08 Юли 2020сряда10:59 ч.

900 милиона индийци трябва да решат по какъв път ще поеме страната им през следващите години

Избори

Индия на кръстопът между застоя и тласъка напред

Управляващата партия прикотква хората с преклонение към божества, опозицията обещава нови работни места, помощ за фермерите и повече права за жените

/ брой: 81

автор:Елиана Иванова

visibility 1190

Най-многолюдната демокрация в света Индия, чието население е 1,3 млрд. души, се отправи към избирателните секции на 11 април и даде началото на изборния маратон, който ще продължи 6 седмици. Право на глас имат приблизително 900 млн. - това прави повече от броя на населението на САЩ и ЕС, взети заедно.

Индия е суверенна, социалистическа, светска, демократична република. Демокрацията, затвърдена и отстоявана в конституцията, приета от "Нас, индийския народ", предполага представителство на населението в парламента и в законодателните органи на отделните щати чрез изборен процес. Върховният съд е приел, че демокрацията е една от неотменните и основни характеристики на конституцията на Индия и е неотделима част от нейната структура. Индия има парламентарна форма на управление. Парламентът се състои от президента на страната и две камари - Раджия Сабха (Горна камара) и Лок Сабха (Долна камара).

Изборите преминават през 7 фази

и ще приключат на 19 май, а официалните резултати ще бъдат обявени на 23 май. Избиратели от 29 щати и 7 федерално-административни области ще изберат 543 членове на Долната камара на индийския парламент. Партията или коалицията с обикновено мнозинство от 273 места има право да сформира правителство. Депутатите от спечелилата партия или коалиция избират свой лидер, който след това става министър-председател на страната. В Избирателната комисия на Индия са били регистрирани 2354 политически партии, които участват в изборната надпревара за съставяне на 18-ата Долна камара. Право на глас имат индийски граждани, навършили 18 години, които са с постоянно местожителство в избирателния район и притежават валидна карта за гласуване, издавана от Индийската избирателна комисия. Хора, обвинени в изборни или други нарушения, нямат право да участват в изборния процес.

Настоящият индийски премиер Нарендра Моди ще се бори отново за победа за своята националистическа хиндуистка партия "Бхаратия Джаната" ("Народна партия"). Основен негов опонент е Рахул Ганди, лидер на партията "Индийски национален конгрес" (ИНК). Той е наследник на знаковата за страната политическата династията Неру-Ганди. Правнук е на Джавахарлал Неру, който през 1947 г. става първият премиер на независима Индия. Внук е на Индира Ганди, която също е била премиер и загива при атентат на сикхски сепаратисти през 1984 г. Син е на Раджив Ганди, който подобно на дядо си и майка си също е бил премиер, а като майка си загива при атентат през 1991 г., но не от сикхски, а от тамилски сепаратисти.

В предизборната кампания на опозицията са заложени такива проблеми като решаване на въпроса с безработицата, разширяване на програмата за гарантиране на заетостта в селските райони, създаване на нови работни места, разширяване правата на жените. "Основните проблеми в страната днес са безработицата и бедстващите фермери", заяви Ганди в предизборния манифест. "Всички са съгласни, че икономиката на Индия е в застой, така че тя трябва да бъде възстановена." Опозицията обеща още, че ако спечели изборите на 23 май, ще създаде безусловен базов доход на най-бедните семейства. "Индийският национален конгрес" ще изплаща по 72 000 рупии ($1045) годишно на тези семейства. Това обещание на опозиционния лидер Рахул Ганди

е невиждано в изборната история на страната

На предишните избори през 2014-а Моди агитираше избирателите си с лозунга "колективни усилия, развитие за всички" и успя да постигне първата голяма победа за партията, мнозинство в Долната камара на парламента. Този път премиерът реши да издигне национализма като стълб на кампанията си. 68-годишният Моди стартира предизборната надпревара с обещание за изграждане на нова Индия. Ескалацията на напрежението с Пакистан през февруари даде значителен тласък на кампанията и му помогна да лансира националистически блицкриг. "Страната е виждала правителства, които само дават обещания чрез различни лозунги, но за първи път вижда едно решително правителство, което може да докаже своята непреклонност", заяви Нарендра Моди на предизборно събитие в щата Утар Прадеш. "Нашата визия е за една нова Индия, която ще бъде в унисон със славното си минало. Индийските 1,3 млрд. граждани вече са взели решение. За пореден път в тази държава ще се сформира правителство на Моди", каза още премиерът под ликуващите възгласи на своите поддръжници.

Според проведените анкети за изхода на изборите резултатът ще бъде победа за Нарендра Моди. Преди изборите през 2014 г. Моди елиминира всички противници в рамките на партията и изгради кампания, фокусирана върху визията му за "развитие и промяна". Едно от най-пропагандираните обещания на Нарендра Моди беше да се отварят между 10 и 20 млн. работни места годишно. Вместо това неговото правителство е обвинено в генерирането на най-голямата криза на безработица в Индия за последните 45 години. А в селските райони продължаващата аграрна криза предизвиква протести на фермерите за увеличаване на субсидиите и облекчаване на дълга.

Въпреки че се провали в обещанията си за икономически прогрес и подобряване стандарта на индийското общество, лидерът на "Бхаратия Джаната" е сигурен в победата си. Използвайки създалото се напрежение със съседен Пакистан, Моди успешно инфилтрира тежнения за родната земя, разделяйки още повече населението. За да спечели на своя страна хиндуистката част от населението, консервативният лидер

обеща изграждането на храм на бога Рам

Важно е да се посочи и проблемът с мюсюлманската етническа общност. В Индия живеят 172 млн. мюсюлмани, а в Долната камара на парламента на тази общност се падат едва 22 места. При управлението на Моди социалният, етническият и религиозният сблъсък между отделните групи в Индия се задълбочи, включително и на кастово равнище. Мюсюлманите в Индия не се чувстват защитени. Гражданските свободи също са засегнати. Малцинствата все повече се превръщат в обект на насилие. Речта на омразата е ежедневие, а борбата за човешки права все повече бива задушавана и понякога дори се криминализира.

Друг проблем е зависимостта на Индия от вноса на суров петрол. Този внос представлява около една трета от общия обем на вноса на страната и така влияе върху външния платежен баланс на страната, както и на инфлацията. Тъй като цените на суровия петрол в света се увеличиха значително през последната година, инфлацията в страната се повишава. Високите реални лихвени проценти понижават корпоративните печалби и намаляват потребителското търсене, както и продажбите на леки и двуколесни автомобили.

След идването си на власт правителството на Моди стартира няколко схеми за социално подпомагане, включително програма за предоставяне на безплатни газови бутилки за готвене на жени в бедните домакинства и откриване на банкови сметки, за да позволи прехвърлянето на държавните субсидии директно на бедните.

Вече минаха половината фази от изборния процес. Големият въпрос за изхода от изборите не е дали победител ще бъде "Бхаратия Джаната" или "Индийски национален конгрес", а по-скоро какъв характер ще придобие индийското общество и в каква посока ще поеме Индия във вътрешната и външната си политика. Дали демокрацията и плурализмът ще се запазят като пътеводна светлина в една страна, дала на света личности като Джавахарлал Неру и Индира Ганди?

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ