07 Юли 2022четвъртък17:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Иманентно присъщи

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 51

Нора СТОИЧКОВА


Всички опити за изземване на конструктивните социални политики на БСП и пришиването им към други политически програми не са нищо друго, освен пошъл опит да си припишеш заслугите, които друг е изработил с много труд и постоянство. Социалната политика с грижа за хората е иманентно присъща на левицата. Днешните антикризисни мерки в помощ на домакинствата, бизнеса, пенсионерите и работещите бедни са основни приоритети на БСП. Те са във всяка нейна предизборна програма и откакто има в управлението свои министри, най-после повишаването на доходите на хората стана реалност. 

Всички останали приказки и напъни са прах на вятъра. Прах, който цели да удави социалните инициативи на БСП и да заблуди хората, че на някоя друга партия ужасно много й пука за беднотията и жестокото неравенство. Неравенство, резултат от безпощадната експлоатация на труда и природните ресурси на страната в последните три десетилетия. От груби посегателства върху бюджетните излишъци в полза на определени бизнеси, от които някои политици осъмнаха милионери и милиардери.

Единствена БСП в тази коалиция има ясна, прозрачна и подробно разписана програма за подпомагане на семействата, децата и пенсионерите, на малкия и средния бизнес, които са основата на нашата икономика.

В това управление БСП направи чудеса, за да се пребори за тези антикризисни мерки, които ще дадат глътка въздух на хората.

Да вземем за пример реалното повишение на пенсиите с 21,6%, което ще се случи от юли. С това се поправя порочната практика на директни помощи, която ГЕРБ предизборно наложиха в началото на 2021 г. с КОВИД-помощите, в опит да се задържат на власт. Няколко дни вече се спекулира обаче, че всъщност това увеличение е нищожно. 

Уважаеми дами и господа, другари и другарки пенсионери!

Как ще е нищожно увеличение с 21,6% на пенсиите, когато от 12 години за пръв път тази година пенсиите се увеличават! Последният път, когато пенсиите бяха преизчислени, беше, когато БСП участваше в управлението. Оттогава 12 години се строяха едни магистрали и пари имаше само за ремонти на ремонтите на Борисов и компания. И всеки път, когато БСП повдигаше в парламента въпроса за преизчисление на пенсиите, за да се повишат реално доходите на възрастните, от ГЕРБ и присъдружната им десница заявяваха, че в бюджета няма пари за това. За да харчат излишъците за самолетни чертежи, за газови транзитни трасета, от които сега и една молекула не можем да вземем. С една дума - пенсионерите, пък и целият народ, изгладуваха мегаломанските амбиции на Борисов.

Освен това помощите никога никого не са нахранили. Те са временна мярка за екстрени ситуации. Устойчиво е доходите да се вдигат според инфлацията и пенсионния модел, а не с пари на калпак само в предизборни ситуации.

Да поговорим и за политиките на БСП за младите хора, за семействата с деца. Вдигна се майчинството, има данъчни облекчения за родителите, безплатни детски градини и други придобивки. Един пример. В антикризисните мерки БСП се пребори да се направят данъчни облекчения за всяко дете в семейството. За едно дете - 600 лв. от дохода на родителите ще са необлагаеми. При 1000 лв. доход това означава, че 10% ДОД се плаща само върху остатъка - 400 лв. Така, вместо 110 лева данък, родителите ще плащат само 40 лв. Останалите 60 лв. остават в семейството. За второ дете необлагаемата сума от заплатата вече става 1200 лв. и т.н. При това данъчната отстъпка няма да се ползва в края на годината, а целта е на всяко тримесечие хората да усещат грижата на държавата.

Сумарният ефект от всички антикризисни мерки на правителството ще е доста повече, което ще се усети. Е, коя друга партия, освен БСП, досега се замисли как се гледат децата на България в тази криза и помогна реално в този тежък процес?! Отговорът е: само БСП. Други политически формации на този терен няма.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ