01 Ноември 2020неделя02:53 ч.

снимка Емилия Костадинова

Илияна Йотова: Липсата на сигурност е белег на нашето време

Страхът за собственото оцеляване измества солидарността, съпричастността, обобщи вицепрезидентът

/ брой: 4

автор:Павлета Давидова

visibility 1925

Липсата на сигурност бе определена от вицепрезидента Илияна Йотова като белег на нашето време. Заедно с посланика на Великобритания Ема Хопкинс тя анонсира второто издание на инициативата "Посланик за един ден". Йотова обаче направи и кратка оценка за реалностите в страната и света, като отбеляза, че един от проблемите е суспендирането на човешки права. "Достатъчно основание ли е общата ни несигурност, която е свързана с престъпност, с миграция, с липсата на достатъчно и сигурни работни места и др., за да се отказваме сами от защитата на собствените си човешки права? Нещо повече, да се примиряваме със суспендиране на права, когато това става буквално пред очите ни и в технологичния XXI век. Права, които са извоювани от различни поколения и които ние считахме в един момент, че са дадени завинаги", попита риторично тя.

Йотова отбеляза, че днес като излишен лукс се счита дори дискусията за човешки права. "От няколко години ние страните членки на ЕС разполагаме със специален документ - Хартата за човешките права. Ако днес обаче направим един прочит на този документ, ще видим, че много малко от него се изпълнява и повечето от текстовете фигурират само на хартия", отбеляза тя.

По думите на вицепрезидента кризата от 2008 г. продължава да хвърля сянка и е възродила озлоблението, отчуждението и егоизма. Страхът за собственото оцеляване измести понятия и човешки отношения като солидарност, съпричастност и принадлежност, обобщи тя. По думите й страховете и несигурността раждат насилие и агресия. На прицел са уязвими групи, алармира Йотова. Според нея сегрегацията и изолирането на ромските училища продължава да е проблем. Вицепрезидентът засегна и домашното насилие. Апатията може би е най-тежката диагноза за нас като общество, добави тя.

Идеята за промяна на нещата и възможността за развитие на лидерство у млади български момичета е и една от причините Йотова да подкрепи кампанията "Посланик за един ден". Инициативата е свързана с Международния ден на жената, който се отбелязва на 8 март. С тематично есе до 250 думи момичета между 15 и 19 години могат да се включат в надпреварата. Победителките в конкурса ще имат възможност да работят с посланичката за един ден, обясни Ема Хопкинс. Във второто издание на инициативата девойките ще могат да работят и с жена ръководител в неправителствена организация. Йотова предложи една от финалистките да дойде и в президентската институция за ден.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ