24 Май 2024петък01:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЛОБУС

Има ли шанс Тръмп за втори мандат?

Съперникът му Байдън има преднина, но важно е гласуването през ноември, а не популярността през август

/ брой: 167

автор:Пресиян Петров

visibility 1108

Пандемия, протести, начало на икономическата криза - събитията от последните месеци разклатиха позицията на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. В спора с кандидата на демократите Джоузеф Байдън всеки глас е поставен на риск, а американският лидер има по-малко от тях. От април 2020 г. рейтингът му пада, докато подкрепата на Байдън нараства, подхранвана от протестните настроения.

По време на най-лошите моменти от кампанията през 2016 г. Тръмп изоставаше от Хилари Клинтън с 10% и все пак успя да спечели. Има ли шанс и този път?

Търсейки преизбиране за втори мандат, американските президенти молят сънародниците си за правото да завършат започнатото. На Тръмп не му е лесно. Неговите козове - икономически растеж и по-ниска безработица, са почти обезличени от пандемията КОВИД-19. След четири години на власт президентът трудно обяснява какво е постигнал, откакто е влязъл в Белия дом. Необходимостта да се започне отначало се съчетава със загубата на темпото. Тръмп вече не е новобранец, облагодетелстван от протестното гласуване. Изгубено е още едно предимство на новодошлия: правото да критикува професионални политици. Има и все по-малко хора, които смятат Тръмп за късметлия: особено след КОВИД-19.

В навечерието на изборите от 2016 г. събитията в чужбина се разиграха в полза на Тръмп. Тогава в Европа и в САЩ имаше терористични атаки, вдъхновени от религиозния фанатизъм. Особено брутално убийство - клането на афганоамериканеца Омар Матин над посетители на гей клуб във Флорида, случило се пет месеца преди президентските избори през 2016 г. и повлияло на техния резултат.

От тогава обаче дневният ред се промени: "Ислямска Държава" (ИД) е победена, но пламна протестът срещу расовото неравенство. Изказванията на Тръмп по тази тема бяха неубедителни.

Направи ли Америка отново велика?

Трудните обстоятелства, в които се оказа Доналд Тръмп, подтикнаха някои политолози предварително да го обявят за губещ. Професорът на Американския университет във Вашингтон Питър Кузник, който написа книгата "Неразказаната история на Съединените щати" с Оливър Стоун, сподели пред ТАСС своето мнение, че не вижда шанс за Тръмп. "Според всички проучвания, Байдън трябва да спечели със значително предимство. Няма да има състезание на лакът до лакът. Изглежда, кандидатурата на Тръмп просто се топи пред очите ни. Със собствените си ръце той копае дупка за себе си и всеки ден става все по-дълбока и по-дълбока", казва Кузник.

Според него упадъкът на доверието към президента върви ръка за ръка с разпространението на КОВИД-19, което Тръмп безуспешно се опитва да предотврати.

Освен Кузник, общественото мнение на САЩ също оценява усилията на Тръмп като слаби. Според проучване на Navigator Research 54% смятат борбата на президента срещу епидемията за недостатъчна, а само 33% я смятат за успешна. Общественото мнение срещу расовото неравенство не е по-добро. 60% гледат на реакцията на президента без одобрение, а 37% гледат положително.

Анкетите показват и друга тенденция. Намалява броят на американците, които гледат утрешния ден с увереност. 75% смятат, че страната се насочва в грешна посока. Делът на тези, които са удовлетворени от състоянието на нещата, е паднал три пъти - от 31% през април на 12% през последните седмици.

Дали общото разочарование означава, че Доналд Тръмп няма шанс на изборите на 3 ноември 2020 г.? Хелмут Норпот, професор в университета "Стони Брук" в Ню Йорк, отговаря уверено с "НЕ". "Всичко е точно обратното. Тръмп е разумен залог при следващия вот. Давам му 91% да спечели", заяви политологът в разговор пред медиите.

Разсъжденията на Норпот се основават на поредица от исторически прецеденти. От 1960 г. насам шестима от седемте кандидати за втори мандат са търсили преизбиране. Изоставането в хода на изборната надпревара никога не е играло особена роля. От 1948 г. шестима кандидати, които уверено са водели в началото, завършват кампанията си със загуба. Последният път, когато това се случи, беше през 2016 година. Норпот не би се учудил, ако тази история се повтори още веднъж.

Историята на президентските кампании подчертава значението на тяхната финална част, която задължително включва дебати за избори. От тях всичко зависеше два пъти: при избора на Доналд Рейгън през 1980 г. и Джон Кенеди през 1960 година. Норпот обобщава така: докато Тръмп и Байдън не се изправят лице в лице пред американските телевизионни зрители, преждевременно е да се смята, че поражението на републиканците е предрешено.

Има поне още една новина, която позволява на собственика на Белия дом да се развесели малко. Според проучване на USA Today, избирателите на Байдън са склонни да гледат на кандидатурата му като на по-малкото зло. Делът на тези, които са съгласни да гласуват за демократа и се отнасят към него "с ентусиазъм" е само 27%. За тръмпистите тази цифра е два пъти по-висока. Всеки втори привърженик на президента има изключително високо мнение за него като политик. И тези хора определено ще отидат в избирателните секции.

С мобилизирането на потенциалните привърженици на Байдън нещата могат да бъдат по-лоши: много зависи от това колко са ядосани те на Тръмп и дали  ще гледат на предстоящите избори като на референдум за доверието в този политик. "Не мисля, че протестите през тази пролет и лято ще избледнеят от паметта им до ноември", заяви професорът от университета в Сан Франциско Антъни Панке пред ТАСС, "но е възможно друго: хората, участващи в тях, да не гласуват през есента. Или ще стигнат до избирателните секции, но само в щати, в които те вече гласуват за демократите като Ню Йорк или Калифорния, така че това няма да повлияе много. Големият въпрос за демократите е дали енергията на настоящите протести ще се изрази в подкрепа на Байдън или демонстрантите просто ще останат у дома".

Според Панке, разликата между двамата конкуренти от няколко процента, не включва  броя на въздържалите се, а има и доста такива, около 10%. "Абсолютно невъзможно е да се предвиди дали тези хора ще гласуват. Но имаме примерът на 2016-та. Тогава  много избиратели в последната минута гласуваха за Тръмп. Не може да се изключи, че нещо подобно няма да се случи и сега."

Невидимият избирател

Доналд Тръмп може да бъде спасен и от онези хора, които се опасяват да разкрият своите симпатии и съответно мнението им не е отчетено в анкетите. Професор Кузник също признава, че има такива американци. Белият дом разчита на помощта им. "Анкетите на общественото мнение вече станаха известни с неточността си. Социолозите много грешиха през 2016 г. и сега също подценяват вълнението, което Доналд Тръмп поражда сред избирателите", каза Ерин Перин, заместник-директор по комуникациите в централата на Тръмп.

Настоящият американски президент може да намери тези "въздържали се" избиратели сред консервативните евангелисти. През 2016 г. именно те в последния момент наклониха кантара в негова полза. И въпреки, че личният живот на президента и неговият политически стил шокират много от тях, тези потенциални тръмписти не изоставиха собственика на Белия дом. Сега той също води напрегната борба за тях, изпълнявайки ролята на съюзник на Израел на международната арена. Най-голямата възможна помощ за еврейската държава е важна част, която евангелистите очакват от "техния" президент. И Тръмп прави всичко възможно религиозно настроените избиратели да не останат разочаровани.

Ситуацията в пощите стана център на вниманието през последните дни. Предвид пандемията се очаква много американци да бъдат принудени да гласуват по пощата и да не отидат на избирателната си секция. Пощите предупреждават почти всеки щат, че не може да гарантират навременното пристигане и обработване на бюлетините. Това кара Доналд Тръмп до подозира, че ще са възможни манипулации с изборните резултати. Въпросът с начина на гласуване не е окончателно решен и очевидно неяснотата по него ще тежи до последния момент.

Рецесията срещу действащия президент

Факторът време също пречи на Тръмп да запази шансовете за Белия дом и да да насочи обществения дебат далеч от неудобните теми. Безработицата в страната расте с безпрецедентни темпове. Потребителските разходи се свиват. Брутният продукт на страната намалява. Историята сочи, че подобна пагубна икономическа реалност предрича провал за президентите, борещи се за нов мандат.

Безспорно някои ключови щати са силно засегнати от икономическите последици от пандемията. За пример над една четвърт от работната ръка в Мичиган, Пенсилвания и Невада е подала молби за обезщетения за безработица в периода между 14 март и 9 май. В Охайо, който е един от най-решаващите щати при президентски избори, близо 20% от икономически активното население е загубило работата си за същия период. "Исторически погледнато всеки действащ президент, изправен пред рецесия, губи изборите впоследствие", коментира Ед Милс, политически анализатор към "Raymond James".                                                                                 Решаващо ще бъде дали гласоподавателите вярват, че икономиката е по пътя на възстановяване, за което ще очакват остър спад в безработицата и възстановяване на брутния вътрешен продукт на страната. "Най-важният въпрос е как би изглеждала икономиката в деня на изборите", добавя Милс. "Както и дали страната ще е преминала най-тежката част от пандемията и икономическите й последици".

Със сигурност към момента е невъзможно да се даде отговор на тези въпроси.

"Извънредни събития в международната политика, терористична атака, коронавирусна ваксина, резки промени на фондовия пазар - всичко това може лесно да промени политическата динамика", заяви Грегъм Додс, професор от университета Конкордия в Монреал. "Байдън има преднина във всички проучвания в момента, но е важно гласуването през ноември, а не популярността през август. Тръмп може да си позволи да загуби в някои от щатите, където неочаквано спечели през 2016 г. и все пак да е победител на вота през ноември. И ситуацията е такава, че дори лека промяна в предпочитанията на някои социални групи може да доведе до големи промени. В зависимост от това, цели щати ще "отидат" при единия или другия кандидат ", заключава Додс.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ