16 Януари 2022неделя12:15 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Постановката е смешно-тъжно пътешествие, което отвежда до истината, че "стената" е просто илюзия

Играят представление за глухи и чуващи деца

Вълнуващият спектакъл обединява изразните средства на кукления театър с жестовия език

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 24

Театрално представление, което да е еднакво вълнуващо и разбираемо както за чуващите, така и за глухите деца, ще се играе премиерно на 30 септември в ОКИ "Дом на културата Красно село" в София. "Отвъд стената" е спектакъл, подходящ за малчугани над 6-годишна възраст, като обединява изразните средства на кукления театър с жестовия език.
Преживявайки постановката заедно, подрастващите зрители ще имат възможност да съборят смело преградите помежду си и да опитат да общуват свободно и без страх едни с други. За да ги улесни, спектакълът ще представи със средствата на изкуството някои от основните жестове, които чуващите деца могат да научат и в последствие да използват при комуникацията със свои глухи връстници.
Концепцията на режисьора Мила Коларова извежда на преден план наболял социален проблем, осветлен от настоящата пандемия, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот.
"В представлението "стената" е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен", споделя режисьорката.
Чуващата актриса Юлия Коларова и глухата ѝ колежка Росица Караджова си служат с изразните средства на жестовия, говоримия и визуалния език на кукления театър, за да пресъздадат моменти от живота на две различни едно от друго същества, всяко потънало в своя изолиран малък свят, които прерастват в серия забавни епизоди в анимационен стил.
"Това представление е едно щуро, смешно-тъжно пътешествие, което отвежда до истината, че "стената" е просто илюзия, наш личен градеж от страхове, който би могъл да бъде срутен единствено ако се осмелим да бъдем заедно", допълва Мила Коларова.
Проектът е продуциран от Фондация "Арт Бюро" в партньорство със Съюза на глухите и ОКИ "Дом на културата Красно село" и се реализира с подкрепата на Столичната програма "Култура" 2021 и Министерството на културата. Сценографията е дело на Станислава Кръстева, музиката е на Надежда Митева, а специални консултанти по жестов език са Силвана Павлова и актрисата Росица Караджова.

 

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 471

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ