04 Август 2021сряда23:16 ч.

Институт за детско психично здраве "ала Шер"

/ брой: 151

автор:Аида Паникян

visibility 2330

Добре е да има повече дневни центрове за деца, които имат физически или психически затруднения, казва баба на 4-годишно момиченце. Детето говори, но родителите му смятат, че не се разбира достатъчно добре това, което казва, и са потърсили услугите на логопед. Категорични са, че малката принцеса има много сериозен напредък и възнамеряват да продължат със сеансите. Сега логопедът започва работа в новооткрития Институт за детско психично здраве и развитие и логично доволните клиенти го следват.
Институтът за детско психично здраве засега работи с около 25 деца седмично, застъпени са две от най-разпространените напоследък диагнози - дислексия и аутизъм. Няма да бъде отказвана помощ и на подрастващите, пристрастени към компютърните игри и интернет. Донякъде необичаен, но очевидно резултатен е новият за страната подход - на консултациите присъстват родителите на нуждаещите се деца и влизат в ролята на помощници на психотерапевтите. След като се разработи, институтът ще може да поема по 10-15 деца на ден, в съботите и неделите ще се провеждат обучения за родители, учители и специалисти. Предвижда се безплатно консултиране на деца сираци. През есента ще се организират арт ателиета с участието на доброволци от Художествената академия, актьори, музиканти и др.
Институтът има безплатна гореща линия 0 800 1 DSLX (0 800 1 3759). Вече може да се радваме на плода на над 2-годишните ни усилия, коментира за ДУМА проф. д-р Ваня Матанова, ръководител на екипа и председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 133

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 139

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 138

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ