24 Септември 2020четвъртък21:49 ч.

Част от статията на проф. Макси от март 1919 г.

Здраве

И през очите се пренасят зарази

Как да защитим големия портал за влизане на патогенни микроорганизми в човешкото тяло

/ брой: 80

автор:Аида Паникян

visibility 724

На пръв поглед може да изглежда странно. Отговор обаче учените са дали преди повече от век. Оставало е само да го чуем. За това пише в статията на американския вирусолог Кенет Ф. Макси (1888-1966), професор по епидемиология в училището за обществено здраве на Джон Хопкинс, публикувана през март 1919 г. в престижното списание на Американската медицинска асоциация (JAMA: The Journal of the American Medical Association). "Напоследък окото получи малко или никакво внимание като фактор за предаване на остри респираторни инфекции. То не беше взето под внимание при планирането на мерки за предотвратяване на разпространението на заразни заболявания. Това е особено вярно при неотдавнашната епидемия от грип", пише проф. Макси. Той пояснява, че в отделенията за заразни болести не са предвидени разпоредби за защита на очите на здрави хора, които посещават нелечимо болни (по време на грипната пандемия през 1918 г. - б.а.). С поредица експерименти той доказва как "голям брой различни организми, включително пневмококите, стрептококите, грипния бацил", могат да се разпространят в дихателните пътища през носослъзния канал, който свързва окото с носните проходи. 

Повече от век след тази публикация човечеството е застигнато от нова пандемия. Анатомичните взаимоотношения и физиологичните факти обаче не са променени и очите остават голям портал за влизане за патогенни микроорганизми в човешкото тяло, както пише проф. Макси.

В статия на Американската асоциация по офталмология от март е отбелязано, че е "важно да знаете, че вирусът на КОВИД-19 може да се разпространи чрез докосване на течност от очите на заразен човек или от предмети, които пренасят течността". По-рано китайски учени, на базата на проучване на около 40 болни, направиха извода, че 31,6% от пациентите с КОВИД-19 имат и "очни нарушения". "Основното значение на тази находка е епидемиологична: тя потвърждава други съобщения, че вирусът може да нахлуе в конюнктивата, което от своя страна може да послужи като източник на нейното разпространение", коментира Алфред Сомър, доктор по медицина от Школата за обществено здраве на "Джон Хопкинс Блумбърг".

"Хората с контактни лещи докосват очите си много по-често от другите. Съветът е да ги заместите с очила, които да се почистват редовно. Така ще докосвате очите си по-рядко и очилата ще бъдат защита от директно попадане на вируса. Все пак трябва да се има предвид, че очилата не са 100% защита на очите от КОВИД-19", казва зам.-председателат на Съюза на очните лекари в България доц. д-р Андрей Андреев. Той припомня, че ако човек докосне заразена повърхност и след това с немити ръце докосне очите си, ще се зарази.

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 91

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 304

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ