28 Юли 2021сряда08:31 ч.

Институциите - това съм аз!

/ брой: 275

автор:Алеко Бичевски

visibility 1491

След трагикомедията с Конституционния съд стана ясно, че радикалната конституционна промяна в страната вече е факт. В крайна сметка в държавата вече има една-единствена институция. Институцията на Премиера-слънце. Което огрява всеки, навсякъде и никога на залязва.
"Ало, СДС, който и да предложите за Конституционния съд, ние ще го гласуваме", е последния хит на въпросната институция. Т.е. хващат някого за ушите от улицата - и хоп, конституционен съдия! Няма процедури, няма критерии, няма дискусии, няма подбор по най-високи морални и професионални качества. Не. Какви компетенции в науката право има този човек от улицата? Защитил ли е професура, докторат? Има ли стотици научни публикации в реномирани юридически издания? Как го приема юридическата общност в България? Няма значение.
Впрочем няма и парламент. Ние тука с Кабата от СДС се разбрахме, значи. Действайте! Ама, как така? Нали България е парламентарна република. Може ли някакъв кмет извън Народното събрание да натрапва на народните представители несъстоятелни номинации, при това предварително предрешени с политически пазарлъци?
Петър Стоянов? Добре. Стоян Петров? Също може. Ама, единият е бил само бракоразводен адвокат. Какво ще прави в Конституционния съд? Та нали там се разрешават най-сложни и висши юридически казуси. Другият с триста зора стигнал в кариерното си развитие само до районен съдия в провинцията. Но навреме станал член на ГЕРБ. Кое прави възможно да се налагат някакви партийни и корпоративни протежета за най-висшите позиции в държавата? Това си е истинска гавра със закона, с традициите на българския конституционализъм. Няма значение. Щом аз казвам, значи може. Институциите - това съм аз! Всъщност, аз съм единствената институция.
В интерес на истината, революционната конституционна промяна в нашата страна беше подготвяна стъпка по стъпка. Нищо не можеше да се случи в държавата без намесата на Премиера-слънце. Той дава парите за пенсии, за помощи, за инвестиции. Той ходи да плаща закъснелите заплати на работниците. Той търси спонсори на футболните отбори. Той решава дори коя телевизия ще излъчва мачовете им. Горкият Вальо Михов така си загуби бизнеса. Вездесъщата премиерска институция измести неговата фирма, която от десетилетие се занимаваше с телевизионите права на родния футболен шампионат.
Цените на бензина опасно тръгват нагоре. Комисията за защита на конкуренцията да си гледа работата! Единствената Институция сама се заема с работата. Договаря с "Лукойл" цените на бензина. Митниците отнемат лиценза на "Лукойл". "Лукойл" обжалва в съда. От Институцията с главна буква казват - работете! Какъв съд, какви пет лева. Та нали Цв.Цв. от три години обяснява на българската общественост, че от българския съд нищо не става, че там са партия с бандитите, а адвокатите си пият ракията с мафията. Кой ще си губи времето да се занимава с такива съдебни институции. Правото - това е Той! 
И парламента - това също е Той! В Конституцията пише, че е длъжен да отговаря на парламентарни въпроси. Пише, но не пише точно кога. Когато може, тогава. Голяма работа. Премиерът трябва да присъства в парламента и на вотовете на недоверие на опозицията. Няма го. Били много скучни дебати, говорели все едно и също.   
Ако подминем комичната страна на ситуацията, то неизбежно идваме до трагичната. Защото няколко месеца преди изборите ГЕРБ упорито водят страната към дълбока институционална криза. В момента сме на практика без Конституционен съд. И не е ясно колко още ще продължи това, след продължаващите експерименти с номиниране на скандално неподходящи кандидати за тази толкова важна за държавата институция, пазител на правовия ред в страната.
Всичко сочи, че при избора на Главен прокурор ще гледаме филма "Марковска 2". Безпордонното вмешателство в работата на Висшия съдебен съвет, на който му се дават съвети в какви буркани да бъркат съдиите и какви процедури при избора да прилагат, плюс почти официално фаворизирания от властта кандидат, сочат че е напълно възможно държавата да остане и без Главен прокурор.
Всъщност, при работеща една-единствена институция, какъв смисъл има от Главен прокурор?

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ