21 Януари 2021четвъртък03:54 ч.

През пролетта пред бюрата по труда имаше огромни опашки от безработни, бизнесът не изключва нова вълна

Икономиката няма да издържи второ затваряне

До Нова година изтича мораториумът върху кредитите на много фирми, алармират от БСК

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 830

Икономиката на България няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година, алармират от Българската стопанска камара (БСК). От там настояват за въвеждането на регулярен двуседмичен период, в края на който да се прави преоценка на мерките за ограничаване на пандемията, за да е ясна тяхната ефективност и въздействие.

"Цялостното затваряне на икономиката през март и април предизвика непозната досега по своя произход и обхват криза и породи необходимостта от безпрецедентни икономически и социални мерки. И, докато в началото на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните мерки бяха донякъде разбираеми, сега бизнесът очаква премереност и предвидимост, дори и в условията на криза", посочва камарата.

От БСК алармират, че бизнесът и работещите ще бъдат поставени в много тежка ситуация при евентуално второ затваряне, включително заради изтичането на мораториума върху плащането на банковите кредити за много фирми, а също и заради невъзможността безработните повторно да ползват адекватно обезщетение от НОИ. "Първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31.12.2020 г. и се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмената задлъжнялост", посочва БСК.

Според камарата при нови масови съкращения на служители социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Ограничителните мерки трябва да са обвързани и със съответните икономически и социални мерки, заявяват от БСК. От там настояват, че правителството трябва да мисли както за здравето на хората, така и за икономиката.

Бизнесът: Трудно ще запазим работните места

В следващата година се очаква да има трудности със запазването на работните места, а в бюджета не са предвидени достатъчно средства за тези политики, каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) пред "Фокус". Оказва се, че няма достатъчно средства за продължаването на мярката 60/40 през следващата година. Предвидените 300 млн. лв. са в по-голямата си част за изплащане на компенсации на работодателите за периода октомври-декември, т.е. остатъци от заявки на работодатели за настоящата година. Задълбочаването на здравната криза и ограничителните мерки, които се очаква да бъдат приложени и у нас, са много лош сигнал за бизнеса. При евентуално затваряне на определени сектори липсата на пари за подкрепа на бизнеса означава, че предприемачите ще пристъпят към освобождаване на работна ръка, което може да е камъчето, което ще обърне каруцата на Бюджет 2021 г.

250 млн. лв. ще са загубите за зимния туризъм

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят българските зимни курорти заради коронакризата. Вследствие на това загубите ще са около 250 млн. лв., прогнозира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов пред БНР. По думите му основно чужденци са туристите в зимните ни курорти и тъй като тях ги няма тази година, това силно ще засегне икономиката на съответните общини.

Вдигат на 100 лв. ваучерите за храна 

Ваучерите за храна, които работодателят може да дава на работниците си, ще се повишат догодина. За това се е договорил бизнесът с правителството, стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев. Бизнесът предлага от разрешените сега по закон 60 лв. на месец на работник сумата да стане 100 лв. Тази сума се признава за разход на фирмата, напомни той. Друга идея е с тези ваучери да може да се купува не само храна в магазина, но и с тях да се плаща в ресторант и дори в хотел. Така на практика ще подпомогнем и туризма, и заведенията, които са едни от най-пострадалите в кризата, обясни Велев.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ