17 Юли 2025четвъртък04:45 ч.

Инфлцията спъва България за еврозоната

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 919

През пролетта ще е ясно дали България покрива критериите за еврозоната. Това заяви еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони в интервю по Нова тв.
Критериите за приемане се основават върху конвергенцията на четири различни елемента. За да го кажем по-просто: едното е обменният курс, другото е размерът на лихвения процент, третият е състоянието на фиска - публичните финанси, дълговете и дефицита, и последният елемент е инфлацията.
"България се справя много добре с три от тези четири елемента и ние очакваме следващата пролет да измерим в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона, което е последният елемент, който България трябва да изпълни", заяви Джентилони.
По отношение на това дали България може да покрие критерия за инфлация, еврокомисарят заяви:
"Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната."
Според маастихтските критерии инфлацията на кандидат-членката за влизане в еврозоната не трябва да надвишава с 1,5% годишната инфлация на трите страни с най-нисък такъв показател от еврозоната.

Тръмп плаши Русия с "тежки мита"

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 129

Лавров се срещна със Си Дзинпин

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 129

Разследват евродепутат, за когото Аушвиц е "фейк"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 129

Символ

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 129

Приключи ли терапията

автор:Евгени Гаврилов

visibility 382

/ брой: 129

Епични провали

visibility 394

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ