Добивите от грозде в Югозападна България тази година ще са с около 30% по-слаби от миналогодишните, съобщава bTV. За това има две сериозни причини. Първата е сушата, а втората - високите температури.
"Последните 7-8 години се наблюдава трайно изместване на гроздобера в по-ранен период заради жегите, които продължават с месеци. Това засяга не само нас, а и много колеги в цяла България", коментира Иван Гиздавков, винопроизводител от Сандански. По думите му, въпреки напояването, лозята страдат от горещините. Това не би трябвало сериозно да влоши качеството на виното, тъй като технологиите в производството са напреднали, но процесът става по-сложен и по-скъп.
Когато гроздовият сок е по-малко количество, рандеманът намалява и цената на виното неизбежно се повишава, обясни Гиздавков. Винопроизводителят призова държавата да обърне повече внимание на лозарите и овощарите, които според него често са поставени в сянката на зърнопроизводителите при разпределението на субсидиите.
Въпреки трудностите, надеждата остава и тази година да има качествено вино от региона - макар и с по-висока цена.