31 Май 2020неделя10:02 ч.

Местна власт

РАДОСТИН РАДЕВ:

Хората протестират, не могат да изхранват семействата си

Надявам се в бюджета на държавата да бъдат гласувани повече средства за общините, казва кметът на Костенец

/ брой: 227

автор:Петрана Сомлева

visibility 4904

РАДОСТИН ЛЮБЕНОВ РАДЕВ е роден на 11.10. 1976 г. Завършил е  Социална педагогика в ЮУ - Благоевград.  и Стопанско управленише в Техническия университет - София.

12 години е работил в частния сектор. 8 години е бил общински съветник. 

От 2011 г. и до момента е кмет на община Костенец - втори мандат, избран с листата нао БСП.

 Женен, с две деца.

"Ако БСП иска да й гласуват доверие, трябва да се пребори за смяна на модела на управление"

"Срещу кметовете на левицата се прилагат всякакви "тактики" - жалби до полиция, до прокуратура... Това ни ангажира със странични неща, вместо да си вършим работата, за която сме избрани"

- Г-н Радев, каква е вашата оценка за проекта "Визия за България" - кои са плюсовете и с какво още може да се допълни той?

- Като основополагащ документ проектът "Визия за България" е направен много добре. Засегнати са доста проблеми, има и пропуснати теми. Преди седмица в община Костенец се проведе обсъждане на Визията с участието на народни представители от "БСП за България". Бяха направени много писмени предложения. Има още време и за нови идеи, за да може Визията да се допълни и да стане база, на която всяка община да развие свой проект за бъдещото си развитие. Това е дългосрочен документ и се надявам да надхвърли политизирането на идеите в името на най-правилното решение за следващите години за всички хора.

Здравеопазването е сериозен и важен проблем за всички българи. Той е и един от основните акценти във Визията. Всяка година средствата за здравеопазване се увеличават, но няма човек, който да каже, че здравните грижи са се подобрили и като цяло вървим към по-добро.

Във Визията има какво да се допълни например за спорта, за читалищата. Надявам се на Конгреса на 26 януари да бъдат обсъдени всички предложения, за да се формулира проект, който да представи в пълен вид идеите на БСП.

- От доста дни в страната има различни протести. Хората искат смяна на модела на управление. За това се говори и във Визията. БСП може ли да се справи с тази задача?

- Ако БСП иска хората да й гласуват доверие, трябва да се пребори за смяна на модела на управление. И да го заяви категорично. Ако започнем да увъртаме, значи се съгласяваме със статуквото и нямаме намерение за промяна. Хората искат промяна и то е видно. Не може никой да им се сърди за това, което правят. Те изразяват своята воля. Ситуацията е непоносима - хората вече не могат да изхранват семействата си. Затова протестират изобщо срещу системата на управление. Ако тя не се промени, без значение коя партия ще спечели изборите, няма да изкара пълен мандат.

- Одобрявате ли алтернативния бюджет на БСП?

- Присъствах на обсъждането му. Чух различни гледни точки. Надявам се в бюджета на държавата да бъдат гласувани повече средства за общините. Не защитавам общините на БСП или на друга политическа сила, говоря за общините като цяло. Там, където са пробойните, да се напипа пулсът и там да бъдат заложени повече средства - основно изравнителните субсидии, капиталовите разходи, връщане по някакъв начин на част от данъка, с който се облагат фирмите, в общината. 

- Трябва ли държавата да даде повече власт на кметовете и дали те са в състояние да я оползотворят в името на хората?

- Държавата е дала достатъчно задължения и отговорности на кметовете. Лошото е, че се прехвърлят нови отговорности, които не са финансово обезпечени. Преди няколко години борбата с незаконното строителство се прехвърли на общините, а не е достатъчно обезпечена финансово тази дейност. РДНСК е само орган, който проверява дали си вършим работата. Най-неприятното е събарянето на сгради - това се прехвърля на общините, както и други неща. Ето, сега дадоха възможност язовирите, които не са в добро състояние, да бъдат прехвърлени за стопанисване от държавата. Но съм сигурен, че в даден момент с постановление или със заповед на министъра отговорността за язовирите пак ще е на общините. Нещата и от двете страни трябва да бъдат изпипани, за да не се случват такива поражения както в Аспарухово и на други места.

- Кой отрасъл е приоритетен в стратегическата програма за развитие на община Костенец?

- Туристически район сме. Но навремето Костенец е основан на базата на производствени мощности - химически завод, завод за хартия, завод за кибрит. Това са предприятия, около които е възникнало селището.

На територията на общината има три минерални извора, които са предпоставка за развитие на туризма - Белински бани, Момин проход и Вили Костенец. Покрай тези минерални извори могат да се изграждат къщи за гости, хотели, почивни станции. Качествата на минералната вода се оценяват от все повече хора. Но не можем да кажем, че производството трябва да бъде спряно. Трябва да се намери начин да се съвместява природният ресурс с производствените мощности. Защото фабриките създават трудова заетост, която е важна за общината. Факт е, че м.г. заради взрив в завода за хартия работата му спря. Все още се водят преговори за съвместна инвестиция с външна компания, която да инвестира в това технологично оборудване и то да заработи. 150 човека в края на м.г. бяха освободени от фабриката и регистрирани в бюрото по труда, което безспорно увеличи безработицата в общината. Това са хора в предпенсионна възраст, в силите си, цели семейства работят там, което е много неприятно. Търсим начини да се възстанови производственият процес и хората да се върнат на работа.

- Как работите с Общинския съвет?

- Стана обичайно, когато наближават избори, общинските съветници да се разделят на групички. Някои започват да злословят по адрес на кмета, ако той не им е удобен, има провокации с вземане на решения, които са в ущърб на общината.

Съществуващото общинско предприятие "Земи и гори от горския фонд" с решение на Общинския съвет беше нарочено за закриване. Нямам идея какви са мотивите на общинските съветници, за да предприемат такава крачка, но е факт, че решението го взимат на подписка. Което значи, че не искат публичност и да обясняват кое налага това преструктуриране. За мен взимането на решение на подписка е начин да се скриеш от хората как си гласувал. Факт е, че само 10 общински съветници от общо 17 подкрепиха това предложение. Въпросното предприятие е създадено през 2004 г., работи от 14 години на територията на общината и генерира достатъчно добри приходи. Разбира се, има какво още да се желае. Те обаче решиха с лека ръка да го закрият и 30 човека да не знаят своята съдба. Искат да създадат търговско дружество със 100 лв. дялов капитал. Наясно съм търговските дружества как работят. Никой не може да ме убеди, че едно търговско дружество ще работи за интереса на общината. Категорично съм против и по всякакъв начин ще противодействам търговско дружество да работи със собственост на общината.

- Значи собствеността е на общината?

- Да, собствеността изцяло е на общината. За да работи, новото дружество трябва да вкара в капитала си техника, сгради, помещения. Само че за да ги вкара, трябва да има 2/3 от гласовете на  общинските съветници, т.е. 12 гласа. А вкарат ли се в капитала на търговско дружество техниката, сградите, помещенията, никой не може да ги спаси. Ако търговското дружество задлъжнее, те ще бъдат запорирани и разпродадени. Общината има опит с такива търговски дружества и нито едно не е приключило на печалба. Всички показват минимална печалба в края на годината, не внасят и 1 стотинка в общинския бюджет. Така ще е и с това. Лошото е, че то иска да работи с обществен ресурс. Едно са обаче сгради, помещения, техника, а друго е гората. Гората не е нито наша, нито тяхна, тя е на всички и горският фонд е неизчерпаем ресурс. Искат да се докопат до този ресурс, за да удовлетворят лични интереси. Едва ли някой е подтикван да прави това търговско дружество, за да внася пари в общинския бюджет. И да го видя, няма да го повярвам.

- И какво - ще си "купят" още съветници ли?

- Надявам се общинските съветници да имат разум и да не се стигне дотам. Ако не се отмени решението, следващата година снабдяването с дърва за местното население и цената, при която ще бъдат доставяни те, ще бъдат проблемни. Никой не може да даде гаранция, че сегашната цена - 60 лв. за 1 куб.м, ще бъде запазена. Тя може да скочи и до 80 лв. Целта за мен е ясна - трябва да бъде притиснат кметът в ъгъла, да не може да работи, хората да не го изберат. Само че не съм от тези, които се страхуват, участвам в битките докрай и го показвам. Никога не съм мислил, че ще стигнем дотам - да закриват и да преобразуват общинско предприятие. Но може би грешката е моя, че още в началото на втория ми мандат исках общината да е икономически независима и да създадем работещи предприятия. Обаче тези хора се огледаха и сега искат тези работещи предприятия да работят за други, не за общината.

- Колегите ви от общината споделиха, че много държите на образованието, на децата...

- Образованието е приоритет. Децата трябва да учат в приветливи, отоплени сградни помещения, да се хранят нормално. Само че училищата на територията са второстепенни разпоредители с бюджетни средства, директорите контролират процесите. Имаме едно училище в Момин проход, което, ако общината не застане зад него, не може да се издържа. За поредна година дофинансираме  това училище, за да може да се обучават 61-62 ученици. Убеден съм, че ако в Момин проход няма  училище, градът ще стане със затихващи функции, а това не бива да се случва. Няма да допусна училището да тръгне към закриване. Затова още в началото на учебната година провеждаме срещи с родителите, за да може децата, които са родени през съответния набор, да бъдат записани в местното училище и да няма нулеви класове. Преподавателите са много добри, с достатъчно опит и децата получават необходимите знания. Добри резултати показват и останалите училища в общината.

- Догодина предстоят местни избори. Къде е мястото на лявата алтернатива на този вот, който е изключително важен за хората?

- През последните години, като дойде време за избори, започва борба - с позволени и с непозволени средства. Опитват се, без значение кой е кандидатът, да го направят по-черен от черното. Така беше и с мен между първия и втория мандат - появиха се какви ли не компромати. Имам едно на ум какво ме очаква. Не ме е страх. Стягаме се за избори и трябва да се представим достойно, да спечелим.

Срещу кметовете на левицата се прилагат всякакви "тактики" - жалби до полиция, до прокуратура... Това ни ангажира със странични неща, вместо да си вършим работата, за която сме избрани. Но това е - решил ли си да вървиш по тези стъпки, трябва да знаеш, че нищо не е по мед и масло, има доста трудности, които трябва да се преодоляват. Но имаш ли желание за работа, хората го виждат и ти гласуват доверие. Много е важно да спечелиш доверието на хората. Задачата е непосилна, но си заслужава.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ