13 Юли 2020понеделник01:33 ч.

Имаме ли шансове

/ брой: 59

автор:Евгени Гаврилов

visibility 649

Все още е твърде рано да се предвидят точните икономически поражения от сегашната пандемия. Тя дава храна за всевъзможни сценарии, а най-реалистичният е масови фалити, безработица и бедност. Но все пак още не са изгубени всички възможности за ускорено развитие след коронавируса. Според експерти най-важното за страната е отсега да се мисли за драстичен пакет от мерки за насърчаване на инвестициите - български и чуждестранни. Сред основните изводи е, че Европа трябва да прекъсне зависимостта си от доставките от други райони на света. Тук е и шансът на България, защото западноевропейските фирми ще трябва да пренесат подразделенията на веригите си за доставка от Китай и Азия в самата Европа, като контролират и рисковете, свързани с подобни кризи. Азиатските фирми също ще търсят възможности да имат производствени подразделения в Европа, за да могат да са по-близо до своите клиенти в такива ситуации.

Въпросът е да не проспим шансовете си. Един от тях е и електронното правителство например. Последните седмици показаха, че то явно е част от националната сигурност. Някои магазини вече приемат само електронни плащания. В дългосрочен план това може да принуди клиентите да възприемат по-активно цифровите услуги. Електронната търговия е друг сектор, който печели от ситуацията. Колкото повече хора се отегчават у дома, толкова по-вероятно е да се насочат към приложенията за електронна търговия. Блъсканиците и дългото чакане по супермаркетите стимулира онлайн доставките на хранителни продукти по домовете. Създалата се ситуация показа, че телекомуникационните услуги са критично важни за функционирането на обществото, макар че обикновено се приемат за даденост. Това определя и добрата преспектива за тях. Сега много хора се опитват да работят дистанционно, децата се обучават, а всички се развличат от кошмарните новини по телевизиите. Затова телекомуникационната индустрия се превърна в жизненоважен сектор. Изобщо, шансове ни дебнат отвсякъде, стига да ги използваме.

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ