20 Октомври 2019неделя22:21 ч.

Интернет стенания

/ брой: 128

автор:Веселин Стоянов

visibility 2379

В Румъния пак успяха да избият рибата. Появил се някакъв сайт, където можеш да гледаш погребенията на свои близки, приятели и даже врагове "на живо". Ако си далеч, да речем, или си болен и трябва да пазиш стаята, или пък не искаш да те забелязват сред опечалението по твои си някакви причини, плащаш и ти предават цялата церемония по интернет. Седиш си удобно в креслото пред компютъра, зобаш солети, бършиш сълзи и сополи, ако ти е много мъчно, може и да си налееш нещо и... страдаш. Изискано и със стил. Даже не е необходимо да лицемериш пред другите и можеш на висок глас да кажеш какво мислиш за покойника. И всичко за 195 евро, моля ви се...
Не е нещо ново, едно време така гледахме погребенията, които се извършваха зад мавзолея на Ленин. Даже им бяхме свикнали, че то по едно време зачестиха. Ако ги гледахме в съответния партиен комитет, винаги имаше един дето обясняваше кой сега ще е новият кандидат-покойник, защо сега, например, свири тази и тази музика и още ред прелюбопитни неща от погребалните ритуали на соцреализма. Виждам, че някои от тези хора днес яростно обясняват каква кофа за буклук било онова време. Реалности от  миналото...
Това трябваше да се очаква. Специално в милата ни родина ние отдавна живеем във виртуален свят. Децата си повече ги виждаме в интернет, отколкото на живо. Родителите си чуваме по клетъчните телефони - набързо, щото н'ам колко импулса в минута. С приятелите си си чатим разни клюки, а от шефовете получаваме паметни записки. Пазаруваме по мрежата, пак по мрежата правим свалки и доноси. Можеш дори тото да играеш от персоналния си компютър, да му се невиди макар... Особено вечер виртуалният свят залива всички като пълна луна и в призрачната тъмнина бродят невидими, жадни и жалки самотните наши души.
Отучихме се да живеем наистина и в тази силиконова джунгла най-добре виреят вирусите, родени от пошлите умове. И тези умове се крият зад високопарните думи от политическия речник, където "родина" означава "сергия", "принципи" са "празни приказки", а "чест" е "форма на отдаване на почест пред по-важния". Все по-рядко се гледаме в очите, а вместо това надничаме в досиетата на другите. Приемаме робски да ни лъжат, без да си даваме сметка, че от нашата искреност и сила зависи нашето спасение.
Пиша тези думи с ясното съзнанание, че мнозина ще махнат с ръка и ще си кажат: ами такива са времената... Сигурно. Времената наистина са на вълците и хиените. Но иска ми се да вярвам, че времената няма винаги да бъдат такива и тогава горко за онези, които са гледали смъртта на човеколюбието по интернет. Първо в Румъния, а после и у нас.
Такива работи...

 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ