28 Март 2023вторник20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Идоли от праисторията

Изложба "Началата: образи и знаци" е подредена в музея на Нов български университет

/ брой: 97

автор:Иван Гранитски

visibility 1549

Учебният музей на Нов български университет откри четвъртата си поредна изложба, с която отбеляза първата годишнина от своето създаване. Темата е "Началата: образи и знаци". Естествено е експозицията да започва с идоли и съдове от праисторията. Гостува Регионалният музей във Враца с прекрасна колекция от неолита и не по-малко интересни експонати от тракийската и римската епоха. Като предмети - това наистина е началото на човешката културна дейност. Като образи - началото на пластиката от глина. Като знаци - първите опити на човека да регистрира своите представи за света в пиктограми. Проблемът за разчитането на тези предметни и изобразителни текстове все още стои пред науката. Напоследък се правят сериозни опити за дешифриране на протописмеността, но не са малко и псевдонаучните интерпретации, сензационни, обаче далеч от истината. Сега на студентите се предлага възможността да се сблъскат с този ребус в оригинал. И да се уверят, че през далечната древност нашите земи са действително люлка на висока култура.
За пръв път у нас темата на една изложба изисква експонати от различни епохи. Наред с паметници от далечното минало, от стените проблясват едни от първите опити на новото българско изкуство да се приближи до новите начала - тези на модерното изкуство. Рисунки и картини на Иван Кирков от КЦ "Тракарт", Пловдив, и от колекцията на НБУ запознават посетителите с творческите търсения на този голям български художник. Понякога съпоставките между неговите творби и произведенията на "примитивното" изкуство са удивителни. Защото от началото на миналия век модерното изкуство търси вдъхновение в екзотичните дотогава художествени традиции на извъневропейската култура. Стремеж към нови форми, чрез които да се избегне мимезисът, подражанието на природата, опити да се създаде нов, паралелен на природния, свят, търсене на изразяване на собствения субективен свят - всичко това кара художниците да открият новия "въображаем музей".
Концепцията на изложбата предлага и нови учебни перспективи. Тя възпитава духа на сравнението, на търсенето на "ехото" на миналото в настоящето, на освободеното от сухата описателност мислене. Студентите не само участват активно в организацията на експозицията, те обсъждат и пишат по темата, като по този начин практически се подготвят за своята бъдеща дейност. Това е музей, създаден за тях, той вече става наистина техен.
 

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ