30 Октомври 2020петък07:06 ч.

Здраве

И на спирката може да измръзнем

Как да се подготвим за път при ниски температури

/ брой: 7

автор:Аида Паникян

visibility 1575

Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на студ, влага и силен вятър, предупреждават от БЧК. А според американски учени човек може да измръзне и по улиците на града, ако не се движи достатъчно, тоест, в български условия човек може да измръзне, дори докато чака возило на градския транспорт. 

Пак американски лекари препоръчват при ниски температури, дори в града, човек да носи топли шапка и шал, които да запазят топлината на главата, шията и ушите. "Носете ръкавици с 1 пръст, защото така пръстите остават по-топли, отколкото, ако всеки пръст поотделно се топли в ръкавица с 5 пръста", съветват медиците. Те препоръчват да се избягват действия и 

дейности, които може да изпотят

човек, защото мокри дрехи и студено време са опасна комбинация. По-добре облечете няколко леки и топли дрехи една върху друга, отколкото една тежка и тясна. От едно време се знае, че в студено време е добре върху тялото да се облече памучна дреха, върху нея - вълнена и най-отгоре дреха, която пази от вятър и дъжд или сняг.

Яденето на сняг е много забавно и за деца, и за възрастни, но снегът допълнително охлажда тялото.

Ако кожата ви изглежда бяла или сиво-жълта, усещате я много студена и твърда, може би става дума именно за измръзване. Възможно е същевременно да изпитвате сърбеж или изтръпване. Тежкото и дълбоко измръзване се съпровожда с образуване на мехури и втвърдяване. При затопляне измръзналата зона от кожата се зачервява и става болезнена. Болката нараства правопропорционално на степента на измръзване. Постепенното затопляне е ключово, за да се справите с измръзването.   

Ако е наложително да пътувате при ниски температури с автомобил, 

носете зареден мобилен телефон

проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги, изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Това гласят част от препоръките на БЧК. 

В случай, че сте затънали в навявания от сняг, 

избягвайте непрекъснатата работа на двигателя

на празен ход поради опасност от отравяне. Гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани. 

Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете зареден мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. 

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки. Не употребявайте алкохол!

Осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици. Ако сте в планината, при умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега - такава почивка на снега крие опасност от "бялата смърт" вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте 

повече топли течности и калорична храна

 

При загуба на чувствителност на различни части на тялото ги разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха. 

При поява на мехури по измръзналите части на тялото направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа и организирайте максимално бързо евакуация на пострадалия до болница.

ДУМА припомня, че има специална клинична пътека - № 235, за оперативно лечение на поражения, предизвикани от ниски температури (измръзване). 

Алкохолът намалява способността на организма да задържа топлината

Алкохолът може да накара човек да се почувства, че му е топло, но всъщност отслабва способността на организма да задържа топлината! За да избегнете свързаните с алкохола рискове от преохлаждане, не го консумирайте, когато ще бъдете навън в студено време, когато ще бъдете в лодка, както и преди лягане в студени нощи, предупреждават учени от Майо Клиник (САЩ).

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ