16 Май 2021неделя16:21 ч.

Идва ли краят на оплешивяването, или как се присажда коса

Съвременните технологии предлагат трансплантация, която се извършва под местна упойка и продължава от 4 до 10 часа

/ брой: 57

автор:Альона Нейкова

visibility 2657

Оплешивяването най-често е част от естествените прояви, с които се характеризира нормалният процес на стареене при хората. С напредване на възрастта косата оредява, а нейната загуба би могла да бъде както естетичен, така и емоционален проблем. С развитието на новите технологии и с прогреса на естетичната медицина експерти предлагат решение с процедури, които предричат край на дискомфорта, изпитван от някои представители и на двата пола.
 
Загубата на косата обикновено започва в теменната и (или) в челната област, където космените луковици са уязвими, понеже притежават рецептори, чувствителни към тестостерона. Оплешивяването започва постепенно, но може да се развие много бързо. Наблюденията сочат, че добре запазени луковици остават в зоната над ушите и отзад около шията, в тилната зона на скалпа, където липсват такива рецептори.
Благодарение на иновативен хирургичен метод за трансплантация на коса се извършва преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване, в такива, в които процесът е наличен. Процедурата е базирана на т.нар. FUE-техника (follicular unit extraction). Технологията осигурява възможност за автоматизирана вакуум екстракция на максимален брой космени фоликули под локална анестезия. Специалисти твърдят, че така се постигат естествено изглеждащи резултати както при мъже, така и при жени. В България има само един такъв апарат, осигуряващ доживотна зона, защитена от по-нататъшно оплешивяване. А новоприсадената коса продължава да расте, може дори да се боядисва и подстригва.
За да се стигне до присаждане, необходимо е да се направи предоперативната консултация. Пациентът трябва да придобие реалистична представа за процедурата. Взема се под внимание цветът на кожата и прическата на човека. При фина права коса, която контрастира по цвят със скалпа, се налага по-голяма плътност на присаждане. По-грубата чуплива коса може да изисква по-малка плътност. Техниката обаче е с максимална приложимост при всички типове.
Семейната история на оплешивяването по линия и на двамата родители също е от значение. Операцията по присаждане се препоръчва само ако има добър шанс за постигане на желания резултат. Трябва да се извършва и с апаратура, лицензирана и специализирана в трансплантацията на коса. Най-новите технологии в областта се радват на широк успех и позитивен отзвук сред пациентите в САЩ, където се използват в едни от най-известните клиники. Необходимо е екипът, който осъществява прилагането на метода, да е преминал специален курс на обучение и да е сертифициран за работа с пациенти.
Подложилите се на трансплантация на коса са свободни да се приберат вкъщи непосредствено след извършването й. Получават акуратни указания за по-нататъшно поведение и срещи за проследяване със специалист и биха могли да се върнат към нормалното си всекидневие след 48 часа.
Резултатът е видим веднага - много добре си личат присадените космени фоликули в третираната зона. Оптималният ефект обаче се наблюдава след 7-12 месеца. Това се дължи на факта, че растежът на коса е цикличен процес, поради което трансплантираните косми ще отпаднат в следващите 2-4 седмици, ще се заменят от изцяло нови и напълно функциониращи, израснали от трансплантираните космени луковици. Така визията прогресивно се подобрява с всяка следваща седмица.
Непосредствено след процедурата - в първите два-три дни, се използва специална превръзка, наподобяваща лента за коса. Експерти предупреждават, че може да се наблюдава оток в зоната на челото и горните клепачи, който се резорбира в рамките на 48-62 часа (нормално явление, което е резултат от гравитационно стичане в посока надолу на използвания разтвор при обезболяването).
Точковидните зачервявания и коричките в зоните на новоприсадените косми изчезват в период от 7 дни. Пациентите получават инструкции и им бива демонстрирано на втория ден след интервенцията как следва да се осъществява измиването на косата до отпадането на коричките, като се използват подбрани медицински продукти. 48 часа след процедурата може да се носи шапка, стига периферията й да отстои на поне 5 см от краищата на третираната зона. Необходимо е да се изчакат поне две седмици, преди да се възстанови натоварена физическа активност, която би довела до прекомерно изпотяване в зоната на скалпа.Добре е да се знае, че процедурата е изцяло автоматизирана, като за разлика от т.нар. Strip Method, при който се ексцизира цяла кожна ивица от задната част на главата, тук няма видим белег в донорната зона след интервенцията. А преживяемостта на новоприсадените космени фоликули е над 90%.
Трансплантацията се извършва под местна упойка и продължава от 4 до 8-10 часа в зависимост от площта на третираната зона и броя космени фоликули, които ще бъдат преместени. Не се налага бръснене в зоната, в която ще бъдат присадени.
Онези, които се притесняват дали ще има оплешивяване на тила, след като оттам ще бъдат взети космите, които ще бъдат използвани за трансплантация, трябва да знаят следното. Върху човешката глава има между 100 и 150 хил. косъма. За процедурата през разстояние може да бъдат взети до 15% от общия им брой в донорната зона. Използва се специално пригоден космен денситометър и се извършват акуратни изчисления по т.нар. SmartGraft система. Това позволява мястото по никакъв начин да не бъде засегнато от оплешивяване и/или оредяване въпреки интервенцията, категорични са експерти.
Използваните апарати се характеризират с висока степен на ергономичност, позволяваща работното "рамо" да служи като естествено продължение на ръката на хирурга. Това води до по-бърз и по-качествен процес на взимане на космените фоликули от донорната зона. В сравнение с изцяло мануалния метод оперативната борба с оплешивяването позволява по-кратко време и по-малък брой процедури (при необходимост на повече от една интервенция за постигане на желания резултат).
Съвременните минимално инвазивни методи за трансплантация на коса се характеризират с по-бърз и комфортен процес на заздравяване както на донорната зона, така и на трансплантираните фоликули. Новите технологии не оставят белези в тилната зона на главата поради факта, че не се използва скалпел и не се налага хирургичен шев. А това позволява пациентите да се подстригват колкото късо желаят, без да се притесняват, че ще се виждат каквито и да било следи от оперативна намеса.

 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 1000

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 687

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 640

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 693

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ