05 Април 2020неделя21:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Няколко думи

Хвалби на кило

/ брой: 168

автор:Валентин Георгиев

visibility 611

Вече нищо не е в състояние да прекъсне за миг, камо ли да спре Бойко Борисов да се самохвалебства на едри порции. Откакто взеха да изключват и микрофоните на правителствени пресконференции, където и без друго отдавна не му задават неудобни въпроси, паралелната му реалност вече придобива съвършенство. Не друг, а самата Урсула фон дер Лайен виждала просперитет, а световни кредитни агенции сипят ли сипят суперлативи за стабилност и растеж при днешното управление. "Нищо общо с глупостите за дългове... Чете ги целият свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат", пърха с крилца премиерът. 

Само че нека припомним на Борисов, че преди да се сгромолясат в пропастта, гърците също се радваха на непрекъснато повишаващ се рейтинг от същите тези агенции. Отлична оценка от една от тях получи и КТБ, месец преди да фалира. Което трябва да му подсказва, че хвалбите на чуждите му ментори и техните производни струват толкова, колкото и неговите. Ако й беше позволено, Урсула щеше да разбере, че в тази "просперираща" държава на всеки километър нова магистрала се пада по едно затворено училище, по една закрита болница и едно заличено село. 

Че в нея не остана народ, защото младите се разбягаха в търсене на по-добър живот; отчаяни от безпътицата хора се самоубиват всеки ден; възрастните се опитват да оцелеят с кофичка кисело мляко, а демографската катастрофа на държавата вещае нейното изчезване до няколко десетилетия. Впрочем ние сме си виновни за всичко това. Ако протестирахме като в Гърция или Румъния, Урсула щеше да ги знае нещата. Ако се лее ракия и блажено мляскаме след махмурлук, и Господ да намине, няма да разбере нищо.    

Но да се върнем на "глупостите" за държавния дълг. В края на юли не друг, а БНБ съобщи, че брутният външен дълг на страната е вече почти 34 милиарда евро. И това се случи ден, след като Борисов се обясняваше как "нито лев борч в живота си" не бил направил. Е, как да направи, като в неговото счетоводство има само две колонки: "Имам да взимам" и "Има да ми дава."... Само преди няколко дни НСИ го шамароса с данни, че бизнес климатът се влошава във всички стопански сектори. Впрочем какво го интересува Борисов всичко това? Тегленето на кредити се превърна в спорт за това правителство, а по задлъжнялост вече наближаваме 50% от БВП. Не едно, а три поколения напред ще има да му плащат масрафите.

Борисов се хвали и с повишаване на заплатите, като удобно пропуска да уточни, че става дума за доходите само на администрацията и чиновническия апарат - годишно с 8-10%. Цените на основни продукти и услуги нарастват изпреварващо с около 13-15%. Това означава обезценка на лева и нищо чудно при влизането ни в еврозоната един ден, или ако това се забави, да се наложи десеткратна обезценка на лева. Което ще повлече след себе си още по-голяма мизерия. Но този "просперитет" не го виждат ни Бойко, ни Урсула. 

      

Кратки новини

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 65

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 65

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 42

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ