18 Май 2021вторник12:21 ч.

Авторът Хосе Антонио Санчес Мансано

Акценти

Бестселър в Испания

"Хотел "Европа" възкреси съдбата на мигрантите

/ брой: 59

visibility 1206

Елиана МИТОВА

Испания е разтърсена от коронавируса. Веселите по нрав люде, свикнали по вечерно време да обиколят пет-шест бара в компанията на приятели, си стоят у дома. Младите треперят за по-възрастните. Социалните служби поемат грижата за онези, които не са в състояние да отидат до най-близкия магазин. Хората са уплашени, но не са отчаяни. 

В дните, когато светът търси начин да се справи с опасния вирус, испанците не са престанали да четат. Любопитното е, че книга с български сюжет се превърна в бестселър на Иберийския полуостров. Става дума за "Хотел "Еропа" на журналиста Хосе Антонио Санчес Мансано. За да създаде това документално четиво, което хваща за гърлото читателя, Хосе Антонио Санчес Мансано е живял продължително време у нас. Имал е приятелка българка, понаучил е малко езика. В книгата си той разказва няколко истории за хора, водени от различни мотиви, потърсили убежище в България по време на бежанската криза отпреди шест години. 

Историята тръгва от 23 октомври 2014 г. Едва ли някой тогава е предполагал, че мигрантската вълна ще залее и България. Денят е мрачен. Хладно е. А журналистът не се бои да тръгне по малките улички около Женския пазар в София - там, където са бедните и неугледни хотели. Един от тях носи звучното име "Европа". Има го и днес. Но преди шест години той е бил свърталище на мигранти. За испанеца те не са тълпа - те са хора с техните собствени имена. Успява да намери подход към тях и да ги разговори. От първо лице всеки от героите разголва душата си. В стария софийски квартал, наричан еврейски или "Малкия Бейрут", мигрантите се опитват да оцелеят. Кой както може. 

Условията в хотел "Европа" са ужасяващи. Хигиената е съмнителна. Тоалетните вонят. За мнозина това място е единственото, където биха могли да оцелеят, защото и полицията се гнуси да влезе вътре. Мароканецът Хасан например две трети от живота си е прекарал в различни европейски страни, но без да има право на това. Бил е в Германия 19 години, създал е там семейство, но през 2013-а е бил депортиран в Мароко. Година по-късно отново е в Европа и шета из "Малкия Бейрут". Очаква да получи статут на бежанец в нашата страна. Мечтае да се върне в Германия, но този път легално. 22-годишният Саид от Сирия е прекарал 10 месеца в България. Опитал се е да замине за Германия, но напразно. Затова прави мъчителни усилия да завърти малък бизнес у нас. 

Мургавата бежанка е в подобна ситуация. Тя е сирийка, напуснала Дамаск бременна. С мъжа й отишли в Египет, там родила дъщеричката си. През Турция стигнали България, където очаква да получи документи за самоличност. Желанието й е да остане у нас и да работи, честно да си вади хляба. Сириецът Ахмет е дезертьор и не го крие. Месеци е очаквал неговият случай да намери решение в един от бежанските центрове в София. Там срещнал българката Лора и двамата се залюбили. Искат да бъдат заедно, но дори не се осмеляват да го кажат открито - икономическото положение на Ахмет е съвсем несигурно. Всички си дават сметка, че на България не й е лесно, че е най-бедната страна в ЕС. Та самият Европейски съюз е в криза, загрижен за собствените си граници, уплашен от джихада. 

Авторът на "Хотел "Европа" Хосе Антонио Санчес Мансано е журналист и фотограф. Обиколил е много страни - Бразилия, Португалия, Италия, Хондурас, Великобритания. Вълнува го всичко, което се случва на Балканите. В периода 2013-2016 г. се посвещава на идеята да документира движението на мигранти, които влизат в Европа през България. Снимки и кореспонденции от видяното намират място в периодични издания у нас и в други страни. Асоциацията на испаноговорящите журналисти го награди в края на 2019 г. за книгата "Хотел "Европа". Испанският читател изкупи първия тираж. Чувствителни към трагедията на другите, испанците смятат, че книгата показва неизвестни факти от битието на прокудените, които си заслужава да бъдат осветлени. Голяма е загрижеността на автора преди всичко за младите хора, напуснали родината си, потърсили щастието на хиляди километри от домовете си. Журналистът поставя много въпроси: Защо са избрали България, всички ли са опасни, какво бъдеще ги очаква? Няма никакво съмнение, че става дума за хуманитарна криза, която трябва да бъде разрешена. 

"Хотел Европа" дава възможност на испанския читател да научи и някои любопитни подробности за историята и географията на България. "Аз съм гражданин на Европа. Много обичам България и не съм се отказал да се върна тук, да напредна в езика, да поработя с българи", казва за ДУМА Хосе Антонио. Като всички нормални хора, и той е притеснен от коронавируса, който не пожали и Стария континент. Но е оптимист, че ще оцелеем. Самият факт, че испанците не са престанали да четат, че изпитват добри чувства към народа и страната ни, му дава повод да вярва, че ще се измъкнем и от настоящата драматична ситуация. 

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ