25 Юли 2021неделя00:04 ч.

Хранилка

/ брой: 177

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1646

Според българския тълковен речник хранилката е съоръжение, с което се хранят животни и птици. Ако променим малко това тълкувание, то може да звучи така - бюджетът е хранилка за чиновниците, 90% от които са назначени с политически протекции на управляващата през последните десет години партия. Обществена тайна е, че без знанието и благословията на Цецо и неговите емисари по места, не можеш да станеш и хигиенист в някое държавно учреждение. Освен това чрез бюджета се държат в подчинение общините. Те са разделени на "наши" и "ваши" и от това зависят парите, които се получават и произтичащото от тях благоденствие на хората. А когато наближи предизборна година, каквато ще бъде следващата, от държавната хазна започват да валят благинки за армията от наши хора по министерства и ведомства. От началото на 2019 г. могат да бъдат увеличени заплатите с 10% на целия бюджетен сектор, обяви премиерът Борисов след среща с националния отбор по волейбол в Двореца на спорта във Варна (стр.2). Очаква се днес подобно решение да бъде взето по време на редовното заседание на правителството. Разчетите ни го позволяват. Дефицитите започват, когато комунистите са на власт, а сега има бюджетен излишък, каза още премиерът.
Оставяме настрана факта, че лидерът на ГЕРБ отново послъгва, защото при "омразната" тройна коалиция, в която доминираха "комунистите", икономиката регистрираше значително по-високи темпове на растеж, отколкото сега, а бюджетният излишък бележеше рекорди.
Само ще припомним, че още при първото правителство на Борисов финансовият му гуру Симеон Дянков беше наточил голямата секира да съкращава и реформира администрацията, но тази идея логично се провали. Като човек, живял в чужбина, Дянков явно не знаеше, че у нас именно администрацията е средство за политическо влияние и уреждане на свои хора. При идването на второто правителство на Борисов в края на 2014 г. финансовият министър Горанов обеща разходите за заплати в бюджетния сектор да бъдат намалени с 10%. Това намаление бе заложено още в бюджета за 2015 г., но не само че не беше спазено, а за някои нереформирани системи, като МВР, бяха дадени допълнителни пари за заплати. Заради невъзможността да се свият разходите, в крайна сметка Горанов се отказа от тази своя идея, но сега предстои вдигане на заплатите, защото пак идат избори.
Всеки чиновник би се зарадвал на подобна новина, но и всеки друг човек би се запитал заслужени ли са подобни привилегии, на каквито не може да се разчита на частния сектор. Защото, ако погледнем назад, в основата на всички огромни скандали в държавата стоят хора, които са на държавна заплата. Седемнадесет души загубиха живота си край Своге заради немарливостта на служители от регионалното министерство и МВР.  През последната година бягството от затвора се превърна едва ли не като разходка по Витошка. А за затворите отговарят държавни служители и една от любимките на Борисов - Цецка. Същото може да се каже и за Търговския регистър, който се скапа миналия месец и блокира за дълго икономическия живот на страната. Да не отваряме дума за изтърканата тема "административна тежест за бизнеса." Всеки, който се осмели да се занимава с предприемачество у нас, се превръща в своеобразен герой, който трябва води истинска битка с бюрокрацията. Примерите са много. А един от греховете на сегашното управление е, че наложиха мнение в обществото, според което, ако не си на хранилката, си обречен. 
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 329

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 278

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 430

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ