14 Април 2024неделя17:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Людмил Каравасилев:

И бизнесът може да помага

Не само в кризата, частните фирми трябва да работят солидарно с държавата за развитието на спорта и културата в България, смята мениджър от ОББ

/ брой: 176

автор:Владимир Николов

visibility 2397

Людмил Каравасилев е роден през 1970 г. в Димитровград, завършил Факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски", специализирал е "Масови комуникации" в САЩ. От 1998 г. е пиар мениджър на Обединена българска банка.

- Г-н Каравасилев, банката, за която работите, от години е известна с подпомагането на редица спортни и културни прояви. Откога помагате на българския спорт?
- Банката вероятно помага на българския спорт още отпреди аз да работя тук. През 2012 г. ОББ ще стане на 20 години, тя е основана 1992 г. Вероятно е имало и други проекти преди 1998, но откакто аз работя тук, ние имаме определен фокус да помагаме не само спорта, но и изкуството и културата. Така че, ако следваме античния принцип "Здрав дух в здраво тяло", ОББ се опитва да помага едновременно и на културата - на духа на България, и на физическата култура - на спорта. Най-активно тази дейност започна през 2002 г., когато подписахме първия договор с Българския олимпийски комитет и станахме спонсори на българския олимпийски отбор за Игрите в Атина през 2004 г. От тогава интересът към олимпизма и олимпийското движение се засили и се опитваме да помагаме на българския спорт, на масовия също. Така че помагаме и на подрастващите, както и на високото спортно майсторство.
- Кое обстоятелство наложи да прекратите договора с БОК? Слабото представяне на олимпийците ни на Игрите в Атина ли?
- След 2004 г. договорът ни с БОК изтече, но интересът ни към олимпийското движение остана. От 2008 г. подкрепяме Българската федерация по гребане. Просто решихме за олимпийските игри през 2008 да станем партньори на конкретна федерация и то не само на олимпийците й, но и на всички стартове и така станахме основен спонсор на гребането.
- То се и оказа голямо попадение, защото тази федерация спечели единствения златен медал за страната ни на Игрите в Пекин...
- Не сме очаквали, че ще спечелим точно златен медал, но избрахме тази федерация, защото в нея няма "мръсни" игри и шефовете й не са съмнителни, не са хора от сенчестия бизнес. Търсехме федерация, която поне на този етап да е чиста от допинг скандали и да има някакъв потенциал за игрите в Пекин. Общо взето федерацията по гребане беше подходящият избор в този момент. Президентът й г-жа Светла Оцетова е и технически директор на Световната федерация по гребане, ползва се със солиден авторитет. Тя е и първата олимпийска шампионка на България заедно с партньорката й Здравка Йорданова от Монреал 1976 г., строи всички гребни канали за всички олимпиади в света. В този спорт не е имало допинг скандали. Руми Нейкова пък имаше потенциал за медал, след като беше печелила отличия на двете предходни олимпиади - в Сидни 2000 и Атина 2004. Руми спечели единствения олимпийски златен медал през 2008 г. После решихме да продължим това партньорство през годините и това дава резултат.
- Да си основен спонсор означава ли да осигуряваш всички средства за дейността?
- Е, ние не наливаме милиони във федерацията, но е достатъчно да поддържаме част от тяхната работа. Те получават по-големи средства от държавния бюджет чрез Министерството на спорта, но се опитват да работят колкото и да е ограничен потенциалът на гребането в България. Младите състезатели не са много, но това, което виждам особено през последните няколко месеца, е, че Румяна като технически директор успя да селектира една група младежи, които се представят добре на всички стартове в Европа и по света, нещо, което не го виждаме в другите спортове. Аз не се интересувам от всички спортове в България, но виждам, че българският юношески, младежки спорт, като цяло не се представя толкова добре, колкото в частност гребането.
- В тази връзка докога е договорът ви?
- Договорът ни е до началото на 2011 с опция за продължаване до края на олимпийския цикъл - т. е. до Лондон 2012. Допълнително ние ще подкрепим и европейското първенство по гребане догодина в Пловдив и световното, което е през 2012 г. и пак е в Пловдив. Смятаме, че това е добра възможност както за българския спорт, така и за нас - да присъстваме като банка, която подкрепя нашия спорт.
- Ще се отрази ли финансовата криза на параметрите на договорите ви?
- Финансовата криза, доколкото съществува, на този етап няма да се отрази на обещаните средства.
- Наскоро обявихте нова програма за подпомагане на младежите олимпийци...
- С този проект целим да помагаме не точно на млади олимпийци, но на млади български спортисти. Не бих го нарекъл грандиозно, но това е проект, пилотна програма - да видим какво може да направи една частна институция. Като мярка за това кого ще финансираме, решихме да вземем резултатите от Първата младежка олимпиада в Сингапур този месец. Малко хора й обръщат внимание все още, но според мен световното олимпийско движение ще развие идеите си и това ще стане абсолютно равнопоставено спортно събитие от планетарен мащаб. Както преди време станаха Параолимпийските игри. Предполагам, че и медалите от младежки олимпиади ще се броят като медали за страната абсолютно равнопоставено както на летните и зимни олимпиади, така и на параолимпийските. Така че всеки медал, спечелен за България на младежка олимпиада, ще бъде много ценен. От друга страна, като говорим за тази програма, ние не искаме да дадем някакви пари на млади хора да си купят телевизори или семейството им да отиде на почивка. Искаме целенасочено, каквато е и целта на програмата, заедно с техните клубове, федерации да видим как тези пари ще им помогнат за следващите две години - 2011 и 2012, за финансиране на тяхната подготовка. Дали ще се покриват заплати на треньор, което е нещо важно, защото в България треньорската професия е сложена на санитарния минимум като заплащане. Дали ще е за екипировка, нещо, което липсва на много състезатели, дали ще е за друго, просто ще седнем и ще се разберем. Но ОББ за периода 2011-2012 г. ще отдели 60 хил. лв., за да може атлетите ни с трите топрезултата в Сингапур да получат подкрепа в подготовката си и през следващите две години. Те са доста млади и може да нямат големи шансове за олимпийски квоти за Лондон 2012, но човек никога не знае. Може и да успеят.
- Поставяте ли други условия?
- Нашето друго ограничение или виждане е, че тези състезатели не трябва да се отказват от спорта през периода, в който получават пари. Много млади състезатели се отказват рано по различни причини. Както казахме - 60 хил. лв. за 3-мата състезатели с най-добри резултати в Сингапур - т. е. по 10 хил. лв. на всеки през 2011 и 2012 г.
- Как ще превеждате парите - на федерациите ли или целево за подготовка на състезателите?
- Целево за подготовката на конкретните състезатели, но искаме да е през федерацията или клуба. Ние ще поискаме и подкрепата на Министерството на спорта и на съответните федерации. Ще искаме и гаранции, че тези пари отиват наистина за подготовка, а не за друго. Все пак целта е да се опитаме да отгледаме с наша помощ добри, потенциални състезатели, които в зрялата си възраст ще носят още по-големи успехи. И мисля, че това е добра крачка напред. Пак казвам - програмата е пилотна, би било по-хубаво по някакъв начин да се намери механизъм частният бизнес да се организира за една такава дейност. Частният бизнес трябва да има интерес, да види, че това е полезно за тяхната компания - дали като маркетинг и реклама, или пиар, да видят, че имат и ползи за тях, а и за българския спорт. Така че, ако още 10 фирми се намерят и отделят пари за още 30 състезатели, мисля, че даваме едно добро начало.
- Очаквате ли примерът ви да бъде последван?
- Ние ще се опитаме да инициираме това, ще проведем разговори в Министерството на спорта и в БОК, да видим как ще приемат инициативата ни. Самите институции сами могат да ни подкрепят. Все пак знаят какво е състоянието на българския спорт. С тяхна помощ и с нашите контакти може да се опитаме от есента да организираме нещо като олимпийски клуб, или олимпийски пул, чрез който частният бизнес да помага на олимпийските изяви и успехи на спортистите ни. Медалите от европейски и световни първенства също са добре дошли за имиджа на България.
- Още повече, че те не са и чак толкова много...
- Да, не са много. Но младите хора, които ще представят България и гребането ни на олимпиадата в Сингапур, са решени на всичко, те са надъхани. Големите състезания са стимул. Но когато младият състезател и неговият треньор се сблъскат с действителността в България, ентусиазмът се изпарява. И когато се опиташ да им дадеш някакъв хоризонт, някаква перспектива, хъсът става по-голям. Не просто да спечелят някакви пари, а виждат, че имат подкрепа. Моралната подкрепа е много важна в спорта. Без да съм спортист го казвам.
- Вашите прогнози за тези младежки олимпийски игри?
- Аз не мога да кажа нищо, това е нещо ново. Ако говорим от гледна точка на маркетинга, това е страхотен потенциал. Всички спонсори на Международния олимпийски комитет като "Кока-кола", "Самсунг", имат ново предизвикателство и ново поле на изява. На едно място се събират хиляди състезатели, предлагат им програма, която не е просто за спорт, а и за образоване и за развитие на талантите и заложбите на младите и това е възможност да се промоцират като стоки и услуги, които предлагат, на цяло едно поколение, което тепърва ще израства и ще е потребител на тези услуги. От друга страна, в световен мащаб се наблюдава това, че грижата за младите остава някак в периферията.
Като говорим и за Първи младежки олимпийски игри, в античните олимпийски игри младежите са участвали в състезанията в древна Олимпия наравно с мъжете, но в свои отделни стартове. Възрастовата граница е била 20 години - над нея са мъже, а под нея - младежи. Те са се състезавали и са печелили олимпийски медали, които са били равностойни на мъжките. През 2004 г. попаднах, ровейки се в интернет, на информация, че древна Аполония (днешният Созопол) е имала шампион 500 г. пр.н.е. Това е младеж на име Менептолем. Много се ентусиазирах, порових се допълнително. Повечето източници казват, че той е от Аполония, от Тракия. В древна Гърция е имало 3 града, наречени на Аполон. Но Аполония в Тракия е единствена. Това е днешният Созопол. Младежът е олимпийски шампион на бягането на късата дистанция "стадион", равна на 180 метра. Това е реално дължината на олимпийския стадион в древна Олимпия. Късата дистанция е бягането само в една посока. "Краткият стадион" е 180 м, "дългият стадион" вероятно е двойно по-голям. Така че олимпийски шампион от 500 г. пр.н.е. е роден в днешния град Созопол. Както се казва, българските земи вече имат един младежки олимпийски шампион и очакваме втори. Аз лично се надявам това да е от гребането, все пак подкрепяме гребането, виждам, че и състезателите са много надъхани. Така и ние решихме да подкрепим този първи олимпийски шампион като един от знаците на нашата младежка олимпийска програма. Спортът и олимпийското движение е почивало на хилядолетни традиции и се развива и сега.

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 1011

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1101

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 932

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1157

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 879

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1239

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 1013

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 948

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 859

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ