06 Юли 2020понеделник11:32 ч.

Невероятно, но факт

Интелигентни машини правят чудеса на полето

В цялата страна вече започна прибирането на реколтата - каква нова техника подобри земеделския парк през последните няколко години

/ брой: 146

автор:Кирил Момчилов

visibility 8278

Предполагам, че малцина са виждали интелигентни машини - трактори или комбайни, които да работят кажи-речи сами в полята. Но какво значи "интелигентна машина"?
От "Речник на чуждите думи" (изд. БАН, 1982, с. 344) "интелигент" (интеллигентный - руски, intelligent - латински) - който разбира. Който принадлежи към интелигенцията. Умен, разумен, схватлив. Интелектът на човека е мислителната и познавателната му способност.
А "интелигентна машина на полето"? - Машина с изкуствен интелект, машината, която има мислителна и познавателна способност!
За такива машини са мечтали поколения селскостопански труженици. Тези машини бяха на чертожните дъски на конструкторите преди половин век. Пишещият тези редове точно преди 40 години в малката си научно-популярна книжка "От ралото до трактора" (Земиздат, 1970) казва:
"Машини ще заместват труда на хиляди селскостопански работници, ще бъдат изведени в орбита специални спътници, предназначени за селското стопанство. Те ще наблюдават всички процеси по отглеждането на растенията и животните. Тези сложни съоръжения ще бъдат снабдени с чувствителни апарати за различаване на почвените зони в областите. Те ще следят и разпознават различните видове култури и ще дават безпогрешна диагноза за растежа и развитието им, за добива и за евентуалните нападения от насекоми и други вредители. Получените от тях сведения ще бъдат обработвани и анализирани от електронни машини и ще се използват като ръководна основа на висококвалифицирани агрономически кадри. В модела на бъдещото земеделско стопанство ще бъдат съчетани в най-пълна степен три страни - биология, най-съвършена съвременна техника и икономика".
Такъв модел в началото на ХХI век е реализираната идея за прецизно земеделие - GPS-технологията.
Тази технология позволява на фермера да състави оптимален мрежови график за извършване на всички видове работи - от подготовката на почвата до прибирането на реколтата, като се отчетат прецизно характеристиката на почвата, видовете култури, развитието на посевите и т.н. Интелигентните машини в полето получават необходимите сигнали от сателитна спътникова система. Наименованието GPS-технология иде от американската сателитна система за навигация - Global Positioning System. Тя е мрежа от геостационарни спътници, която позволява локализация и комуникация с подвижни обекти.
Ефективността от приложението й се получава от: намалените разходи за подхранване с торове и от препарати и химикали за растителна защита, от точно засятото количество семе на единица площ. И още нещо много важно - технологията позволява да се упражнява строг контрол върху внасяните химически торове и хербициди, за да е екологично земеделското производство и да не се замърсява околната среда. Системата е приложима и за малки площи, тя дава сведения на всеки един от дребните собственици, води отчет за вложените средства и за получената продукция.
За прецизно земеделие предлагат интелигентни машини фирмите Case (GPS-технологията), Massey Ferguson (FieldStar), John Deere (GreenStar),  концернът AGCO. Всяка от тези системи осигурява точно позициониране на енергетичното средство.
- А къде сме ние? - ще ме попита с почуда читателят.
Където сме били, когато бе открита по математически път планета на Слънчевата система, когато бе открито интегралното смятане. Тогава в България е издаден първият учебник по смятане, в който има три действия - събиране, изваждане и деление. А на последната му страница с изненада научаваме, че имало още едно действие - умножение, но то не било за всяка глава!


По-лесно, по-ефективно, по-безопасно


От началото на май 2000 г. започна бурното развитие на GPS устройствата и тяхното прилагане за граждански цели. Както чрез интернет, така и чрез GPS технологиите целта на хората е да направят работата си по-ефективна, по-безопасна и по-лесна за изпълнение. Свидетели сме как сателитните технологии постепенно стават част от всекидневието на хората.
Приложенията на GPS най-общо са:
- Определяне на местоположение - т.нар. позициониране; за селското стопанство - определяне на координатите на автомобила, трактора, комбайна в полето и непрекъснатото им подаване към бордовия компютър;
- Навигация - намиране на пътя, който трябва да се следва не само по вода и въздух, но и по земята. Теранавигация - автоматизиране на управлението на земеделските машини;
- Проследяване - целите могат да бъдат различни, точността - безпогрешна;
- Картографиране - точността на координатите е доведена до минимално отклонение 2-6 мм;
- Определяне на точно време, времеви интервали и честота - всеки GPS приемник на практика представлява часовник с точността на атомен!
В България многофункционална мрежа от перманентни станции за нуждите на прецизното GPS позициониране вече е изградена. Тя приема и обработва данните от сателитите както на американската система GPS, така и на руската ГЛОНАСС, на европейската Galileo и BeiDou. От 2012 г. двусистемното оборудване ГЛОНАСС/GPS стана световен потребителски стандарт: просто това е изгодно за потребителите на смартфони, таблети, автомобилни терминали и други гаджети.
Отделно модерната техника напълно раздробява растителните отпадъци на полето и така рязко намаляват случаите на запалване на стърнищата.

Схема за разширено използване на системата GPS и илюстрация на земното кълбо, облитано от спътници по определени орбити

 

Навигационна GPS система от ново поколение


 

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ