05 Юли 2020неделя17:04 ч.

"Момата с ябълките" на Майстора през погледа на Йордан Георгиев

Художници слагат маски на шедьоври

Ученици от кюстендилската школа по рисуване "Новите Майстори" подготвят нестандартна изложба

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 271

Млади художници от школата по рисуване "Новите Майстори" в Кюстендил слагат маски на световноизвестни портрети и прочути шедьоври. Нестандартната идея тръгва от Йордан Георгиев, който, вдъхновен от обложка на любим албум, решава да нарисува нещо тематично и в духа на времето, в което живеем в момента. Спира се на творбата "Момата с ябълките" на Владимир Димитров - Майстора, която му отнема около 2-3 дни по 4 часа работа на ден.

Хората на изкуството винаги реагират по свой начин, когато има такава провокация. А изкуството, за да е изкуство, трябва винаги да отговаря на времето, смята основателят на школата художникът Евгени Серафимов. И добавя: "Това са деца, които не приемат рисуването само като хоби, в което няма нищо лошо. Но за мен е много важно да видя, че растат в Кюстендил нови художници. И наистина, това са новите майстори на града. Ето, въпреки дистанцията и независимо, че не мога да им помагам, те продължават да рисуват. Много е интересно за мен кой каква картина ще избере, кой с каква творба може да се справи, дали ще е нещо по-класическо, по-авангардно, по-декоративно..."

До момента учениците от школата "Новите Майстори" са подготвили 12 картини за изложбата "Stay Home Art - изкуство по време на карантина". Ще бъдат представени шедьоври на портретното изкуство от цял свят и от всички направления. Творби, които са се превърнали в иконични образи, разпознаваеми портрети, представени в духа на времето, в което живеем. Сред интерпретациите на "Новите Майстори" са картини на Ван Гог, Фрида Кало, Мунк, Густав Климт, експресионисти и постимпресионисти.

Експозицията ще бъде представена пред публика, след като ситуацията с коронавируса в България се нормализира.

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 1220

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 796

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1381

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ