25 Май 2020понеделник13:54 ч.

Разговор

Илия Илиев: Промяната в Монтана е наложителна

Трябва да сведем до минимум административната бюрокрация в общината, категоричен е кандидатът за кмет

/ брой: 182

автор:Павлета Давидова

visibility 1789

ИЛИЯ ИЛИЕВ е доктор по философия, преди това е завършил висше икономическо образование в Стопанската академия в Свищов. Управител е на издателство и печатница "Полимона". Женен, има двама синове. Той е кандидат за кмет на Монтана, издигнат от коалиция "БСП за България".

- Г-н Илиев, приехте кметската номинация на "БСП за България". Какво ви мотивира за подобно предизвикателство?

- Община Монтана има изключително стратегическо териториално и географско разположение. Северозападна България се отличава с висок потенциал за развитие на икономиката, селското стопанство и туризма, но независимо от тези благоприятни предпоставки, нашата община Монтана се причислява към общините с най-лоши резултати и липса на бъдеща перспектива. Очевидно, необходима е промяна.

- Доскорошни опоненти на местно ниво забравиха различията и издигнаха общ кандидат за кмет на Монтана, доколко принципно е това?

- За какви принципи можем да говорим? Проследете развитието на общината в социално-икономическо отношение... Само след 2000 година населението е намаляло с над 15 хил. души. Най-висока смъртност, най-ниска раждаемост, закрито висше учебно заведение и т.н. Кого подкрепят? Един по-задълбочен анализ показва, че общината се развива регресивно, т.е. от ден на ден запада все повече. Правете си изводите какви са тези, които подкрепят досегашния кмет...

- Защо избирателите трябва да подкрепят точно вас и листата на БСП?

- Защото като кмет, заедно с управленския екип, ще направим реална промяна към положително развитие на общината и региона. Ще подобрим живота на хората. Ще създадем условия за по-високи доходи. Това може да се направи, стига човек да си го постави за цел. 

- Предизборната програма на левицата в общината е "Да останем в Монтана". Кои са мерките, с които ще мотивирате младите хора да се развиват тук?

- Да, това е основното ни мото - "Да останем в Монтана". За да се осъществи тази цел, е необходим друг подход в управлението на общината. Ние ще подобрим икономическата среда за малките и средните фирми, както и условията за предприемаческа дейност. Ще подпомагаме високотехнологичните и иновативните проекти, които са присъщи за младите хора. Ще създадем стимули за младите семейства. Име конкретен план как може да реализираме всичко това.

- Кои са основните проблеми, чието решаване е най-неотложно и как смятате да го направите?

- Първото действие, което може да бъде извършено, и то без пари, е да се сведе до минимум административната бюрокрация, като се въведе принципът "обслужване на едно гише". Гражданите не трябва да бъдат разкарвани многократно. Сега липсва удобен градски и общински транспорт. Затова ще се направи нова транспортна схема, която да осигурява всекидневна и удобна транспортна връзка на гражданите от общината. Ще гарантираме открито управление и прозрачност при провеждането на обществените поръчки. Местните фирми ще имат възможност да участват активно в този процес. Ще подобрим медицинското обслужване.

Събраните суми от такса смет ще бъдат изразходвани най-ефективно. По отношение на запрашеността на въздуха и чистотата на улиците и населените места като цяло има много работа. Доста са нещата, които трябва да бъдат реализирани.

- За общините в този район често казват, че са от Северозападнала България. По какъв начин може да се стимулират бизнес инвестиции и съответно икономическо развитие?

- За да възродим икономиката на общината, една от възможностите е да създадем индустриална зона чрез Националната компания индустриални зони (НКИЗ). Това е важно, защото държавата ще насочва инвеститори и ще съдейства при съкращаването на сроковете в съгласувателните процедури. Ще създадем предприятие за стопанисване и експлоатация на земеделските земи и гори. Ще направим също стокова (земеделска) борса и др. Ще създадем по-добри предпоставки на инвеститорите за реализация на техните бизнес планове. Имаме идеи в това отношение и ще ги реализираме на практика, ако гражданите на общината искат реална промяна, която е наложителна за Монтана.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ