25 Май 2020понеделник15:00 ч.

Снимка www.marica.bg

Художникът Диан Костов представя България на Флорентинското биенале

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 473

Иконописецът Диан Костов е избран измежду стотици кандидати за участие в 12-ото световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Форумът е от 18 до 27 октомври във Fortezza da Basso. Журито се състои от 29 личности с международен авторитет в областта на изкуството. Избраните са разпределени в 12 категории - живопис, скулптура, графика, дизайн, фотография, арт инсталации, видеоарт и др.  

Международното биенале във Флоренция и участието на Диан Костов в него се случва в годината, в която светът отбелязва 500 години от смъртта на гения Леонардо и то в епицентъра на неговата родна обител. Началото на световния арт форум е поставено през 1997 г.

Журито присъжда отличия в отделните категории и една голяма награда за цялостен принос в развитието на световното изкуство - "Лоренцо ил магнифико". Сред нейните лауреати е Христо Явашев-Кристо (2005).  

"Who Are You?/Кой си ти?" Това е въпросът. Това е творческият код в идейния замисъл на Диан Костов. Най-силно въздействие върху българския зограф идва от космическата енергия на флорентинския гений, от художника, изпреварил с векове времето, в което се ражда и твори. В инсталационния проект на Костов си дават интерактивна, интересна и нестандартна среща източноправославната художествена традиция и западната християнска култура. За първи път гости, участници, жури, журналисти ще видят съвременна инсталация на българския автор, сътворена и изведена с изразните средства на иконописта.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ