29 Май 2020петък14:34 ч.

Част от статията на проф. Макси от март 1919 г.

Здраве

И през очите се пренасят зарази

Как да защитим големия портал за влизане на патогенни микроорганизми в човешкото тяло

/ брой: 80

автор:Аида Паникян

visibility 541

На пръв поглед може да изглежда странно. Отговор обаче учените са дали преди повече от век. Оставало е само да го чуем. За това пише в статията на американския вирусолог Кенет Ф. Макси (1888-1966), професор по епидемиология в училището за обществено здраве на Джон Хопкинс, публикувана през март 1919 г. в престижното списание на Американската медицинска асоциация (JAMA: The Journal of the American Medical Association). "Напоследък окото получи малко или никакво внимание като фактор за предаване на остри респираторни инфекции. То не беше взето под внимание при планирането на мерки за предотвратяване на разпространението на заразни заболявания. Това е особено вярно при неотдавнашната епидемия от грип", пише проф. Макси. Той пояснява, че в отделенията за заразни болести не са предвидени разпоредби за защита на очите на здрави хора, които посещават нелечимо болни (по време на грипната пандемия през 1918 г. - б.а.). С поредица експерименти той доказва как "голям брой различни организми, включително пневмококите, стрептококите, грипния бацил", могат да се разпространят в дихателните пътища през носослъзния канал, който свързва окото с носните проходи. 

Повече от век след тази публикация човечеството е застигнато от нова пандемия. Анатомичните взаимоотношения и физиологичните факти обаче не са променени и очите остават голям портал за влизане за патогенни микроорганизми в човешкото тяло, както пише проф. Макси.

В статия на Американската асоциация по офталмология от март е отбелязано, че е "важно да знаете, че вирусът на КОВИД-19 може да се разпространи чрез докосване на течност от очите на заразен човек или от предмети, които пренасят течността". По-рано китайски учени, на базата на проучване на около 40 болни, направиха извода, че 31,6% от пациентите с КОВИД-19 имат и "очни нарушения". "Основното значение на тази находка е епидемиологична: тя потвърждава други съобщения, че вирусът може да нахлуе в конюнктивата, което от своя страна може да послужи като източник на нейното разпространение", коментира Алфред Сомър, доктор по медицина от Школата за обществено здраве на "Джон Хопкинс Блумбърг".

"Хората с контактни лещи докосват очите си много по-често от другите. Съветът е да ги заместите с очила, които да се почистват редовно. Така ще докосвате очите си по-рядко и очилата ще бъдат защита от директно попадане на вируса. Все пак трябва да се има предвид, че очилата не са 100% защита на очите от КОВИД-19", казва зам.-председателат на Съюза на очните лекари в България доц. д-р Андрей Андреев. Той припомня, че ако човек докосне заразена повърхност и след това с немити ръце докосне очите си, ще се зарази.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 296

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1218

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 395

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ