08 Април 2020сряда09:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Гергана Тенекеджиева

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

Цените на жилищата в страната са се увеличили средно с 5 на сто

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 977

Средните цени на имотите в София през 2019 г. са се увеличили със 7,13%, сочат данни на "Адрес". Покачването обаче не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи жилища. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби, коментира Гергана Тенекеджиева изпълнителен директор на "Адрес". Според нея в повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените на стандартния профил на имотите. Минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните райони пък са налице надценени оферти от индивидуалните продавачи. В южната част, където преобладава новото строителство, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-изгодните условия, с което се обяснява и по-малкото покачване в квартали като "Манастирски ливади". В страната пазарът на жилища се характеризира с висока активност. Основен двигател в повечето градове са ниските лихви по кредитите, макар делът на покупките с ипотека в областните градове да е по-нисък от този в столицата. Средните цени на имотите бележат умерен ръст около 5 на сто. 

Бургас изпреварва столицата по ръст на сключените сделки, като на годишна база повишението е с 6.42%. Клиентите, избиращи жилище за лично ползване, се ориентират към новото строителство. Интересът е основно към функционални сгради с висока енергийна ефективност. Засилен интерес за покупка на жилище в курортните комплекси около Варна отчитат експертите за миналата година г. В градската част на морската ни столица най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. Предпочитани са централните части и районът около Морската градина. В Пловдив до средата на годината се наблюдава задържане от страна на купувачите, продиктувано от очакванията за покачване на лихвите. К

По данни на компанията покупките с цел инвестиция бележат ръст спрямо предходната година и вече достигат 24%. Традиционно предпочитаните имоти са двустайните апартаменти, с добра транспортна обезпеченост, заради високата ликвидност. "Ако при покупките за собствено ползване най-силно влияят характеристиките на имота и сградата, усещането и комфортът, които създават, то при спекулативните сделки цената е водеща", пояснява Тенекеджиева.

Заради увеличеното предлагане на ново строителство натискът върху по-старите имоти ще се увеличи. "Собствениците на стари и панелни жилища, които обмислят продажба, трябва да се възползват от текущите условия на пазара. Тяхната конкурентност спрямо новите проекти, които се реализират в  момента, намалява и това ще повлияе върху времето за откриване на купувач и цената, която той би платил за дадения имот", коментира Тенекеджиева.  

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 24

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 55

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 67

ГЕРБ защитиха само банковите длъжници

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 138

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ