30 Май 2023вторник04:15 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

На фокус

Инфлацията удари и студентските такси

Средно с 20 на сто се вдигат сумите за обучение в университетите, в някои увеличението достига до 33%

/ брой: 57

автор:Деси Велева

visibility 62

Деси ВЕЛЕВА


Инфлацията очаквано удари и студентските такси за първокурсниците, които наесен ще влязат в университетите. Преди дни бе публикуван проект на решение на МС за утвърждаване на годишните суми, които ще плащат студентите. Те са предложени от всеки от държавните вузове и подлежат на едномесечно обществено обсъждане преди да бъдат окончателно гласувани. 

Средно с 20 на сто са вдигнати таксите по направления и специалности, като в някои вузове ръстът достига 33 на сто. Той ще засегне 148 000 учащи. Средният размер на таксата за обучение за учебната 2023-2024 година е 1050 лева. През миналата година отново 27 от 37 държавни висши училища увеличиха таксите си. 

Справка на ДУМА показва, че най-скъпо е да се учи в областта на изкуствата, където образованието излиза средно по 1450 лева на година. Малко по-евтино е да се завърши висше в сферата на здравеопазването - 1100 лева. В най-икономичния ценови диапазон са хуманитарното и педагогическото образование, където таксите са най-ниски - средно между 750 и 780 лева на година. 

Най-масово у нас в момента се учи икономика, въпреки че се регистрира спад в приема. Все още над 28 000 младежи се обучават в това направление. В Софийския университет то ще струва 600 лева през следващата година, в Пловдивския - 500 лева, а в Бургаския и Русенския - по 700 лева. Най-големият икономически вуз у нас - УНСС, предлага обучение срещу 600 лева, като ръст на цената няма. В Икономическия университет във Варна таксата достига до 780 лева или със 140 лева повече от миналата година, което е най-сериозният ръст сред вузовете в това направление. Най-евтино е в Шуменския университет, където специалността се записва срещу 480 лева и е без промяна от миналата година. 

Второто най-масово направление у нас е педагогическото - с над 17 000 студенти. То се предлага в девет държавни вуза. В Софийския университет например обучението в различните педагогически специалности за редовни бакалаври е 530 лева на година и се запазва на миналогодишното си равнище. За направлението "Педагогика на обучението по...", което включва различни специалности като география, биология, история, математика и др., таксата достига до 1075 лева на година. 

В университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас таксите за педагогически науки са между 650 и 800 лева. 740 лева излиза обучението във Великотърновския университет, което е с 80 лева повече от миналата година. Сериозно се вдига таксата и в Русенския университет - от 690 лева на 780 лв. В същото време 700 лв. излиза обучението в Тракийския университет в Стара Загора, а педагогика се учи в Техническия университет в София срещу 670 лева. 

Най-евтино е образованието в Пловдивския и в Шуменския университети, където бакалаврите трябва да плащат следващата година по 500 лева, а цената се запазва като миналогодишната. Най-скъпо е в Югозападния университет в Благоевград - 850 лева. Именно Благоевградският университет се утвърждава като един от най-скъпите като цяло, както и с най-голям ръст на таксите.  

Медицината е една от най-скъпите специалности у нас и се изучава в седем университета, но съществеа разлика в цените от миналата година няма. Най-евтино е обучението в Софийския университет, където то излиза 925 лева - колкото и фармацията. В останалите вузове - Бургаския, Тракийския, Медицинските университети в София, Плевен, Варна и Пловдив таксите са в рамките на 1000-1200 лева, като някъде варират според курса на студентите. В същия диапазон са и цените в специалностите фармация и дентална медицина. 

Рекорд по размер на таксите имат специалностите в направлението "Изкуства". В Националната музикална академия те достигат до 1500 лева на година. НАТФИЗ изисква по 2000 лева годишно както за българи, така и за чужденци. В Националната художествена академия цената на обучението е 1512 лева. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив таксите варират от 1180 до 1400 лева според специалността.

У нас обаче е възможно да се завърши висше образование и напълно безплатно. Студентите в 8 професионални направления и близо 30 защитени специалности са освободени от такси. Тази мярка  се прилага от 2020 г. с цел да се възобнови интересът на кандидат-студентите към важни специалности и направления, подготвящи кадри за страната. Обучението се финансира от бюджета на МОН. Тази година сред защитените специалности попадат такива от професионалните направления  "Педагогика на обучението по...", "Религия и теология", "Математика", "Физически науки", "Химически науки", "Химични технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание".

Списъкът с конкретните специалности обаче ще се утвърди по-късно през годината. За настоящата учебна година част от тях се учат само СУ -  Арменистика и кавказология, Африканистика, Индология, Иранистика, Класическа филология, Новогръцка филология, Румънска филология, Унгарска филология и Хебраистика. За тях Алма матер е обявила такси от 1502 лева годишно, като те трябва да се поемат от държавата. 

Сред останалите защитени специалности са  Ядрена техника и ядрена енергетика, Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост, Корабостроене и морска техника, Хидростроителство, Металургия и Технология на дървесината и мебелите, както и още 4 специалности от Минно-геоложкия университет. 

 

 

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 350

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 288

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ