02 Март 2021вторник09:19 ч.

Игор Незовибатко:

Хората могат да живеят толкова, колкото поискат

Изпитваме най-противоречиви чувства, когато се стигне до парите и секса, убеден е известният руски актьор и режисьор, посветил се на провеждането на различни психотренинги

/ брой: 277

автор:Альона Нейкова

visibility 2491

Игор Незовибатко е роден в Харков, Украйна. Живее и работи в Москва. През лятото е в България или пътешества по света. Творческата си дейност Незовибатко започва на попрището на Мелпомена - завършва актьорски факултет в театрално училище "Шчепкин", а по-късно се дипломира като режисьор в ГИТИС в класа на проф. М.А.Захаров. Работи по специалността си на различни сцени, а от 1995 до 1998 г. ръководи създадения от него театър "Мистерия N". Също така преподава в училищата за професионално подготвяне на модели и манекенки, постановчик е на шоуревюта и конкурси за красота, автор и режисьор на няколко телевизионни предавания. Напоследък се изявява като треньор-психолог, провеждащ различни тренинги в Русия и чужбина. В София привлече многобройни участници в двете си програми "Управлението на емоциите" и "Пари и секс".

Цитати:
Негативните емоции ни носят болка
Страхотно е вторият ми дом да бъде там, където имам много приятели
Щастието има способността да се променя непрекъснато


- Игор, помага ли ви за провеждането на психотренинги фактът, че сте завършили театрален актьорски и режисьорски факултет?
- Безусловно, образованието ми даде възможност много бързо да се развивам в сферата на психотренинга.
- А как се случи тази трансформация - от създател на собствен театър до треньор-психолог?
- Това се случи през 1997 г., когато бях доста успешен режисьор в Москва със собствена театрална трупа. Няколко известни психолози, занимаващи се с групов тренинг, бяха почитатели на спектаклите, които поставях. Тези хора се обърнаха към мен с предложението да направим съвместен актьорски психотренинг, в който да се обединят онези знания, които придобих в театъра, с техния опит на психолози. В началото наистина провеждахме тренинги за актьори, но после разбрахме, че основните постулати от тези упражнения са приложими и в доста други области от живота. Оттам се родиха и тренинги, посветени на ораторското изкуство, на социалното общуване и на изграждането на човешките отношения - между колеги, деца и родители, мъже и жени и т.н. А когато започнах редовно да провеждам тренинги за различни компании - три четвърти от ангажиментите ми са свързани с едни от най-големите руски и чужди корпорации - като че ли от само себе си възникна и темата за парите, защото, очевидно, тази област е от изключително значение за човека. Така се определиха четирите насоки, в които работя като треньор-психолог: отношения, общуване, сексуалност и бизнес успехи.
- Живеете и работите в Москва, пътешествате и преподавате в различни държави по света, а през лятото отсядате в България. С какво ви привлече страната ни?
- Преди доста години, още като студент в ГИТИС (Държавен институт за театрално изкуство в Русия), дойдох в българския ВИТИЗ, тъй като вузовете ни бяха побратими. И от този момент се зароди обичта ми към страната ви, най-напред заради приятното и откритото общуване с хората тук. Сприятелих се с някои от българските студенти, които тогава ме посрещнаха в София. И досега им се обаждам, когато съм в България, за да се видим. С всяко мое идване в страната ви продължавам да се сдобивам с нови приятели. Помислих си, че е страхотно вторият ми дом да бъде там, където имам много приятели.
- От Международната асоциация на професионалистите в развитието на личността през март 2007 г. получавате отличие за "Най-добър треньор в развитието на личността". Какво ви даде това признание?
- Беше ми приятно, че именно колегите ми - най-добрите и най-известните треньори по личностно развитие в Русия - признаха професионализма ми. За мен това е най-добрата награда.
- Също така сте и координатор на програмата "Удоволствието да се живее: пътят към реалното безсмъртие". Каква е същността на този проект?
- Изследвайки материалите, свързани с медицината, стигнах до извода, че на поколението ни за първи път е предоставена възможност кардинално и радикално да удължи живота си. С помощта на науката, техниката, медицината и най-новите постижения ни се дава шансът да поправяме и подмладяваме човешкия организъм. И излиза, че хората всъщност могат да живеят толкова, колкото пожелаят. Някои казват, че са им достатъчни 60-70 години. И си отиват именно около тази възраст. Това е техният избор, а не на "несправедливата" природа, както смятат повечето. Но други пък си правят доста мащабни планове, които изискват по-голяма продължителност на жизнения път. Такива хора имат вкус към живота, различни неординарни интереси... И казват, че дори 500 години може да не им стигнат, за да свършат повече работа и да се насладят на всичко. Много добре ги разбирам и съм с тях. И затова сега обединяваме усилията на тези, които са заинтригувани от възможността сериозно, с помощта на научни методи да се удължи животът. И да се напълни той с ново значение, планове, идеи и смисъл, които да превърнат света в по-добро място.
- А вие самият колко време искате да живеете?
- Засега планирам да съм безсмъртен. И до ден днешен това много добре ми се получава (усмихва се).
- Може ли животът с удоволствие да се превърне в приказка?
- Думата "приказка" има няколко значения - нещо красиво, както и нереално. Бих искал животът с удоволствие да бъде реалност. Просто трябва да се разбере, че това е творчески процес. Ако сме намерили удоволствието в живота, това не означава, че винаги ще живеем по този начин. Често в приказките се изгражда някакъв идеален образ, доближаването до който символизира щастието. Но щастието непрекъснато се променя. Когато човек започне да получава удоволствие, той сам забелязва, че то постепенно отслабва, отива си или омръзва. И започва да търси нещо ново. Това, че животът тече и може да бъде променян, също е удоволствие.
- При провеждането на тренинги се основавате на собствения си опит - човешки и професионален, или зад това стои нещо друго?
- Най-напред разчитам наистина на собствения си опит, както и на постиженията на колегите ми. Организираме творчески лаборатории, където обменяме идеи. Много е важен и опитът на участващите в тренинга - какво от наученото "работи" във всекидневието, кои въпроси остават нерешени и т.н. Самите хора дори ме навеждат на определени теми или подсказват, че е по-добре да се реагира по определен начин, за който преди не съм се сещал. Всичко това включвам в упражненията си. Тоест това е постоянен процес на промяна и развитие.
- Как ще убедите по-недоверчивите към работата ви, че именно вие сте най-компетентният психотренер, а не сте от тези, които искат само да им бръкнат в портмонето и в мозъка?
- Не съм най-компетентният. И нямам намерение да бъркам в нечии мозъци. Просто запознавам хората с действащи методики, които правят живота им по-добър. Предлагам на всички желаещи да изпробват тези методики, да се убедят дали те ще проработят при тях, да проверят какво точно им подхожда най-добре. Има само един негативен вариант: ако човек не иска да опитва каквото и да било, да каже, че нищо не действа при него. Методиките работят, само когато се реализират в практиката.
- Един от тренингите, които провеждате, се нарича "Пари и секс". Това ли са основните съставки за щастлив живот?
- Това са двете области, в които човек изпитва най-противоречиви чувства. При парите и секса има най-много очаквания и страхове. Там може да се усети най-много радост, но и най-много разочарования. Тоест това са двете зони, благодарение на които може да се разбере всичко за човешкия живот. Те са много различни. Но говоря за тях по време на един и същ тренинг, защото именно при парите и секса от различни страни се стига до сърцевината на живота. Ако в тези области човекът се научи да е в хармония, ще му бъде много по-лесно да стига до отговори при други проблеми. И ако успява да разрешава всички останали ситуации, но има бели петна при секса и парите, това ще продължи да трови живота му. Затова започваме от тези въпроси, но после стигаме и до други теми.
- Вие сте автор на книгата "Сексът като път към свободата". Но след като хората встъпят в брак, не се ли превръщат интимните им отношения в бягство от свободата?
- При някои сексът наистина е бягство от свободата. При други - изпълнение на съпружески дълг. При трети - тежка повинност. Има и такива, при които отсъствието на секс е същността на отношенията им с партньора. Трябва да кажа, че интимните ласки могат да бъдат приемани по най-различен начин. Но сексът не е нито добър, нито лош. Важното е как го използваме. Благодарение на секса човекът може да бъде издигнат, както и да бъде низвергнат, може да развива творческото начало, а може и да го убие в зародиш, да се самоутвърждава за сметка на другия, а може да гради партньорски отношения. Именно затова разглеждам секса като път към свободата, а не убийство на свободата.
- Кои от провежданите от вас тренинги се ползват с най-голяма популярност и търсене?
- Най-многобройни са тренингите, които са по молби на хората, свързани с ораторското майсторство. Смея да кажа, без излишна скромност, че съм най-добрият треньор в тази област в Русия. С голяма популярност се ползва тренингът по управлението на емоциите, който мина с голям успех и в София. Търсени са и тренинги, свързани с построяването на лични близки отношения.
- Бихте ли дали няколко съвета за читателите на ДУМА как да управляват емоциите си?
- Трябва да са наясно, че хората са творци на емоциите си. Тоест всички емоции, които изпитваме, са създадени от нас самите. И щом сме си създали някакви усещания, които не ни задоволяват, винаги може да ги сменим с други. Необходимо е да сме наясно, че негативните емоции разрушават нашия живот и ни носят болка, разболяват ни. Опитите да оправдаваме подобна ситуация, да казваме, че наистина изпитваме отрицателни емоции, но все пак сме прави, засилват болестта. Така че втората стъпка, след признаването, че сами създаваме емоциите си, е да се откажем от твърденията за правотата си. Особено когато изпитваме нещо негативно: "Не съм прав само защото чувствам отрицателни емоции". И третото е да започнем да правим конкретни стъпки за предизвикването на позитивни емоции от ситуацията, в която се намираме. За целта съществуват най-различни инструменти и механизми, които обсъждаме на психотренингите. Но ако човек все пак смята негативните емоции за нещо нормално, ако продължава да ги оправдава, той няма да направи нищо, за да ги избегне. И затова е много важно да си дадем честен отговор и да направим равносметка дали искаме да се отървем от отрицателните емоции и да се чувстваме болни, и какво трябва да направим за това.

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 6

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 150

ГЕРБ контролират вота с предпазни маски

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 42

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 161

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 293

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 272

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 208

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 206

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ