари.

- Кои са приоритетните отрасли за инвестиране в региона и как се развиват те?

- Силно е развито земеделието, почти няма необработваеми площи. Запазиха се кооперациите по населените места, които също много добре се развиват, има и арендатори. Сериозен отрасъл, който се развива в нашия край отпреди 1989 г., е производството на декоративна растителност за паркове. Имаме 7-8 огромни разсадници, които са търсени в цялата страна.

Много добре работят заводите за производство на опаковки - "Унипак", "Полипласт" и "Универсал Полиграф", които непрекъснато се модернизират. Сериозен отрасъл е машиностроенето, което се развива на база предприятия отпреди 1989 г., които са приватизирани под една или друга форма. Добри думи мога да кажа за фирма "Метарем", която произвежда прикачен инвентар за всякакъв вид земеделска техника, "Балканкар - Заря" - едно от шестте предприятия на "Балканкар", които произвеждат джанти за мотокари и електрокари, 90% за износ. Има и по-малки машиностроителни предприятия и леярна за цветни метали.

Шивашката промишленост е добре развита - фирма "Елит" разполага със 180 шивачки в гр. Павликени. Отделно работят 2-3 фирми с по 30 шивачки. В хлебозавода на фирма "МИО" с мелничен комбинат работят над 120 човека. Най-големият работодател в града е фирма "Бон" за производство на храни за диви птици. В силния период работещите там достигат до 600 души. Храните се произвеждат под различна форма - в къщички, в топчици, в сърчица, различни семена - жито, просо, слънчоглед, оцветена говежда лой. Всичко това на 100% се изнася в Германия. Холандският комбинат за кокошки-носачки на фирма "Хайпро" произвежда над 140 хил. яйца дневно. Всички тези предприятия осигуряват работа за хората от общината.

- Нужно ли е държавата да даде повече власт на общините и в състояние ли са кметовете да се справят с нея? Ваши колеги са на мнение, че общините трябва да получат повече свобода при управлението на финансовите средства.

- Необходимо е да се промени методиката на целевото финансиране, защото сега тя е само на база население. Факт е, че в последните години общините се натоварват с допълнителни задължения, без да е ясно как ще се финансират. Най-ярък пример е борбата с незаконното строителство - тя ни бе вменена като ангажимент за ниските категории строежи, а всъщност няма средства за окомплектоване на работна група, която да следи незаконното строителство. Общините имат сериозен проблем с автобусния транспорт поради рязко намалелия човешки поток. За да запазим нашия превозвач, се съгласихме да се орежат максимален брой маршрутни линии. Иначе е добре общините да управляват повече ресурс. Обезпокоителното е, че в по-малките общини няма и човешки ресурс, който да бъде назначен в общинската администрация. 

- Имате много работещи предприятия на територията на общината, което е привлекателно за младите хора. Какви са приоритетите на местната управа за развитието на града? 

- Целта на общинското ръководство, на нашия екип е да създадем условия за работа, които да не отстъпват по нищо на предлаганите в областните центрове. Освен с работа, трябва да задържим и с друго младите семейства. Затова привличането на инвеститори е следващата ни голяма цел. За реализирането й ще спомогне планираното трасе на АМ "Хемус" на 3 км северно от града, както и на АМ "Русе-Велико Търново", и пресичането на двете магистрали източно от павликенското с. Паскалевец.

Важно е да подготвим младите за професиите на бъдещето. Някои от местните фирми вече изпитват недостиг на кадри. Затова между бизнеса и ПГАТ "Цанко Церковски" започнаха добри партньорства. Открихме паралелка "Полиграфия", която местните производители на опаковки поискаха и подкрепят. Ако искаме амбициозни млади хора с добра квалификация, трябва да създадем среда, в която те да учат, но и да усещат подкрепа за реализиране на своите идеи.

- Предстоят избори - европейски и местни, а защо не и предсрочни парламентарни. Дойде ли времето на БСП?

- За европейските избори мисля, че е дошло време този европейски политически елит да бъде подменен, да има друго мнозинство, тъй като виждаме как се решават нещата - само привилегии за големите държави. Когато беше пикът на мигрантската вълна, приеха документи, с които задължиха по-малките държави да приемат мигранти. Да не говорим за поведението на някои техни лидери на публични форуми.

В национален план авторитетът на БСП се покачва и това се дължи в голяма степен и на лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова. Хората не са слепи. Те виждат, че страната не се управлява ефективно и компетентно, не се разпределят справедливо ресурсите, приоритетите са неподходящо подредени. Мисля, че БСП има всички шансове да спечели предсрочни парламентарни избори. И тук остава големият въпрос - още отсега нашето ръководство да търси коалиционни партньори. Не виждам с коя от тези партии, които са представени в момента в парламента, бихме могли да се коалираме. Може би трябва да се обърнем към партньори, които доскоро бяха при нас - малко или много всеки от тях има някакво влияние, ако не на национално, поне на регионално ниво. Битката ще бъде сериозна, трябва да се търсят и прагматични решения.

- Ще се кандидатирате ли за трети мандат?

- Да, мисля, че ще се кандидатирам за трети мандат. Моето мото на предишните избори беше "Има недовършени толкова добри неща" от песента на дует "Ритон". То е в сила и сега, през 2019-а. Действително има неща, които имам сили и амбиция да довърша.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 926

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 385

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ