30 Януари 2023понеделник19:11 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник облачността ще е разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, максималните - между 0° и 5°, в София минимална минус 3°, максимална - около 2°. В понеделник облачността ще е разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, максималните - между 0° и 5°, в София минимална минус 3°, максимална - около 2°.

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

Социалната тарифа трябва да бъде с 30% по-евтина от стойността на тока, заплащан от останалите потребители

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 100

Дори и при пълна либерализация на пазара на електроенергия Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще продължи да определя регулираната цена за енергийно бедните потребители. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов по време на конференция "Енергийният преход в България - анализи и перспективи", която се провежда в Националния дом на науката и техниката. По думите му КЕВР ще бъде органът, който ще определя тяхната социална тарифа.
Когато се говори за мерки по отношение на "енергийно бедни потребители", те са в два сегмента - финансови и нефинансови. Финансовата мярка е една-единствена и тя е приета със съгласието на ЕК. Тарифата трябва да бъде 70 процента от реалната стойност на електроенергията, заплащана от останалите потребители, т.е. да се постигне намаление с 30 на сто. Според Иванов това трябва да бъде временна мярка в рамките на 5 г. Освен това тази мярка е ограничена по стойност до 100 киловатчаса месечно на домакинство, което ползва услугите на централно топлоснабдяване или природен газ за подгряване на вода за битови нужди, и 150 киловатчаса за месец за домакинство, ползващо електрически бойлер за топла вода. Това са ниски стойности, но се касае за подпомагане на тези домакинства, а не изцяло за плащане на потребяваната от тях електрическа енергия.
ЕС ще даде съгласие за пълна либерализация на пазара тогава, когато въпросът за "енергийно уязвимите потребители" намери своето решение, изтъкна Иванов. Той уточни, че критериите за "енергийно уязвими потребители" са три: по доход, по възраст и по здравословни причини. Първата категория са лицата, изпаднали в енергийна бедност. Основната концепция за дефиниране на енергийната бедност би трябвало да бъде от дохода на домакинството да се извадят разходите за енергия, необходима за постигане на температура от 20 градуса в дома. Ако оставащият разполагаем доход на човек е под линията на бедност - 413 лв. (504 лв. от 2023 г.), домакинството е енергийно бедно. КЕВР ще определя тяхната социална тарифа. За уязвими потребители по здравословни причини важи забраната за спиране на електроенергията, захранваща животоподдържаща апаратура. За възрастовата категория уязвими потребители - това са лица над 70-годишна възраст, живеещи сами, трудноподвижни, с 90 на сто намалена работоспособност, с пенсия до линията на бедност. При тях е необходимо отсрочване на спирането на електроснабдяването през зимния период за 30 дни след крайната дата за заплащане.
Понастоящем КЕВР определя регулирани цени за всички битови потребители. Съгласно Закона за енергетиката цените трябва да останат регулирани до края на 2025 г. При подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше внесен в ЕК от последното редовно правителство на Кирил Петков, бяха заложени срокове и цели, които са непостижими, добави Иванов. Той даде пример, че до края на 2022 г. трябва да бъде премахната фигурата на "обществен доставчик" и крайните снабдители трябва да купуват електрическата енергия за крайните потребители от енергийната борса. Това би довело до неблагоприятни резултати, смята председателят на КЕВР. Поради това преди месец настоящото Народно събрание прие решение, че регулираните цени за бита остават до края на 2025 г.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Прогноза: С около 30% ще поевтинее газът

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 19

Експерт: Търсят се заобиколни начини за повишаване на цените

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 19

Автобусният бранш се оплаква от 50% загуби

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 19

Почти цялата тютюнева реколта вече е продадена

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 19

Петр Павел е новият президент на Чехия

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 19

В София почетоха Хосе Марти

автор:Таня Глухчева

visibility 251

/ брой: 19

САЩ се готвели за война с Китай

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 19

Недостиг на антибиотици и в аптеките в Хърватия

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 19

Асфалт!

автор:Деси Велева

visibility 264

/ брой: 19

Корнелия Нинова: За семейството и децата ще се боря докрай (ВИДЕО)

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 19

Етническите българи - златният резерв на България

автор:Крум Лазаров

visibility 330

/ брой: 19

Атанас Зафиров: Конгресът на БСП няма да сменя председателя

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 19

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ