29 Март 2020неделя00:58 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Воплите на Чичо Сам:

Индия, събуди се!

Той не беше сред "бегълците от живота", до края на живота си остана борец за интересите на онеправданите

/ брой: 84

автор:Петър Герасимов

visibility 741

Наскоро "острото перо" на телевизия Си Ен Ен - арабо-американецът Фарид Закария, отново застана в атакуваща позиция. Този път срещу Индия, известна още като Страната на Слона. Очевидно маститият американски коментатор разчита на пословичното спокойствие на огромния слон, за да си позволява да го замерва с медийните си стрелички.
Негодуванието на Закария е предизвикано от хладния отказ на огромната азиатска държава да се съобрази (или стресне) от войнстващите заплахи на Белия дом срещу Иран и да прекъсне вноса на ирански петрол за свои, вътрешни нужди."Индия, събуди се!" призовава още в заглавието Фарид Закария: остротата на намека е ясна - време няма и ножът е опрял до кокала. В момент, в който официален Вашингтон най-сериозно и конкретно обсъжда поредната "хуманна" инвазия и предлага куп търговски и политически възбрани по отношение на Иран, властите в Делхи съобщават, че ще продължат да си внасят течно гориво от тази "лоша страна". Персийският нефт е на второ място във вносната листа на Индия.
Очевидно Делхи има интерес да продължава вносът, а Техеран - да изнася в посока Индия и Китай. Даже се обсъжда въпросът цените на внасяното "черно злато" да бъдат изчислявани в рупии (специално за Индия), срещу което Иран да получава съответни стоки. Нещо като бартер.
"И може ли така?" - пита с възмущение коментаторът на Си Ен Ен. Индия е едновременно приятел със Съединените щати, Китай и Иран! Очевидно Страната на Слона гледа с леко пренебрежение (поне така изглежда отвън) на дипломатическата активност: според Закария индийските дипломати са по-малко на брой от тези на Нова Зеландия.
А в същото време - през последните четири години - Индия се е наредила на второ място като вносител на оръжия, като 10 на сто от огромния и военен внос пристигат от Русия. Иди ги разбери тези поклонници на йогизма и будизма какво мислят, какво правят и накъде са се насочили.
Крайно време е, подчертава американският коментатор, Индия  - една от най-големите демократични държави в този район на света, да се изправи пред реалностите на времето и да застане на по-определена позиция (т.е. по-близо до САЩ и Запада.)
Г-н Закария, въпреки своя неясен - поне за мен, афро-арабски произход, очевидно е забравил, че в Индия все още има възрастни хора, които помнят жестокостите на британския колониализъм, че в такива огромни райони като Западна Бенгалия (85-милионен щат, четвърти по големина) до седемдесетте години на власт е била Индийската комунистическа партия и че булевардът в столицата Калкута (сега Колката), на който се намира консулството на САЩ, носи името "Хо Ши Мин" и там се издига статуя на Карл Маркс...
Така че мечтите за една прозападна, проамериканска демокрация, които очевидно храни политологът от Си Ен Ен, са базирани на плуващи пясъци и на непредсказуемия нрав на слона, който от миролюбиво животно може да се превърне в грамада, обхваната от смъртоносно буйство...
Очевидно някой трябва да се събуди - но дали това трябва да е "спящата" индийска красавица, която отваря очи и се влюбва в американския принц, или по-скоро това се отнася до политици и експерти от САЩ, които най-после трябва да разберат, че дните на еднополюсния хегемонизъм са преброени.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ