И хлебните изделия били включени като вредна храна, подлежаща на новия данък
/ брой: 241
Няма как храната да е вредна, при положение, че няма такава дефиниция, а има европейско законодателство и регламенти, които ние всички спазваме, каза вчера пред БНР Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, по повод новия данък върху вредните храни, който се очаква да бъде предложен с проектозакон тази седмица.
Реакцията на бизнеса е абсолютно негативна, не само нашата, защото в последните дни стана ясно, че в една от категориите са включени хлебни и сладкарски изделия, подчерта Кукушева и допълни, че страната ни има своя традиционна кухня при изработката на закуски и сладкарски изделия.
Относно съдържанието на сол в хляба Кукушева поясни, че количеството е било редуцирано от хлебопекарите под 3,2 %. По отношение на качеството тя каза, че то е гарантирано през браншовия стандарт. Хлябът по стандарт в България е най-проследимата храна в България.
Според Кукушева по-голям проблем са храните, които се предлагат в държавните и общинските детски заведения. В Закона за храните се предвиждат много клаузи за неизрядните производители, но няма нищо, свързано със сивата икономика, защото тя не е обект на цялото законодателство, заяви Кукушева.
Професор Стефка Петрова, диетолог от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), подчерта, че в проекта на закона не са включени хлябът и хлебните продукти. Проектът включва само храни, които не са основни - храни, без които децата и цялото население могат, каза тя.