01 Март 2021понеделник03:28 ч.

И каузата учи

/ брой: 175

автор:Альона Нейкова

visibility 163

Няколко са празниците, които показват силата на българите като нация. Сред тях е и 15 септември. В навечерието на тази дата се акцентира най-вече върху готовността на школата да започнат новата учебна година. Наред с ремонтните дейности, традиционно извършвани до последния момент, вниманието не само на децата и на родителите им, но и на цялото общество сега е насочено към необичайната обстановка, в която учениците ще прекрачат прага на просветните средища.

Коронавирусната епидемична ситуация ни накара да преразгледаме отношението си и към процеса на образование. Най-обезпокояващото е, че се налага мнозина да поставят на кантара стремежа към знания и здравето на децата. Но не е измислена още такава везна, която да може обективно да посочи кое е по-важно. Обаче, заедно с новите правила за поведение в училище заради опасността от КОВИД-19, не бива да се пренебрегва същинският смисъл на просветата в живота ни.

На мисията да утвърди истинските ценности е посветена и нова инициатива, призоваваща в първия учебен ден да се даряват книги. Идеята e именно те, а не маските, да се превърнат в символ на започващата година. Защото - най-вече в трудни за всички времена - не бива да спираме да утвърждаваме четенето като национално богатство. Необходимо е точно в разгара на кризата - здравната, социалната и най-вече на доверие към правителството - да подтикнем подрастващите да споделят любимите си литературни произведения. За да осъзнаят, че още от училищния чин може да допринасят страната ни все пак не само да се запази като територия, но и да се възроди като по-добро място за живеене.

И нека купуването на книги и попълването на училищните библиотеки се превърне в постоянна кауза. Така имаме шанс поне следващото поколение да се погрижи подкрепата на четенето да стане част от държавната политика.

Бойко Борисов нареди да пуснат зелените коридори

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 41

Илияна Йотова: Цинизъм е да забраняват тържествата на Шипка

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 41

Обзор излезе на референдум за нова община

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 41

Правителството оценено с "тройка"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 41

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 41

Европа се затваря пред третата КОВИД-вълна

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 41

Георгиевски с проект за спора Скопие-София

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 41

Горбачов настоява за среща на Путин и Байдън

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 41

Политическата криза в Армения се изостря

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 41

Потьомкинското село

автор:Славчо Кънчев

visibility 136

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ