20 Февруари 2020четвъртък00:09 ч.

Еликсир

Има ли истина във виното?

Разковничето е в консумирането на божествената напитка с удоволствие, но и с мярка

/ брой: 31

автор:Альона Нейкова

visibility 1486

Алкохолната напитка от ферментирал гроздов сок се смята за една от най-благородните в света. Направата на вино датира от незапомнени времена. Споменава се в Библията (450 пъти), в Корана, както и в древната митология, изпъстрена със свои собствени богове. Гръцкият Дионис, славянският Ярило, тракийският Загрей, римският Бакхус, фригийският Сабазий са само част от прочутите покровители на питието, почитани от известни племена и народи. И при всички тях съществува легенда за появата на славния еликсир. Не бива да се забравя и значението на науката енология, посветена на този гроздов балсам.

Светът на виното е прекрасен и загадъчен, убедени са ценители. Наистина, тази божествена благородна напитка се свързва с множество легенди и традиции. Обаче доста нейни почитатели почти нищо не знаят за произхода и (р)еволюционното й значение за човечеството.

Етимологията на думата "вино" и до ден днешен предизвиква дискусии. Тя присъства още в най-ранните писмени свидетелства за българския език през Средновековието. Смята се обаче, че е заимствана от латинската vinum, която произлиза от праиндоевропейския корен wei-, "вия се", като препратка към увивния растеж на лозите.

Най-ранните известни вина са произведени в Китай, Иран, Армения и Грузия. Едва след това напитката се разпространява в Древна Гърция, Тракия и Римската империя. Стремежът е да се направи питие, което съчетава приятен аромат с качествен вкус.

Религията му отрежда много важна роля. В Древен Египет, където е открита най-старата винарска изба в света, напитката с червен цвят се отъждествява с кръвта. Не е тайна, че гърците и римляните я използват при Вакханалия. При християните и юдеите хлябът и виното са символи на тялото и кръвта на Исус.

За законодатели на модата при тази напитка се смятат французите. В далечни времена тя се приема за универсална международна валута. Например гърците с виното купуват злато и сребро, а римляните се сдобиват с роби.

Естественият химичен състав на гроздето му позволява да ферментира, без да се налага да се добавят захари, киселини, ензими, вода или други хранителни вещества.

Първите закони, регулиращи функционирането на пазарите за вино, са въведени от древните вавилонци. Но разпространението на напитката в Средиземноморието до голяма степен се свързва с финикийците. Именно в средището на античната цивилизация, процъфтявала между XV и VI век пр. Хр., започва да се развива мащабна търговия с вино.

За това свидетелстват откритите останки от няколко корабокрушения от средата на VIII век пр.н.е., в които са намерени добре запазени товари с напитката. Именно тези находки разкриват, че в древността е използвана специфична технология за защита на виното от оксидиране - то просто се залива със зехтин и се запечатва със смола и дърво.

Чукането за здраве е традиция, спазвана и до днес от хората по цял свят, възникнала в Древен Рим. Така сътрапезниците се убеждавали, че никой не възнамерява да ги отрови - при силното удряне на чашите с вино то се прелива от един съд в друг и се смесва. А в Елада е прието стопанинът пръв да изпие сервирания на гостите гроздов еликсир, за да демонстрира доброто си отношение към тях.

Във Вавилония от 1800 г. пр.н.е. съществува кодекс, според който се разрешава производителите на некачествено вино да бъдат удавени в реката. И щом стана дума за наказания, добре е да се спомене и фактът, че на жените, населяващи Апенинския полуостров, абсолютно е забранено под какъвто и да било предлог да вкусват от божествената напитка. И ако мъжът разбере, че заповедта е престъпена, има пълното право да убие пияната си съпруга.

Изследване, направено в наши дни в Австралия, показва, че представителките на нежния пол, които изпиват по две чаши вино на ден, обикновено се наслаждават на интимна близост по-често от пълните въздържателки.

Все пак не бива да се пренебрегва и фактът, че в 100 милилитра от напитката (най-вече в червените й разновидности) се съдържат 110 калории. А прочутият луксозен автомобил Астон Мартин на английския принц Чарлз от 1969 година се задвижва от биогориво, направено от вино.

Разпространеното мнение, че с времето напитката става все по-хубава, всъщност е голяма заблуда. Повечето произведени днес гроздови еликсири веднага са готови за консумация и нямат потенциала с годините да разгърнат вкусовите си качества, както и да увеличат силата и богатството на аромата.

...Преди повече от две хиляди години се ражда изразът In vino veritas, което в буквален превод означава "Във виното е истината". В употребата му се влагат безброй значения. Но първоначалният смисъл всъщност се свежда до наблюдението, че когато човек пийне, разкрива душата си, казва си всичко, не успява да скрие правдата... Сентенцията обаче има и продължение: In aqua sanitas - във водата е разумът.

Запазете го. Като консумирате с удоволствие, но с мярка. Не само на Трифон Зарезан.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ