02 Октомври 2022неделя13:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Учение...

Акценти

И Десети ноември няма да помогне

Защо правителството отложи изготвянето на стратегическите прегледи на сигурността и отбраната

/ брой: 147

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1295

Правителството прие решение, което поражда много въпроси. Удължи до 10 ноември сроковете за изготвяне на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегическия преглед на отбраната. Вероятно датата е случайно избрана и няма нищо общо със случилото се през 1989 г. Дали обаче да я приемаме като белег за предстояща промяна в тези две сфери? Едва ли! Ако се търсеше подобен ефект, удължаване нямаше да има и, както предвиждаше решението на същия този Министерски съет от 18 януари 2019 г., резултатите щяха да бъдат ясни до 30 април. 

Основният аргумент за новите срокове е пандемията и извънредната ситуация. Това, според министрите, наложило съществена промяна в организацията и интензивността на дейностите по подготовката на двата прегледа. Звучи странно. Нека да вземем за пример армията и полицията. В този период бяха проведени редица учения - зенитно-ракетните стрелби на полигон "Шабла", "Бриз"; имаше сертифициране на формирования с оглед ангажимените ни към НАТО; ротирахме контингентите в Афганистан; запазен бе ритъмът на войсковото всекидневие и т.н. Полицията денонощно си е на мястото не само заради борбата с престъпността и спазването на противоепидемичните мерки, но и във връзка с протестите. Анализът на състоянието на сигурността и отбраната и перспективите за нейното укрепване и развитие бяха предадени и бе поискано още време за изпълнение на задачата. 

Какво ще се случи на 10 ноември 2020 г.? Приемаме, че този път срокът ще е спазен. Обобщеният доклад по двата прегледа е готов и приет от кабинета. Ако разсъждаваме само за отбраната, бихме могли да се притесним от това закъснение. Въоръжените сили имат програма и план за развитие на способностите до края на 2020 г. Вариантите са два. Парламентът приема бързо предвидените два документа със срокове до 2026 и до 2032 г. Или посрещаме новата година без план и програма. И в двата случая не се връзват нещата. На кой бюджет ще легнат новите способности, които ще гласува Народното събрание, след като сме наясно, че по това време бюджетната процедура вече е прескочила при депутатите? И кой ще изпълнява един такъв преглед и произтичащите от него документи? Новото правителство и новото управляващо мнозинство ли след редовните или предсрочните парламентарни избори?! Това е трета перспектива. Дали ще се съгласи новата власт с тези документи? Най-вероятно неяснотата за бъдещето е необявената причина за удължаване на сроковете. Защото имаше достатъчно сигнали, че за отбраната, например, няма проблеми да се спазят първоначалните дати.

За неувереността, че двата прегледа ще се случат, говорят редица досегашни дейности. Променени бяха закони в системата на отбраната и Въоръжените сили, разузнаването и МВР, които до голяма степен обезсмислят по-нататъшните усилия. Не казвам, че прегледите не са необходими. Напротив - и отбраната, и Въоръжените сили, и службите за сигурност, и полицията се нуждаят от адаптиране към съвременните заплахи. И от решения на най-високо ниво, за да преодолеят вътрешните си проблеми. Но едва ли това може да стане в края на мандата на което и да е управление! А време имаше. Необходимостта от двата прегледа бе установена от Съвета по сигурността на негово заседание още на 21 юни 2018 г. Министерският съвет обаче изчака половин година, за да постави задачата, която трябваше да бъде изпълнена за година и три месеца. Сега вече време няма. По всичко личи, че управляващите са наясно с това. Едва ли и датата 10 ноември ще помогне, колкото и символична да е тя!

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 352

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ