25 Юни 2021петък09:38 ч.

Храната прави борбата, или кулинарията като глад за победа

Нека с любопитни факти поне малко изострим апетита и заситим мозъка си с важна информация, свързана с яденето във всичките му форми

/ брой: 206

автор:Альона Нейкова

visibility 3671

Владеещите тънкостите на изкуство за приготвяне на храна отбелязват на 20 октомври професионалния си празник - международен Ден на готвачите (International Chefs Day). Датата е избрана през 2004 г. по инициатива на Световната асоциация на кулинарните общности, в която членуват над 8 млн. представители на бранша от различни страни. За много кратко време честванията стават доста мащабни и вече обхващат повече от 70 държави. Освен готвачите, в организирането на празничните мероприятия участват представители на органите на властта, на туристически компании и, разбира се, собственици на заведения за обществено хранене - от малки бутикови кафенета до известни ресторанти. В рамките на събитията се провеждат атрактивни конкурси между кулинари, правят се специални дегустации и се експериментира с приготвянето на оригинални ястия.

На прочутия български борец Боян Радев се приписва изразът "Храната прави борбата". Дълбокият философски смисъл на тези думи се крие във факта, че няма как да се постигат каквито и да било резултати, ако липсват сили и стимул. Всъщност успява не по-ситият, а този, който изпитва глад за победа. Затова нека с някои любопитни факти за кулинарията поне малко изострим апетита и захраним мозъка си с важна информация, свързана с яденето във всичките му форми.
Изследване на американски експерти сочи, че когато в ресторанта ненатрапчиво звучи класическа музика, посетителите правят поръчка за около 50 долара. Но щом в заведението пуснат хитове на Бритни Спиърс, сумата, която гостите плащат за консумираните ястия, рязко намалява. Храненето в пълна тишина пък води до сметки близки или по-малки от 30 долара.
Една от най-необичайните супи в Китай е "Лястовичи гнезда". Скъпоструващото и екстравагантно ястие се смята за храна на императорите и е изключително популярно във всички реномирани ресторанти. За да се задоволи голямото търсене на деликатеса, днес са нужни няколко тона гнезда. Но не бива да се пренебрегва красноречивият факт, че едва 10 грама тежи "родната къща" на птиците бързолети (именно те, а не лястовичките страдат от претенциите на гурме ценителите). А за да се опита прочутата супа, вече не е необходимо да се лети чак до Поднебесната империя: сервира се също в скъпите заведения на Париж, Лондон, Ню Йорк, Москва и т.н.
В началото на ХIХ век и във Франция, и в Англия стридите се смятат за храна на бедните, които нямат пари за месо. Но безконтролният улов на този вид миди води до рязкото намаляване на количеството им в природата. И съответно - до поскъпване и превръщане в деликатес, който могат да си позволят само по-заможните.
Популярният и днес в Русия и в бивши съветски републики варен салам, наричан "Докторски", е създаден през 1936 г. Името на месния деликатес всъщност има пряка връзка с първоначалното му предназначение: "да се подобри здравето на хората, засегнати от тиранията на царския режим". Явно тази благородна мисия изобщо не е лесна, щом продължава вече над осем десетилетия.
Известният по цял свят десерт - халвата, се прави още от V в. пр. н.е. - от времената на персийските войни. Майсторите сладкари ревностно пазят рецептите на лакомството, чиято основна маса се състои от смлени сусамови семена (тахан), захар (понякога и пчелен мед) и вкусови добавки. Слагат се още фъстъци, орехи, какао, бадеми и т.н. В България се прави по-често от слънчогледов тахан. Също така се използва пшенично, царевично и оризово брашно или грис, както плодове и мляко. Има стотици разновидности, популярни в Индия, Централна Азия, Северна Африка, Югоизточна Европа, на Балканите и при евреите.
Любопитно е, че повечето пасажери в самолетите отбелязват, че сервираната там храна е с по-различен вкус. Специалистите обясняват този феномен с нивото на шум, което се създава на голяма височина от двигателите на машината. Именно затова ястията се струват на хората по-малко солени или сладки, но пък се възприемат като по-хрупкави.
С помощта на изследване на произведения от художествени галерии и частни колекции бе доказано, че през последните хиляда години количеството консумирана от хората храна нараства все повече и повече. За целта експертите проучват безброй картини, създадени по мотивите на "Тайната вечеря". Учените анализират съотношението на ястията в съдовете и телата на апостолите и изчисляват, че размерът на основното постепенно е нараснал с 69%, чиниите са по-обемни с 66 на сто, а хлябът е по-голям почти с четвърт от времето на Леонардо да Винчи.

С чувство за хумор

Колкоо и сериозно да се отнасяме към храната, все пак е добре, поне от време на време, да гледаме на нея с чувство за хумор. Ето и някои примери, дадени от известните писатели, режисьори, певци и кулинари.
* Никога не яж повече, отколкото можеш да повдигнеш. (Мис Пиги)
* Единственото време за ядене на диетична храна е, докато чакаш пържолата да се опече. (Джулия Чайлд)
* Аз винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям към храната. (У. Фийлдс)
* Най-добрата подправка към храната е гладът. (Сократ)
* Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна! (Хипократ)
* Няма любов, по-искрена от любовта към храната. (Джордж Бърнард Шоу)
* След хубава вечеря човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини. (Оскар Уайлд)
* Нищо нямаше да бъде по-досадно от храненето и пиенето, ако Господ не ги бе създал като удоволствие и необходимост. (Волтер)
* Човек не може да мисли, обича или спи хубаво, ако първо не е вечерял хубаво. (Вирджиния Улф)
* Стомахът на просветения човек има по-добри качества от доброто сърце: чувствителност и благодарност. (А.С. Пушкин)
* Животът е комбинация от магия и паста. (Федерико Фелини)
* Едно от най-чудесните неща в живота е, че периодично трябва да прекратяваме дейността, с която сме се захванали, за да посветим своето внимание на храненето. (Лучано Павароти)
* Супата е просто начин да се откажете от основното ястие. (Джей Лено)
* Моите слабости винаги са били храната и мъжете - в този ред. (Доли Партън)


Халвата е десерт, прочут по цял свят

Супата "Лястовиче гнездо" всъщност е от бързолети

Салам със здравословна мисия

От храна на бедните стридите се превърнаха в деликатес за богаташи

"Тайната вечеря" разкрива как се е увеличила храната през годините

В самолета вкусът се променя

 

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 670

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 265

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 211

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ