07 Март 2021неделя15:12 ч.

Хранилка и бухалка

/ брой: 175

автор:Евгени Гаврилов

visibility 816

Една от работодателските организации се престраши да каже това, което отдавна е обществена тайна - многобройните административни структури, нароили се през последните десет години, освен за партийна хранилка се използват и като бухалка срещу бизнеса. Случаят "Хиполенд" бе показателен, но подобни казуси не са изолирано явление, а по-скоро правило в мутренския стил на управление. На последното си заседание кабинетът изненадващо реши да направи още една структура - Агенция за научни изследвания и иновации. От съобщението на правителствената информационна служба не стана ясно колко души ще се трудят там и какво ще струва това на бюджета. Без отговор остана и въпросът защо трябва да се прави поредна чиновническа шапка, след като съществуващите агенции не са особено полезни и ефективни в ресорите си, а по-скоро са извор на перманентни скандали, свързани с пилеене на държавни пари, нечестни обществени поръчки, шуробаджанашки назначения и незаслужена аванта. КЗК, КФН, КЗП, БОРКОР, КПКОНПИ, Комисия по пътна безопасност, Агенция за българите в чужбина... Списъкът е дълъг.

Въпреки че е най-бедната държава в ЕС, с дял на публичния сектор 24%, с включени МО и МВР, България е далеч над средния показател в съюза - 16 на сто (по данни на Евростат). По големина на публичния сектор България е доста над средното и спрямо страните в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Чиновниците в държавите от ОИСР са 18%. Заетите непосредствено в държавната администрация у нас не спират да се увеличават. По данни на ИПИ към края на 2011 г. в администрацията на изпълнителната власт - централна и териториална, са работили 96 269 души. В края на 2019-а броят им е 98 136. Най-голям ръст има в числеността на административните структури, създадени с нормативен акт и отчитащи се пред НС - наетите са се увеличили от 1059 през 2011 г. на 6929 в края на 2019 г. Сериозен ръст има и при заетите в държавни агенции - от 2771 към края на 2011 г. на 3150 в края на 2019 г. А преди десетина години българският Брад Пит се заканваше да намали чиновниците наполовина. Илюзии.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ