02 Декември 2023събота08:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард

Портрет

Християн Стоянов: За да успее, човек не трябва да си слага ограничения

Когато имаш проблем, се научаваш да живееш по свой начин, казва световният шампион за хора с увреждания

/ брой: 26

автор:Боян Бойчев

visibility 2169

Той бяга бързо, много бързо. А преди броени дни стана национален шампион по лека атлетика на 1500 м в зала. В този успех не би имало нищо извънредно, нищо учудващо дори, ако младежът бе като останалите здрави атлети, с които се състезава. Но не е. 

Християн Стоянов е роден с увреждане на дясната ръка. Сега ще кажете, че той е бегач, това сигурно не му пречи. Истината обаче е, че проблемът с ръката създава сериозни трудности при бягането. Когато си с една недоразвита ръка, се нарушава балансът на тялото. Тя е 2-3 кг по-лека от другата. Представете си какво се получава, когато бягате по виража на стадиона, а и не само. Християн споделя, че резултатът е трайно увреждане на гръбначния стълб - изкривяване. По-приведен е, което му носи допълнителни трудности, защото се намалява белодробният капацитет, а дишането в бяганията на средни разстояния е ключово. "Всяко нещо се тренира, - убеден е атлетът. - Трябва да се правят упражнения за укрепване - при мен конкретно на дясната част на тялото. Тя никога няма да е равна на лявата, но стремежът е да е максимално близко до нея."

Питам го колко по-трудно му е да се състезава и да побеждава здрави атлети. Философията му обаче е впечатляваща. Казва, че е по-лесно, защото знае, че не са точно тези, които трябва да победи. Успехът над тях е бонус. Но когато се състезава при параолимпийците, където всички са с увреждания на ръката, си казва, че да спечели е задължително, защото всички са при еднакви условия. "Повече бих го преживявал, отколкото ако загубя от здрав човек", категоричен е Християн. 

При параолимпийците обаче българинът е безкомпромисен. Той е световен и европейски шампион на 1500 м за хора с увреждания. Световната титла я спечели през есента на миналата година. При това се състезава (обърнете внимание!) при мъжете, а не в своята възрастова група, където е без конкуренция. 

Роден е на 20 август 1998 г. в Габрово. Започва да се занимава с лека атлетика в гимназията, някъде към VI - VII клас. След училище отивал на стадиона, за да си запълни времето, но постепенно бягането се превърнало в негова страст. Първият му треньор е Веселин Георгиев. Християн започва да участва на национални шампионати, но в началото е неубедителен. Неуспехите обаче само го амбицират още повече. "Харесваше ми да се състезавам", споделя Християн, а това е качество, което е много важно, за да успееш в спорта. Първоначално габровецът се пуска в състезания при здравите атлети, но след това разбира за параолимпийския спорт и концентрира усилията си там. 

"Искаш да постигнеш все повече и повече. Тези, които са те побеждавали, сега се стремиш да ги оставиш след теб. Докато не стигнеш върха, не намираш спокойствие. А когато стигнеш този връх, виждаш, че има по-висок. Постепенно се мотивираш да постигнеш все по-високо и по-високо ниво. Хубаво е да имаш резултати в нещо, което можеш да правиш и което ти харесва да правиш," споделя вижданията си Християн.

Недъгът не го отчайва, а допълнително мотивира. "Хората те подценяват при първата среща. Готови са да ти помогнат. Но не разбират, че когато имаш такъв проблем от малък, свикваш с него, приспособяваш се и в крайна сметка се научаваш да живееш по свой начин. Хората не се раждат научени. Те се учат, свикват със средата и започват да правят това, което се очаква от тях, за да могат да съществуват. Изпитваш затруднение, мислиш си как да го преодолееш, постепенно ти става навик и накрая вече не представлява проблем", обяснява атлетът.  

Макар че в момента спортът е всичко за него, Християн намира време и за образованието си. Той е студент трети курс в Софийския университет, един ден иска да стане пиар. Преди това е завършил Априловската гимназия в Габрово. Учил е в паралелка с профил български език, където са имали и журналистика. "Мислех да продължа с журналистиката, но после реших да е пиар, което повече се вмества в представите ми какво ще правя в бъдеще. Харесва ми, че се работи с хора." След завършването обаче смята първоначално да се отдаде професионално на леката атлетика, докато му стигнат силите. 

Интересувам се дали спортът е начин да се докаже на хората. Той обаче ме парира, че не обича да се харесва на другите, не му е цел. "Искам на себе си да докажа, че мога да стигна дотам, докъдето мога да стигна. Основната ми цел е да бягам толкова бързо на 1500 м, колкото никой в България не е бягал. А колко бързо ще е, сега не мога да кажа", откровен е шампионът. 

Надеждите това да се случи са свързани и с треньора, при когото се готви от три години. Това е легендата в бяганията на дълги разстояния у нас Евгени Игнатов. На Християн му допада неговата свръхамбициозност: "Осъзнавам, че това, което е постигнал той в спорта, е не защото е по-различен от мен или теб, а защото не е имал граници в съзнанието си. Знаел е, че иска да постигне нещо, и му се е отдал изцяло." На това Евгени учи и своя млад възпитаник. Убеждава го, че човек не трябва да има граници. И точно това е трудното. 

В живота Християн се определя като решителен човек. Когато реши, че трябва да направи нещо, не се двоуми, а действа: "Може би не е най-правилното, но ако изпуснеш момента, той може никога да не се случи отново и да съжаляваш".

Няма начин да не го питам и за режима му. Казва, че си е наложил да живее здравословно - даже не заради леката атлетика, а заради самия себе си. Да се храни с качествена храна, да си ляга рано. Опитва се да не прекалява с вредна храна. Това не е нито диета, нито режим. Когато свикнеш, ти е приятно да знаеш, че и днес си живял, както трябва. Свикваш с един много правилен живот: лягаш си навреме, спиш достатъчно, ставаш сутрин рано, храниш се добре, спортуваш, чувстваш се бодър. И ако нарушиш този ритъм, се чувстваш зле. 

Казва, че изпитва истинска наслада от живота. "Когато тренировките отнемат голяма част от времето ти, изглежда на пръв поглед, че нямаш време за себе си. Но това не е така. Цялото време е за теб. Да се отдаваш на себе си, за да можеш да тренираш по-добре и да живееш по-добре." 

Християн разкрива, че умее да се мотивира от себе си. Най-вече от нещо, което е трябвало да свърши, но не му се е искало и въпреки това го е направил. Няма кумири нито в спорта, нито в живота. По-скоро му харесва начинът, по който някои хора постигат целите си. Допадат му онези, които са изцяло отдадени на дадена област: както в спорта, така и в живота. 

Сега голямата му и най-близка цел са Параолимпийските игри в Токио през есента на тази година. Конкуренция ще му бъдат атлети, които вече е побеждавал на световното първенство. Но е наясно, че това нищо не значи. Познаваш тези хора като лица. Обаче всеки тренира и не можеш да знаеш в каква форма ще е на Игрите. Затова трябва да се готвиш на много високи обороти, за да поддържаш ниво.

Интересно ми е, дали ако се класира за олимпийски игри, ще участва? Категоричен е: "Всяко голямо състезание за здрави атлети на мен ми е цел - олимпийски игри, световно и европейско първенство. Не знам ще успея ли да я постигна, защото конкуренцията там е убийствена. В историята на българската лека атлетика все още няма човек, който да е участвал на олимпийски игри на 1500 м. Не трябва обаче да си слагам ограничения, както ме учи моят треньор. Това, че никой не е бягал, не значи, че аз няма да го направя. Всеки, който тръгва с някаква вътрешна граница, няма да успее. Знам, че съм все още далеч от тези постижения, но затова тренирам." 

Често виждам Християн в парка. Бяга бързо, много бързо. Бяга с хъс. Независимо от атмосферните условия. Трудно можеш да осъзнаеш, че има здравословен проблем. Но както разбрахме, когато човек наистина иска нещо, когато има някаква цел, границите нямат значение, а само мотивират. Нали?

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ