27 Април 2024събота00:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Христо Проданов: Обмисляме и регионални мерки за бранша

автор:Дума

visibility 223

Нови мерки на регионално ниво за туристическия бранш, предлага министъра на туризма Христо Проданов.

"Аз не мога да упрекна хората, че стачкуват. Много е важно каква е гледната точка. Хиляди хора там изкарват прехраната си, за тях е важно и не може постоянно те да бъдат отваряни и затваряни", коментира Христо Проданов.

Затварянето на заведенията в Смолян няма да доведе до очакваните мерки, обяви министърът пред БНТ.

По думите му, вирусът не става по-активен след 10 часа вечерта.

"Когато имаме регионални забрани, не важат мерките за подпомагане на ниво държава. Затова ще помислим някакъв тип регионално подпомагане", каза още Проданов.

Министерството ще продължи с компенсациите за бранша и през тази година, увери министърът.

"Полагаме всички усилия, това което зависи от нас, да се случи по най-бързия начин", каза той.

Около 2300 са получили първия транш на компенсации от 30 млн. лева. Предвидени са още 36 млн. лева, за които ще може да се кандидатства.

Договорена е и кредитна линия от ББР, която да е в помощ на фирмите от бранша. Средствата заделени по тази линия е 60 млн. лева. За хотелиерите гратисния период за плащане ще бъде 18 месеца, увери министърът.

Два са основните проблеми пред бранша в момента - липсата на кадри и високата цена на електроенергията, показват данните на туристическото министерство.

"Почти със сигурност ще се наложи внос на кадри, нямаме да имаме друг избор още това лято. Някои хотели се опасяват, че могат да не отворят следващия сезон именно заради липсата на кадри, а не заради ковид", обясни Проданов.

Той обяви още, че министерството обмисля и мерки за насърчаване да се подготвят повече кадри за туризма у нас.

Министерството на туризма води разговори с известни български личности, които да са рекламни лица пред света на страната ни. 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ