22 Март 2023сряда23:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Четиво

Хубавиците на България, реколта 1909 г.

Жури от 2123 души е оценявало участничките в първия конкурс за "Мис", то с право може да кандидатства за недостигнат и днес рекорд

/ брой: 76

автор:Камен Михайлов

visibility 3876

    Със заглавия "Хубавиците на София" столичната преса тръби в края на ноември 1909 г. Вестникарчетата крещят имената на "първите" дами. Настроението е приповдигнато. Поне за малко. Иначе животът тече с пълна сила. Срещу сградата на "Народния музей" д-р Т. Кабакчиев отваря кабинет по кожно-венерически болести. Разбира се - дискретността е гарантирана; прилагат се "парижки" методи за изследване и лечение ("парижки" е все пак гаранция...).
Благотворителното дружество "Надежда" открива зимния сезон на баловете с хайлайфа и дипломатическите представители. В 23 ч. лично благоволява да дойде царят, който говори продължително с г-жа Каравелова (За какво ли?).
Гражданството се радва на новите трамвайни "каруци", с които членовете на градския съвет начело с директора Вилям, отиват на закуска в Княжево ("Само за поканени" е строгото уточнение).
Тече и вторият конгрес на петляркаджиите, пардон - на джебчиите. Появило се е съмнително множество търговци, предприемачи, артисти, художници - изобщо "хора на интелектуалния труд". Техният цар - Мушиката, току-що е успял да обере арестувалите го стражари и да изчезне яко дим. Може би - тъкмо с някоя от новите трамвайни мотриси. Та, ако сте чули или видели нещо... проявете гражданската си съвест и съобщете, защото вече е обявено общо издирване.
    Точно в тази атмосфера възниква спонтанно, но и с размах идеята. Време е след цивилизована Европа модната вълна да залее и Българско. Дружеството на столичните журналисти решава да организира благотворителен концерт, на който да се проведе първият конкурс "Мис България". Настоятелството избира Увеселителна комисия. Нещата се вземат на сериозно и приемат романтико-възвисена посока. Ще гласуват всички поканени: 2123-ма. По-късно ще се даде гласност на специалния протокол, според който "долуподписаните Л. Пулиев, председател на журналистическото дружество, Ев. Попов, секретар, и  С. Христов, касиер на същото, след като преброиха получените пликове, установиха..." 
Такова жури с право може да кандидатства за недостигнат и днес рекорд - 2123 души! За участие в събитието са привлечени най-добрите музиканти, композитори, поети, писатели. Еротичното усещане е оставено за интимните фантазии. Външно - всичко изглежда под строг морален контрол. Дамите не дефилират. За тях направо се гласува. Няма и категория "неомъжени - омъжени". Нито възрастови ограничения. Сред поканените са министър-председателят А. Малинов и министрите Салабашев, Мушанов, Ляпчев (със семействата си), бившият министър Ив. Ев. Гешов... Дворецът се представя от г-дата Добрович, Чапрашиков и Шевремон. Разбира се - търговци, банкери, индустриалци... И - внимание! артистичен свят: Ив. Вазов, Ст. Михайловски, М. Георгиев; младите - П. П. Славейков, П. К. Яворов, д-р Кр. Кръстев, П. Ю. Тодоров... Някои от тях ще напишат текстове за специалния луксозен брой на конкурса.
    В залата на офицерското събрание гостите започват да заемат места още от 19.30 ч. в съботната вечер на 21 ноември. Преминават покрай два реда палми и аранжирани тропически цветя. Пищност, екзотично благоухание. Посрещат ги лично членовете на Увеселителната комисия. В 20.00 започва концертът: Бизе, Вебер, Пучини, Вагнер, Доплер, Джордано в изпълнение на най-добрите "музикални сили" както утвърдената пианистка г-жа Дунева или гастролиращият вече 15 години в Италия и Русия Ив. Димитров, така и изгряващите звезди С. Петкова и Л. Панайотова (последната ще получи III премия в конкурса за красота). Накрая и детето-чудо Актарджиев със своята цигулка. Също народни песни в изпълнение на хор "Родна песен" под диригентството на Добри Христов.
Към 22 ч. публиката вече губи самообладание - какви ли са резултатите от гласуването? Започва раздаването на специалното конкурсно издание: от участвалите 17 дами първите три места се заемат от: г-ца Мила Миткова - учителка в I софийска девическа гимназия (695 гласа), г-жа Лора д-р Дренкова, по баща - Петко-Каравелова (342 гласа) и г-ца Люба Панайотова - певица (293 гласа). Следват г-ца Л. Матеева, г-ца Устабашиева, г-жа майор Иванович, г-ца Алма Странска, г-ца З. Куртева...
    На другия ден вестниците ще коментират коя точно е победила: хубавата жена (дар от природата), или красивата жена (собствено излъчване). Ще има и съмнения в пристрастието на "журито". И докато Пенчо Славейков ще се подсмихва загадъчно подръка с Мара Белчева, Яворов ще "посвети" на събитието категоричното: "Сега захождат слънцата на всички култове - и в здрача на настъпващата вечер ние можем само да чувстваме. Затова някога красотата беше един физически дар, а днес е душевна способност, изкуство. Жената е длъжна да бъде хубава - и когато не е такава, причината е само в нейното неумение!"
    Все пак мъжкият свят ще остави своя отпечатък върху конкурса. Коментарният лайтмотив ще се окаже: "Не се съмняваме в щастието и самотържеството на прокламираните завчера за красавици три дами. Но ние не бихме искали да бъдем в положението на един мъж, чиято половинка е провъзгласена за хубавица! Такъв мъж заслужава съжаление! Мъжете и без това страдат доста от жените си, дори когато тяхната хубост не е с нищо и от никого доказана..."

Като капак ще бъдат разпространени 10-те заповеди за идеалната жена:
1. Да се ожениш само за оногози, когото обичаш искрено. Не бива да се жениш за пари, или за високо обществено положение!
2. Да гледаш със сто очи мъжа, за когото ще се жениш, но мине ли сватбата - да го гледаш само през тъмни очила!
3. Да го одобряваш какъвто е; той ще бъде харен! Мъжът, за какъвто си бълнувала като мома, нито е съществувал, нито може да съществува!
4. Не се опитвай в никакъв случай да стоиш по-горе от мъжа си; той ще ти бъде баща и господар!
5. Не пожелавай хубавите дрехи на съседката си, нито обущата й, ни копринените й чорапи, ни хубостта й, ни мъжа й, ни нищо нейно!
6. Избягвай съвършено сметки от шивачката!
7. Въздържай се от питиета и цигари!
8. Не се отдавай на изкуствено разхубавяване!
9. Бъди мълчалива!
10. Почитай мъжа си, за да не компрометираш себе си!
    Няма как - светът едва-що си е свалил потурите!

                                                                       

Стара София


Синагогата е сред  най-важните духовни и архитектурни символи на българската столица

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 800

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 572

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ