30 Юни 2024неделя15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зор да се покажем

/ брой: 121

автор:Аида Паникян

visibility 1519

Изведнъж, в последните си дни, правителството на Денков даде "зелена улица" на някоя и друга идея на здравния министър. Сред популистките ходове бяха и "безплатните" лекарства за сърдечносъдови болести, което щяло да касае около 600 хил. пациенти. За "постигнатото" се би в гърдите дори финансовият министър Асен Василев и обясни как, ако хората си вземат редовно лекарствата, щяла да намалее тежестта над болничната помощ. Ама толкова на бърза ръка се реши, та и премиерът не разбра, че става въпрос не за 56 медикамента, а за 51 групи, които общо съдържат 409 лекарствени продукта от различни производители и в различни разфасовки. При това - най-евтините, за които и преди доплащането беше стотинки до лев-два. За скъпите или за комбинираните препарати за сърдечносъдови заболявания хората пак си доплащат. Така обещанията за намаляване на доплащанията паднаха в морето, както казваше баба ми. Нещо като приемането ни в Шенген - уж сме там, ама не съвсем.
Още в последните дни на март, когато бе разтръбено правителственото решение, въпросителните бяха много. Откъде ще се вземат пари, след като бюджетът на Касата вече бе приет? Няма ли в края на годината фармацевтичните фирми да платят целия масраф?
Още тогава се прокрадваше въпросът дали таксата от 5 лв. за аптеките няма в крайна сметка да ги ощети, като им се отнема възможността за надценка и още много други въпроси. Отговорите, за жалост, започнаха да идват. Не са минали и 3 месеца от осъществяването на "народолюбивото", но очевидно недообмислето дело, и фармацевтите вече обявяват готовност за протести. Явно сметката започна да излиза - петте лева не компенсират 100% реимбурсираните лекарства. Явно и сметките на Касата се объркват, щом харчовте й за обработка на тези рецепти драстично скочили...
Да, бързата работа е срам за майстора. Но, само ако е майстор. Ако е политик, раздаващ неосъществими обещания, ако е политик, който в 59-ата секунда се напъва с един необмислен проект да замете направените 1001 поразии, бързата работа не е срам, защото не му пука след него кой ще плаща сметката. И защото дори никой от 6-те милиона българи да не му вярва, той си е повярвал априори. И защото на никого преди него каквито и гафове да е направил, колкото и щети да е нанесъл на държавата, не е потърсена отговорност.
Та, кой ще плати недостига в Касата и в аптеките?

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1509

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1282

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1859

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1589

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1521

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1418

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1511

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1429

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1323

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ