01 Ноември 2020неделя03:27 ч.

И каузата учи

/ брой: 175

автор:Альона Нейкова

visibility 953

Няколко са празниците, които показват силата на българите като нация. Сред тях е и 15 септември. В навечерието на тази дата се акцентира най-вече върху готовността на школата да започнат новата учебна година. Наред с ремонтните дейности, традиционно извършвани до последния момент, вниманието не само на децата и на родителите им, но и на цялото общество сега е насочено към необичайната обстановка, в която учениците ще прекрачат прага на просветните средища.

Коронавирусната епидемична ситуация ни накара да преразгледаме отношението си и към процеса на образование. Най-обезпокояващото е, че се налага мнозина да поставят на кантара стремежа към знания и здравето на децата. Но не е измислена още такава везна, която да може обективно да посочи кое е по-важно. Обаче, заедно с новите правила за поведение в училище заради опасността от КОВИД-19, не бива да се пренебрегва същинският смисъл на просветата в живота ни.

На мисията да утвърди истинските ценности е посветена и нова инициатива, призоваваща в първия учебен ден да се даряват книги. Идеята e именно те, а не маските, да се превърнат в символ на започващата година. Защото - най-вече в трудни за всички времена - не бива да спираме да утвърждаваме четенето като национално богатство. Необходимо е точно в разгара на кризата - здравната, социалната и най-вече на доверие към правителството - да подтикнем подрастващите да споделят любимите си литературни произведения. За да осъзнаят, че още от училищния чин може да допринасят страната ни все пак не само да се запази като територия, но и да се възроди като по-добро място за живеене.

И нека купуването на книги и попълването на училищните библиотеки се превърне в постоянна кауза. Така имаме шанс поне следващото поколение да се погрижи подкрепата на четенето да стане част от държавната политика.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ