01 Април 2023събота11:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Актуално

Имотите поскъпват въпреки кризата

За строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото след рязък скок следва срив

/ брой: 246

автор:Евгени Гаврилов

visibility 753

Цените на жилищните имоти са нараснали средно с 5 на сто през тази година, въпреки проблемите, които предизвиква пандемията, отчитат представители на бранша. "След стъписването през март-май още през лятото сключването на сделките беше възстановено, банките също възобновиха кредитирането на рекордно ниска цена", коментира Румяна Александрова от агенцията за недвижими имоти "Сандер Корект РА". Най-голям е интересът към тристайни апартаменти ново строителство и покупки на жилища с инвестиционна цел, като купувачите са със завишени изисквания към строителните материали, високите тавани, локацията, общите части, изгледа и средата около жилището, отбелязват брокерите. Те посочват, че търсенето на жилищни имоти е толкова голямо, че времето за продажба на качествени апартаменти с правилно поставени цени не отнема повече от седмица. За толкова време се сключват и предварителни договори за добрите проекти в строеж.

Надценяване

През тази година обаче голяма част от надценените имоти са слезли до нормалните си ценови равнища. Това най-вече се отнася за пазара в София, и по-специално за оферти в Южната дъга на столицата. Има случаи, в които оферираните цени са паднали с 15-20%, казва Александрова. В същото време имотният пазар в София и в Пловдив е най-слабо повлиян от кризата, за разлика от този в Бургас и Варна. В двата морски града почти няма ръст на цените в сравнение с предкризисните нива, въпреки че и там спадът на броя сделки е наваксан в сравнение с пролетта.

"Засилената активност и доброто представяне на пазара тази година донякъде е изненада. Очаквахме пандемията да доведе до средно 5% спад на цените, а се случи точно обратното", твърди Антон Андонов от ЕРА България. Според него има поне две обяснения за това. Първото е, че покупката на имот остава най-сигурната и доходоносна към момента инвестиция. Второто - като цяло купувачите не са заети в най-засегнатите от коронавируса сектори - туризъм и ресторантьорство, а и банките не спряха да отпускат ипотечни и потребителски кредити. През третото тримесечие новите ипотечни кредити са отбелязали 10% ръст в сравнение с миналата година. Много българи, които работеха в чужбина, са се върнали и първото, което правят, е да купят жилище, посочват брокери.

Отражение

През ноември обаче с новата КОВИД-вълна се забелязва леко свиване на пазара, което продължава и през декември. "Обикновено последните два месеца са много силни, но много хора сега се разболяват или са под карантина, което проваля много планове", казва Андонов. Кризата все пак е дала негативно отражение върху сектора - наблюдава се спад на стартирането на нови жилищни проекти, като към октомври те са намалели с 26% спрямо миналата година. "Тепърва ще видим какво отражение ще има това на пазара", казва Андонов. Според него е трудно да се прогнозира как ще се развие пазарът през 2021-ва, защото не е ясно кога и доколко ще бъде овладяна пандемията и как тя ще се отрази на икономиката и на доходите.

От Националната асоциация на строителните предприемачи са убедени, че пак ще има нормално търсене и предлагане на жилищни имоти, като цените ще продължат да растат умерено с 5 до 7%. "Наше проучване показва, че за последните 20 години жилищните имоти са поскъпнали средно със 140%, т.е. със 7% годишно, което е съизмеримо с инфлацията. Затова реално цените стоят на едно ниво", обяви Георги Шопов, председател на асоциацията.

Според него през 2021 г. цените на имотите ще се вдигнат в рамките на 5 до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. По думите му, за строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото, както е показала кризата през 2008 г., след рязък скок следва срив на пазара.

Търсене и предлагане

"Клиентите, които бяха планирали да купят имот през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха планирали да купят през май и юни, осъществиха плановете си и през летните месеци имаше голямо търсене. То компенсира паузата на пазара", коментира Шопов. Според него причината за засиления интерес е фактът, че жилището е стока от първа необходимост. "В София продължават да идват млади хора, а и да се завръщат хора от чужбина, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище, защото плащането на наем е по-неизгодно от вноската по ипотечен кредит. В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си в такава сграда с ново строителство, а това увеличава още повече броя на клиентите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат", твърди Шопов.

Според данните на Агенцията по вписванията през третото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 6969 имотни продажби при 6874 за същия период на 2019 г., което е ръст от около 1,4 на сто на годишна база. При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще е с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, прогнозират брокери. По показател "ипотечни кредити" имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива - под 3 на сто за цялата 2020 г.

1115 евро средно за квадратен метър в София

През 2020 г. софийският имотен пазар остана стабилен и без съществени изменения в цените. Новото строителство не е спряло, а това е дало нужното доверие на купувачите и ги стимулира да залагат предимно на него в търсенето на нов дом. След като през първото тримесечие на 2020 г. поскъпването леко се е ускорило, като средната цена в София е подминала границата от 1100 евро/кв.м, през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1080 евро/кв.м, около които се бе задържала в предходните години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е 1115 евро/кв.м и се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1120 евро/кв.м. Цените в София не само не са отбелязали спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2,5 на сто спрямо третото тримесечие на 2019-а. Средната обща цена на купените апартаменти също расте и достига 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Това се дължи най-вече на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ, коментират брокери. Традиционно предпочитаните квартали са "Витоша", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Дианабад", централните части, включително широк център - "Зона Б-5", Б-18, "Банишора". След пускането на третата линия на метрото се засили интересът към райони, през които тя преминава.

Пазарът на наеми се промени

B нaчaлoтo нa извънpeднoтo пoлoжeниe ce появи притеснение и сред нaeмaтeлите, и сред нaeмoдaтeлите. Гoлямa чacт oт нaeмaтeлитe, paбoтeщи в гoлeми фиpми, нaпycнaxa квapтиpитe cи, след като се оказа, че могат да работят от родния си дом в провинцията. Тoвa дoвeдe дo пpeнacищaнe нa пpeдлaгaнeтo. Гoлямa чacт oт нaeмoдaтeлитe в cтpeмeжa cи дa зaдъpжaт клиентите нaпpaвиxa жecт към тяx и нaмaлиxa нaeмa зa известно време (дo кpaя нa извънpeднoтo пoлoжeниe или поне зa 1-3 мeceцa), показва анализ на агенция за недвижими имоти Primo+. Toвa дaвa мaлкa пpeднинa нa нaeмaтeлитe, кoитo в пocлeднитe гoдини нямaxa избop oт пoвeчe oт 2-3 aпapтaмeнтa, oтгoвapящи нa тexнитe кpитepии. Смяташе се, чe цeнитe щe пaдaт пopaди пo-гoлямoтo пpeдлaгaнe, нo анализът нa peaлнo cключeнитe cдeлки зa втopoто и тpeтoто тpимeceчиe нa 2019 и 2020 г. очертава разнопосочни движения. Средният нaeм нa eднocтaйни aпapтaмeнти в cтoлицaтa през 2019 г. e бил 545 лв., дoкaтo зa 2020 г. намалява до 520 лв. При двycтaйнитe има изнeнaдвaщo пo-paзличнa ситуация: пpeз 2019 г. cpeдният нaeм e бил 658 лв., през тази сe пoкaчвa дo 665 лв. Пpи тpиcтaйнитe cpeдният нaeм пpeз 2019 г. e бил 830 лв., а в мoмeнтa e 820 лв.

Haблюдaвa ce paзликa в предпочитанията на нaeмaтeлитe. Дoкaтo пpeз 2019 г. нaй-тъpceни бяxa eднocтaйнитe, пpeз тази година тpиcтaйнитe зaeмaт пo-виcoкa пoзиция от тях. Има размествания и при предпочитаните райони. Пpeз 2019 г. клacaциятa вoдеха изтoчнитe, а в мoмeнтa тe oтcтъпвaт пъpвoтo мяcтo нa южнитe. Гoлям фaктop e пycкaнeтo нa тpeтия лъч нa мeтpoтo "Xaджи Димитъp" - "Kpacнo ceлo". Зaбeлязвa ce и нapacтвaщ интepec към paйoни кaтo  "Cyxaтa peкa" - отново заради метрото. Най-гoлям yдap пoнесоха бизнec имoтитe. Макар чacт oт гoлeмитe кoмпaнии да пaзят cвoитe oфиc плoщи, дopи и дa нe ги изпoлзвaт, имa мнoгo пo-мaлки бизнecи, които или дpacтичнo нaмaлиxa плoщтa нa oфиcитe, или пpeминaxa изцялo нa paбoтa вкъщи. Има и paзликa в цeнитe нa имoтитe в paзличнитe ceгмeнти. Дoкaтo пpeз минaлитe гoдини вceки имoт мoжeшe дa нaмepи cвoя нaeмaтeл бeз ocoбeнo знaчeниe в какво cъcтoяниe e, тъй кaтo тъpceщитe пpocтo нямaxa избop, в мoмeнтa ocтaвaт зaeти caмo aпapтaмeнти, oбзaвeдeни c мeбeли и тexникa cpeдeн или нaд cpeдния клac. Haeмaтeлитe тъpcят фyнкциoнaлнocт и пpaктичнocт.

Заменят руската система за управление в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 63

Българският мед залежава заради внос от Украйна

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 63

Производствените цени нарастват по-бавно

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 63

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 383

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ