08 Декември 2019неделя21:16 ч.

Позиция

Играе ли премиерът феър плей с България

/ брой: 137

автор:Юри Михалков

visibility 1256

Наскоро премиерът ни събра босовете на водещите футболни клубове, за да се върне феър плей в този спорт и да се понапълнят стадионите.

Не е ли обаче по-важно, дори по-съдбоносно премиерът ни да се погрижи как с българи да се напълнят не стадионите, а обезлюдените региони, стопяващите се градове, опустелите села. Защото България се оказа в демографска катастрофа, заради която вече бере душа в интензивното на историята. На година страната ни чезне средно с по 50 000 души, на ден - със 136, а на час - с по 6 души. 

Няколко седмици преди Борисов да привика футболните босове, ООН излезе с демографски рентген за света. За България докладът звучеше като присъда - не само защото населението ни никога няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души. То ще се срине или до 2,18 млн. души (най-лошия вариант), или до 3,6 млн. (среден вариант), или до 5,5 млн. (най-добрият вариант). Родни демографи, статистици и социолози, изследвания на други международни фактори (ЕС, Световната банка, ЦРУ) вещаят, че това може да се случи още в самия край на този век - от 2080-а нататък. В прогнозите им преобладават първите два варианта. 

При това, ако се запази сегашната тенденция в етническо отношение, българите ще се окажем третата народност - т.е. малцинство. Много стряскащо е откритието на етнолога доц. Игнат Минков за демографската картина в трите етнически общности на държавата ни. При българския етнос има отрицателен прираст - коефициентът е минус 8,2 на 1000 души. Т.е. на всеки 1000 души българите намаляваме с 8,2-ма. Докато при българските турци прирастът е плюсов - 2,7. А при ромите прирастът е цели 19,4 - на всеки 1000 души те се увеличават с 19,4 души. Като достигнат сегашната 60-годишна възраст на премиера, двамата му внуци вече ще бъдат малцинство.

На свой ред Световната банка прогнозира в доклад за България, че до 2050 г. населението у нас над 60 години ще надхвърли 30% от общия брой. Само че според експерти, ако в една държава това се случи, са под заплаха всички социални системи, които започват да се разпадат. Социалният погром ще настъпи след някакви си 30 години, които са секунди за часовника на историята. Затова демографската ни катастрофа е наистина национална заплаха.  

Редно е един държавник отсега да се замисли и да предприеме действия, за да не се стигне дотам. Само че премиерът ни мисли за футбола, дето след 30 години няма да има българи да го играят. Вместо футболни босове той би могъл да покани на среща етнографи, статистици, представители на академичните среди, за да чуе какви идеи имат те срещу националната заплаха. А има какво да чуе. Техните предложения може да залегнат в една национална демографска стратегия.

Би могъл да покани също финансисти и икономисти, които предлагат нова данъчна политика. За да се освобождават едни 3-4 млрд. лева годишно, с които да се парира заплахата - те да отиват за стимулиране на раждаемостта и младите семейства, за силна социална политика, за по-високи доходи и пенсии, за да има пари за лекарства, и така нивото на смъртност поне да се замрази на първо време. Или пък за създаване на нови работни места. Би могъл да чуе мнения и предложения за реформа на здравната система, която да покрива цялата страна, а не да е събрана в няколко големи града.

Би могъл да покани на среща и местни ръководители, с които да поумуват как да спрат обезлюдяването на регионите и евросредствата да се разпределят именно демографски. Да не говорим, че като лидер на управляваща партия би могъл да събере на среща колегите си по партийна линия, да инициира и междупартиен диалог срещу националната заплаха. Още повече че другите политически сили имат в програмите си цели раздели за демографията. Диалогът няма да започне от "а" и "б".

Но премиерът си привиква футболни босове. Вместо честно да обяви на нацията какво я грози, той си заравя главата в популизъм и футболен феър плей. Това не е случайно - ГЕРБ изобщо няма демографска политика или програма.

Не че в нашия футбол не трябва феър плей, но дори с честен футбол няма как да парираме националната заплаха. А да нямаш демографска програма при сегашното ни дередже, значи да държиш държавата си в опасност. Липсата на такава програма е вече национална заплаха.

Независимият прокурор е симулация на съдебна реформа

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 236

Столичани дишаха въздух с прах три пъти над нормата

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 236

Нов екшън заради водата в Перник

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 236

ГЕРБ приели субсидията в името на бюджета

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 236

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 236

От АПИ напомнят: Валидността на над 1 млн. винетки изтича

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 236

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 236

Публикуваха мотивите срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 41

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 49

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ