19 Септември 2019четвъртък08:04 ч.

Снимка "Арт проджектс"

Сцена

Интереси и нагласи на театралната публика

/ брой: 71

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 492

Народният театър "Иван Вазов", Софийската опера и балет, Сатиричният театър "Алеко Константинов" и Театър "Азарян" са българските представители в европейското проучване на театралната публика, което е част от платформата "Европейска нощ на театъра", както ДУМА писа.

Асоциацията "Европейска нощ на театъра" провежда проекта ASSET (Audience Segmentation System in European Theatres), в който се включват 5 държави (Австрия, България, Финландия, Хърватска и Чехия). В първото до момента проучване от този характер "Европейска нощ на театрите България" бе избрана заради иновативния подход в комуникацията, мащабността и увеличаващия се интерес към инициативата още от нейното създаване. София е един от градовете в Европа с най-силно присъствие, най-много продукции и най-голям брой зрители в Нощта на театрите. Ръководител на проекта от българска страна е фондация "Арт проджектс" - един от организаторите на Нощ на театрите и координатор на Европейска нощ на театрите за България.

Събраните данни и анализи за театралната аудитория, което ще се случи в избраните за проучването европейски градове (Прага, Виена, София, Хелзинки и Загреб), ще дадат дълбочинна информация за театралната публика. Проектът ASSET ще помогне на участващите театри да използват резултатите от сегментацията на аудиторията за по-ефективни маркетингови и комуникационни дейности, да разширят кръга на своите зрители и да привлекат нова публика.

Социологическото проучване се провежда в два етапа - през март-май 2019 г. и през октомври-ноември 2019 г., като във втората част ще има специален акцент върху публиката в Нощ на театрите, уточняват Мария Панайотова и Катерина Миланова от "Арт проджектс". То се осъществява с The Audience Agency от Англия, която има дългогодишен и фокусиран опит в проучвания на публиката на театри, фестивали и културни инициативи, като реализира ежегодни изследвания на зрителите за National Theatre Live, Royal Opera House, The British Museum, Barbican, The London Library и др.

Нощта на театрите през 2019 г. ще се състои на 16 ноември (събота). "Европейска нощ на театъра" е инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. Тя е иновативна интерпретация на театралното пространство с подчертан образователен елемент, насочен към усъвършенстване на нагласите на публиката. Мисията на Нощта е да осигури изяви и обмен между участниците, както и да покаже театралната креативност във всички нейни форми. Целта е да създаде нов вид заедност между публиката и театралните творци. В България Нощ на театрите вече няколко години прави интересен и различен прочит на театъра, като ползва успешни европейски практики и комуникационни инструменти. В София събитието е част от Календара на културните събития за 2019 г. на Столичната община.

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 180

Тристранката прие да отпаднат специалистите от ТЕЛК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Неодобрението към правителството скача над 50%

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 180

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 0

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 90

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 40

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ