31 Май 2020неделя10:41 ч.

На фокус

Идва ли краят на трансмазнините?

Някои страни напълно ги елиминираха, ЕС ги ограничава на 2% в храните от 2021 г., нашите власти мълчат

/ брой: 111

автор:Мая Йовановска

visibility 1579

Световната здравна организация (СЗО) представи през миналата година план за премахване на трансмазнините (хидрогенирани мазнини) от световния пазар на храни, който трябва да се осъществи за пет години. Според СЗО употребата на трансмазнини, характерни за готовите печива и преработените храни, води до над 500 хил. смъртни случая всяка година. Това е кризисно равнище и е най-сериозният фронт, на който да се борим, каза тогава генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола (рапица) или с други продукти. Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти.

Трансмазнини или хидрогенирани мазнини се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни заради по-голямата им трайност и твърдост. Според СЗО обаче те

увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21% 

а смъртността от тях - с 28%. Световната здравна организация препоръчва трансмазнините да не превишават 1% от дневния хранителен прием. Те са вреден компонент, който може да бъде премахнат лесно и без големи разходи, заявява Франческо Бранка, ръководител на дирекция "Хранене за здраве и развитие" към СЗО. От Световната здравна организация са убедени, че премахването на трансмазнините може да бъде постигнато до 5 години, тъй като процесът вече е в ход. Например Дания е елиминирала тези мазнини преди 15 години. САЩ и други 40 държави вземат сериозни мерки за премахването им. СЗО настоя средно развитите и по-слабо развитите икономики също да се включат в битката срещу трансмазнините.

Европейската комисия вече действа в тази посока, защото през април прие нов регламент за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, предупредиха, че хранителният прием на трансмазнините 

трябва да бъде възможно най-нисък 

за да се избегнат рисковете за здравето. Максималният лимит, който се поставя, е до 2 гр трансмазнини на 100 гр от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството на трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 гр е надвишен. Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021 г.

Още в края на 2015 г. Европейският съюз направи първа стъпка по пътя към забрана на трансмазнините. Европейската комисия излезе със становище, че трябват адекватни законови мерки за ограничаване на вредните мазнини в производствения процес. В свой доклад ЕК посочи, че сърдечносъдовите заболявания са основна причина за преждевременна смърт в Евросъюза - виновни са за 46% от случаите. Държави като Дания и Австрия отпреди години вече са въвели законови ограничения за производителите - продуктите не могат да съдържат повече от 2 гр трансмазнини на всеки 100 гр или 1% от цялостния препоръчителен калориен прием. В резултат случаите на сърдечни заболявания са намалели със 70% между 1985 и 2009 г.

Интересното е, че доклад на Еврокомисията отчете, че средният прием на трасмазнините в общността е нисък - под препоръчителните международни норми. Това обаче не можело да се каже за всички държави и социални групи. Храните с високо съдържание на хидрогенерирани и частично хидрогенерирани мазнини са изключително популярни сред по-бедните хора. В страните от Източна Европа - България, Полша, Хърватия и Словения, все още е чест случай вредните мазнини да изобилстват в преработените хранителни продукти заради липсата на законови мерки, отчете докладът. Според СЗО за живеещите 

в Източна Европа има 5 пъти по-голям риск 

В България единствената форма на контрол е свързана с доброволната саморегулация на производителите и маркировката на храните. Вероятно много производители и сега покриват нормите, които трябва да влязат в сила през 2021 г. Понеже се касае за регламент на ЕС, не е задължително за въвеждането му да бъде изготвен специален закон, а е достатъчно приемането на наредба или промяна в настоящите закони, за да влезе тази разпоредба в рамковите изисквания. Засега обаче нашите власти изобщо не коментират темата, по която върви широка дискусия от години в световен мащаб. Тук думата трябва да си кажат лекарите, специалистите по храни и най-вече технолозите. Въпросът, който си задават обаче много хора, е дали тези изисквания ще засегнат например т.нар. имитиращи млечни продукти, които са разрешени за производство и в тях се влага палмово масло. То обаче е твърдо, подобно на животинските мазнини, което означава, че вероятно регламентът няма да се отнася за него.

Единственото предложено досега у нас по отношение на трансмазнините е от преди ден-два и засяга конкретно подрастващите. С промени в наредбата за храненето на децата в детските градини, качени за съгласуване от здравното министерство, се предвижда забрана в детските заведения на ястия или закуски, съдържащи напълно или частично хидрогенерирани мазнини.

Богомил Николов, "Активни потребители":

Ние сме за пълната им забрана

Решението на Европа за ограничаване на хидрогенерираните мазнини е стъпка в правилна посока, но трябва да се действа по-решително. Това коментира пред ДУМА изпълнителният директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Има някои части на света, където ги забраниха изцяло, просто казаха: трансмазнини не могат да се влагат в храни, влагайте ги, където искате, но не и в храните, заяви Николов. Според него обаче с решението на ЕК се търси баланс, то е вид компромис, типично по европейски. Както е и с пластмасите за еднократна употреба - забраните са частични, даде пример той. Проблемът със сламките ще се реши, но никой не казва какво ще се прави с едрогабаритните пластмаси, обясни аналогията той. 

На нас ни се иска повече - забраната да е пълна, заяви Николов. За пълната забрана сме, защото, ако нещо е вредно, най-добре е да бъде абсолютно забранено, а не да бъде дозирано. Говори се от години за вредността на трансмазнините, а в същото време търговският интерес е толкова силен, съпротивата е толкова голяма, че се привеждат най-различни аргументи, за да не се премахнат напълно. Не може да се прави компромис със здравето на хората, коментира Николов.

По отношение на сроковете, които се дават - април 2021 г., Николов изрази мнение, че у нас най-вероятно ще бъде изчакан последният възможен момент. До последната седмица ще се отлага, никой няма да започне да го прилага от другата седмица, прогнозира той. Николов очаква отпор от производителите, защото влагането на трансмазнините е свързано с добрия търговски вид на продуктите.

Къде може да ги откриете

- Маргарини

- Пържени картофи от заведения за бързо хранене

- Готови закуски, бутер тесто

- Чипс, солети, царевични пръчици

- Шоколад с растителни мазнини

- Растителна сметана

- Пуканки за микровълнова

- Промишлено произведени тестени изделия

- Вафли, бисквити и кроасани

- Зърнени закуски 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ