22 Септември 2021сряда23:13 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Романтичните връзки са само част от емоционалната палитра на чувствата

Хората изпитват шест вида любов

Най-известните изследователи на човешките отношения направиха любопитна класификация на чувствата

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 389

Най-прочутите изследователи на отношенията между индивидите твърдят, че хората са способни да изпитват шест вида любов. Психолозите Клайд и Сюзън Хендрик, които са и съпрузи, предложиха любопитна класификация на това чувство.

Първия тип любов експертите наричат ерос. Според тях това е страст, която бързо обхваща двойките. Позната е и като любов от пръв поглед. На партньорите им се струва, че човекът до тях е сродната им душа или дори съдба. Когато човек изпитва такова чувство, емоциите му са интензивни и силни.

При втория тип любов, класифицирана като лудус, става дума за източник на удоволствие, което не предполага сериозни и дълбоки чувства. По-скоро става дума за леко влюбване. Ако индивидите изпитват подобно чувство, обикновено лесно, без никакви угризения, започват няколко интриги наведнъж, наслаждавайки се на емоциите.

Като Storge е представено дълбокото чувство, базирано не толкова на физическото привличане, а на общия поглед върху живота и ценностите. Когато хората се чувстват така, на преден план излизат приятелските отношения. Такава любов дава спокойствие и вътрешен комфорт.

Прагма - това чувство говори само за себе си: човек подхожда рационално към избора на партньор, като претегля всички плюсове и минуси, оценява психологическата съвместимост и обмисля план за съвместен живот.

Любовта като мания е най-странният и най-изтощителният тип отношения. И най-опасният, тъй като хората лесно може да станат зависими от човека до тях, да загубят вяра в себе си и да натрупат много комплекси. Този вид любов обаче дава незабравими емоции: както положителни, така и отрицателни. Понякога желанието отново да бъдат изпитани води до взаимозависими отношения.

Агапе е най-безкористната и алтруистична любов. Човек, изпитващ подобни чувства, се стреми да задоволи не собствените си нужди, а на любимия човек, дори да жертва собствените си интереси. Въпреки че този тип отношения не са често срещани в чистата си форма, във всяка здравословна връзка трябва да има доза такава любов, пише БГНЕС.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ