Институт на БАН се разграничи от твърденията, че Е-та в храните са вредни
/ брой: 171
Институтът по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" при Българската академия на науките се разграничи от твърденията на свой учен, оповестени публично миналата седмица, за наличието на опасни добавки и оцветители в храните, които увреждат човешката ДНК и създават рискове за човешката здраве.
В публикувано на сайта на научната институция становище на ръководството на института се посочва, че "направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Георги Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология (ИМБ) "Акад. Румен Цанев" към БАН".
Миналия вторник доц. Милошев, позовавайки се на изследване на ръководената от него лабораторията по молекулярна генетика към ИМБ на БАН, обяви, че влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти (означени върху опаковките с буквата Е и съответен номер) увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената. Според Милошев са изследвани 12 от т.нар. Е-та, като само едно от тези вещества не оказва влияние върху ДНК.
Сега от института заявяват, че "проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на института и/или БАН".