Информацията за състава на бирата става задължителна
/ брой: 176
Асоциациите на пивоварите от държавите в ЕС подписаха вчера в Брюксел меморандум, според който до 2022 г. на етикетите на бирените бутилки и кенове задължително трябва да се предоставя информация за съставките и енергийната стойност на пивото. Амбициозните цели бяха договорени доброволно с Европейската комисия и бяха приети от Общото събрание на пивоварите на Европа през юни тази година. Целта на меморандума е компаниите да поемат отговорност за въвеждането на тази практика, а браншовите организации да подкрепят тези усилия, включително чрез мониторинг и широка отчетност. "Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им, и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна - непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните", заяви на церемонията по подписването еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. "Възползвам се от възможността да ви поздравя за ангажиментите ви към етикетирането на пивото. Бих искал също да ви насърча да продължите да бъдете пионери по този въпрос в по-широкия алкохолен сектор."
С днешна дата в Европейския съюз 2 от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 бири - за съставките. В същото време България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация. Генералният секретар на пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон коментира, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло. Конкретно за пивото той заяви, че през последните пет-шест години консумацията на бира в Европа се стабилизира и дори леко се повиши за последните две години. В същото време безалкохолната бира вече има сериозен дял в общия обем на бирения пазар, което се очертава и като трайна тенденция.