19 Октомври 2021вторник09:52 ч.

Има ли разум?

/ брой: 157

автор:Велиана Христова

visibility 301

Актуализирането на бюджета стигна най-сетне до парламента. Ще има спорове, но трябва да се направи, иначе държавата се парализира, защото всички резерви са изчерпани. По една тема обаче и политици, и медии упорито мълчат. Преди време Корнелия Нинова обяви, че БСП предвижда да не се намалява и дори да се увеличи процентът от БВП, който се разпределя за публичните разходи през държавния бюджет. БСП е единствената партия, която иска да прекрати крайния финансов геноцид над здравеопазването, образованието, науката, културата, над пенсиите, доходите и пр. Моделът на този геноцид бе наложен от Симеон Дянков и до днес тегне над публичните сектори - в името на имагинерния балансиран бюджет и прочее неща, с които нито лекарства се купуват, нито училища се поддържат, нито пенсии се вдигат.

Всъщност, делът от БВП, който се отпуска за публичните разходи, е основен параметър, от който зависи халът на държавата. Дянков намали този дял на доста под средния за ЕС и се хвалеше, че сме отличници по "фискална дисциплина". Вярно е, но благодарение на това станахме двойкаджии по всички социални, здравни, демографски, образователни и какви ли не още показатели. Само заплатите и бонусите на държавните чиновници никой не пипна. КОВИД-кризата спря опитите в ЕС за "балансиран бюджет" и по данни на Евростат за 2021 г. например средният процент от БВП за публични разходи в общността се е вдигнал на 53%. Първенци по тези разходи са Франция и Гърция. А в България процентът в момента е 43 - с 10% под средния за ЕС! Според гласувания в НС бюджет за тази година, внесен от правителство на ГЕРБ, публичните ни разходи трябваше да паднат до 39,6% от БВП. 

Естествено, едва ли е възможно с актуализацията на бюджета сега да се вдигне въпросната квота с 10% - до средното за ЕС. Макар че това би означавало да има допълнително свободни поне 3 милиарда лева за пенсии, за здравето, за училищата и пр. Но поне за бюджет 2022 партиите в НС би трябвало да се вслушат в разума на БСП. Дали десните могат да го направят в полза на хората и да се откажат от крайния дянковски неолиберализъм?

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ