26 Септември 2020събота19:13 ч.

Здраве

Интелигентен апарат ни прави неподвластни на възрастта

Избягвайте излагане на слънце след лазерни процедури, съветва д-р Здравка Демерджиева

/ брой: 191

автор:Аида Паникян

visibility 1153

"- Ставам тъща след месец и половина, предстои ми първа среща с бъдещия зет. Имам ли време да "отхвърля" няколко години от възрастта си?"
-Достатъчни са и 2 седмици, за да ви подмладим дискретно и да не личи външна намеса - ще попълним бръчките около носа до долния ъгъл на устната с временни попълващи средства, ще инжектираме малко ботокс около очите, който "вдига" челото нагоре, отстранява бръчките между веждите и т.нар. пачи крак около очите... Не напразно хората казват, че когато се избира жена, трябва да се види как изглежда майка й".
Желанието за "подмладяване" преди такова събитие е и своеобразен майчински рефлекс, обяснява д-р Здравка Демерджиева, д.м. - началник отделение "Дерматология и венерология" в болница Токуда.    
Стремежът да подобрим външността си, да възстановим красотата на кожата си е напълно естествено желание на всеки човек, а през последните години това вече е по-достъпно като услуга и не е привилегия на определени слоеве на обществото. Кожата, колкото и капризна да е, с благодарност се отзовава на всяка проява на грижа.Секторът по естетична дерматология в болница Токуда отговаря на тези (потребности) изисквания на обществото. От няколко месеца два умни лазерни апарата помагат на  висококвалифицираните лекари да подмладят хората. Единият апарат помага за "топене" на мазнините. "Важно е да се знае, че мастните  натрупвания са не само козметичен, но здравословен проблем. В повечето случаи те се получават след определена възраст, когато започват да се забавят метаболитните процеси и този лазер ни помага за отстраняването им. Достатъчни са 6-7 процедури (не повече от една седмично).
Натрупването на мазнини например в коремната част може да доведе до затрудняване на работата в определени органи. Има ли мазнини във видимата част на кожата, значи ги има и около вътрешните органи и това вече е сигнал, че трябва да се вземат сериозни мерки  - било чрез диети, било чрез спорт, било чрез механичното им отстраняване" или комбинацията от всички методи, подчертава д-р Демерджиева. За да се подложи човек на тази лазерна процедура, не е необходима някаква специална подготовка, но за да има истински ефект от процедурите, необходимо е човек да избягва мазните и въглехидратни храни, да увеличи движението. Съчетаването на трите компонента дава бърз и траен резултат, показва опитът на д-р Демерджиева.
Разбира се, преди да започнат процедурите, лекарите провеждат поредица от изследвания, за да се провери дали може да има някакви рискове за здравето на пациента. Едно от най-важните е да се провери какъв е типът на бенките на човека, който желае да му бъде направена лазерна процедура. "Може да е вредно за здравето, ако човек има много бенки и те се атакуват от лазерен импулс. Тогава може да индуцира появата на рак на кожата", обяснява д-р Демерджиева.

Обезкосмяване се прави поне 2 месеца преди и след лятото 

Вторият лазерен апарат е поливалентен. Чрез едната от главите му може да се провежда епилация, чрез другата да се премахват капиляри, както и   подмладяване и стягане на кожата на лицето. Процедурата се нарича rejuvenation.
 С помощта на лазерната технология могат да се премахнат напълно неестетичните кръвоносни съдове от лицето, крайниците или тялото. "Най-често повърхностните капиляри по кожата се проявяват при жените в подбедриците в резултат на венозен застой например след бременност, а при някои проблемът е наследствен. Отстраняването на капилярите е безболезнено", обяснява д-р Демерджиева.
"Умният" лазерен апарат премахва и нежеланото окосмяване по цялото тяло. Има разнообразни параметри и се съобразява с 6-те типа кожа в света - от албиноси до афроамериканци. В България най-често се срещат между втори и четвърти тип кожа - 2 са руси и синеоки, 3 - кестеняви, 4 - мургави.
За да бъде постигнат добър ефект, необходимо е да се проведат 3-4 процедури в рамките на 4-6 месеца.
Преди човек да се подложи на процедурата, има известен период на подготовка. "Желателно е космите, които ще се премахват, да са тъмни и дебели - те най-лесно се поддават на окончателно премахване, тъй като лазерният лъч унищожава космения фоликул в дълбочина. Затова е важно пигментът да бъде тъмен. Русите и светли косми по-трудно се поддават. Затова препоръчваме известно време бръснене (около 20 дни преди процедурата), вследствие на което косъмът може по-лесно да бъде унищожен с лазерен импулс", съветва д-р Демерджиева.
При тази процедура пациентът усеща парене върху кожата.
"Връщаме пациенти, за чието здраве е опасно третирането с лазерен импулс. Връщаме и хората със светло окосмяване, тъй като не може да им бъдем от полза", казва д-р Демерджиева. Най-важният й съвет за през лятото е да се пази кожата от изгаряне. "Слагайки си фотозащитен крем и забавяме стареенето на кожата, и я предпазваме от рак", обяснява дерматоложката. Препоръката й е слънцезащитни кремове да се ползват през цялата година, тъй като ултравиолетова радиация има през цялата година - дори когато е облачно. "Всекидневният" слънцезащитен фактор е 20, но когато се отива на море, трябва да се ползва от 30 до 50". Фотозощитен крем трябва да се ползва и всеки път след процедура с лазер, когато се излиза навън. Ако процедурата е по тялото, след намазване с крем, трябва третираното място да се покрие и с дреха, а ако е по лицето и навън е слънчевно - да се ползва и шапка.


И двете процедури - обезкосмяване или премахване на повърхностните капиляри, е препоръчително да не се извършват в летния сезон. Противопоказно е, защото от лазерните процедури може да се появят пигментации на кожата, които след това изключително трудно се отстраняват, излагайки се на слънце, или ако не е минало достатъчно време след излагане на слънце, когато вероятността да изгорим кожата е по-голяма. Поне месец, след като е бил на море, и поне 2 месеца, преди да се изложи на слънце (препоръчителни са месеците от октомври до април). Не е желателно да се прави през лятото каквато и да е процедура, ако при нея има убождания. През лятото, когато се потим, е много по-голям рискът от бактериални инфекции на кожата", обяснява д-р Демерджиева.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ